13.5.2017 13:34

Ο πρόσφυγας από το Μελί, θεμέλιο της επιχείρησης αντιπροσωπιών Αθηνάδη

Η επιτυχία και η καθιέρωση ενός επαγγελματία και μιας εταιρίας δεν έρχονται τυχαία, ειδικά στον δύσκολο επαγγελματικό στίβο της Χίου. Η επιχείρηση  αντιπροσωπειών του Λεωνίδα Αθηνάδη και της αδελφής του Αγγελικής Τέττερη είναι ένα από τα παλιότερα και χαρακτηριστικότερα παραδείγματα επιχείρησης που συνδυάζουν το ταλέντο και τις δυνατότητες  του Χιώτικου  και του Μικρασιάτικου  εμπορικού δαιμόνιου.

Στην  επιχείρηση έχει μπει πλέον η  τέταρτη γενιά, αλλά όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο που ήλθε από το Μελί.

«Το 1902 γεννήθηκε στο Μελί της Μικράς Ασίας ο παππούς μας Κωνσταντίνος Μαστροπέτρος», διηγούνται στον  «π», οι σύγχρονοι συνεχιστές της ιστορίας της επιχείρησης Λεωνίδας και Αγγελική.

«Η Μικρασιατική καταστροφή τον έφερε στη Χίο το 1922. Ήταν απόφοιτος της περίφημης Εμπορικής σχολής της Σμύρνης και κουβαλούσε  το πείσμα  για τη ζωή και την πρόοδο των ανθρώπων της προσφυγιάς. Αφού ξεπέρασε τα πρώτα δύσκολα χρόνια, ίδρυσε στην προκυμαία της Χίου το  γραφείο παραγγελιών και έγινε αντιπρόσωπος γνωστών εταιριών της εποχής με ηλεκτρικά είδη, τρόφιμα, τσιγάρα και υγραέριο, δίπλα, στο τότε καφενείο Κοσμικό του Μοσχούρη, απέναντι από τα δικαστήρια», λένε και τα μάτια τους αστράφτουν.

Η διαδοχή

Το 1964 η επιχείρηση μεταφέρθηκε δίπλα στα δικαστήρια, εκεί που είναι σήμερα η καφετέρια  Sueno. Το 1970 τον Κώστα διαδέχθηκαν ο  Μιχάλης Αθηνάδης και η κόρη του Χαρούλα.

«Ήταν μια εποχή πολύ δύσκολη, οι διεθνείς και οι Ελληνικές εξελίξεις δεν ήταν ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις», θυμάται ο Λεωνίδας.

 «Οι οικονομικές συγκυρίες κλυδώνισαν την Ελληνική οικονομία τότε και αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις και στην εταιρία μας», συμπληρώνει η Αγγελική.

«Αντέξαμε όμως και επεκτεινόμαστε με πολύ δουλειά και με την προσωπική μας φερεγγυότητα», επισημαίνουν. Ο Μιχάλης και η Χαρούλα Αθηνάδη  κατάφεραν να την κρατήσουν σταθερή και υγιή.

Το νέο τιμόνι

Ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα φέρνει το 1980 στο τιμόνι της επιχείρησης το Λεωνίδα και την Αγγελική, οι οποίοι με την ενεργότατη  συμπαράσταση της μητέρας τους  οδήγησαν την εταιρία στη σημερινή της μορφή και στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Καμένου Πύργου.

Ο κόσμος τη  θυμάται να είναι κολώνα της επιχείρησης, βράχος δίπλα τους.

 «Ήταν παρών από το πρωί μέχρι το βράδυ για να αντέξουμε, να συνεχίσουμε και να παραδώσουμε την επιχείρηση στα παιδιά μας  υγιή και καλύτερη απ’ ότι την παραλάβαμε, κι’ αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο», τονίζουν.

«Αθηνάδης Foodservice»

Δημιούργημα του Λεωνίδα και την Αγγελικής είναι η εταιρία «Αθηνάδης Foodservice» στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της οδού Μ. Βαττάκη αρ. 4 στον Καμένο Πύργο, όπου έχουν μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια. Αφού ο χώρος  της προκυμαίας δεν κάλυπτε πλέον την επιχειρηματική τους ανάπτυξη  Η εταιρία λειτουργεί με βάση ένα σύγχρονα δομημένο διοικητικό σύνολο

Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος με επιπλέον αρμοδιότητα την ευθύνη της Δ/σης Πωλήσεων είναι ο Λεωνίδας, ενώ η Αγγελική είναι  αντιπρόεδρος και υπεύθυνη λειτουργίας του λογιστηρίου και του τμήματος αγορών.

Η νέα γενιά

Τώρα, προετοιμάζουν το αύριο, τη διαδοχή τους από την τέταρτη γενιά  που είναι έτοιμη να τους διαδεχθεί. Στην επιχείρηση έχουν ενταχθεί ο γιός του Λεωνίδα Μιχάλης Αθηνάδης, πτυχιούχος οικονομικών επιστημών και ο γιός της Αγγελικής Δημήτρης Τέττερης, πτυχιούχος Οικονομικών επιστημών και πληροφορικής. Αυτοί θα αναλάβουν πλέον να οδηγήσουν στο μέλλον με τις σύγχρονες προδιαγραφές και εγκαταστάσεις, την εταιρία που ίδρυσε ο πρόσφυγας Μικρασιάτης από το Μελί Κωνσταντίνος Μαστροπέτρος

Όλοι μαζί, με μεράκι για δουλειά, αγάπη για το οικογενειακό δημιούργημα, με σεβασμό στους πελάτες και τους συνεργάτες τους  εστιάζουν πλέον κυρίως στην αντιπροσώπευση εταιριών του κλάδου των τροφίμων.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ