15.5.2017 10:47

Οι Χιώτες μουσικοί να να ξαναβρούν τις ρίζες τους

«Αυτός που είναι φρόνιμος δεν χάνεται στα πάθη, το ρόδο κι ο όμορφος ανθός γεννιούνται μες τ’ αγκάθι», τραγουδά από τον Ερωτόκριτο και μας συστήνεται ο Κρητικός λυράρης Άγγελος  Μαθιουλάκης.                                                                                                                                                            Τον ξενίζει το γεγονός ότι στη Χίο οι μουσικοί δεν πάνε ν’ ακούσουν ο ένας  τον άλλο  και ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τον τρόπο του παιξίματος τους, θα αποβάλλουν το εφέ και τη διάθεση εντυπωσιασμού και με παίξιμο προσαρμοσμένο στο σήμερα θα ξαναβρούν τις ρίζες της Χιώτικης μουσικής, χωρίς να γίνουν αναχρονιστές. Δίνοντας το καλό παράδειγμα αυτός  πηγαίνει και παίζει οικειοθελώς  στο Μουσικό Σχολείο και σε εκδηλώσεις του Ομηρείου.

«Είναι θέμα μουσικής παιδείας και μυαλού», λέει με συγκρατημένη αισιοδοξία, ελπίζοντας ότι οι νέοι μουσικοί θα δημιουργήσουν στη Χίο ένα νέο καμβά σχέσεων και παιξίματος.

Μουσική ταυτότητα

Στο τραπεζάκι πίσω του έχει φωτογραφίες του Νίκου Ξυλούρη, του  Σηφογιωργάκη και του Μαρκαντωνάκη, τους οποίους θεωρεί κορυφές στο είδος τους. Μας εκπλήσσει λέγοντας ότι ο Ξυλούρης ξεκίνησε παίζοντας ευρωπαϊκά τραγούδια, βαλς, ταγκό, κομπαρσίτες, αλλά στη συνέχεια βρήκε και επέβαλλε το δρόμο του.

«Θα αναγκαστείς να παίξεις αυτό που θέλει ο κόσμος, αλλά μπορείς να βρεις και διαμάντια και να οδηγήσεις τον κόσμο εκεί που οδηγούν αυτά», λέει.

«Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι σαν τη μέλισσα, να παίρνει γύρη από πολλά λουλούδια και να παράγει το καλό προϊόν που θέλει». Παίζει λύρα, βιολόλυρα και βιολί, αλλά δεν έχει παίξει ποτέ σε πανηγύρια.

Συνεργασίες

Έχει συνεργαστεί με τη Λ. Κάμπουρα, το Δ. Κοντό, το Ι. Αλεξαντράκη, το Δ. Κλούβα, το Δ. Τζούμα και τον Μ. Παπαδόπουλο.

Στην «Οδύσσεια» έχει παίξει  με τους Κ. Πρατσινάκη, Λ. Μπαλάφα, Ι. Νικολάου σε δρόμους έξω από τα παραδοσιακά, αλλά πάντα ποιοτικά ακούσματα.

Ιστορικό

Κατάγεται από το Ρέθυμνο και τη Θάσο, ψάλλει από 8 ετών, είναι πτυχιούχος Βυζαντινής μουσικής, ήταν πολλά χρόνια μέλλος στο Σύλλογο Κρητών Δράμας και λόγω τόπου είχε επαφές με το Ποντιακό στοιχείο.

Στη Χίο είναι από το 2014, ψάλλει στον Αγ. Νικόλαο στου Γρού και είναι μέλος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ