2.5.2017 9:28

Ο Νικόλας Έγκον σχεδίασε το Ομήρειο

Φόρο τιμής στον εκλιπόντα απότισαν ο δήμαρχος Χίου, το Ομήρειο και ο Λ. Αλλάτιος

Απόλυτα δίκαια ο δήμαρχος Μαν. Βουρνούς και οι πρόεδροι του Ομηρείου και του «Λέοντα Αλλάτιου» Ηλ. Σμυρνιούδης  και Κ. Τριαντάφυλλος απέδωσαν τα εύσημα στον εκλιπόντα  Nicholas Egon, σύζυγο της  Matti Ξυλά, θυγατέρας των μεγάλων ευεργετών του Ομηρείου Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.

Την πρώτη μέρα της εκδήλωσης «30 χρόνια χορευτική Βαβυλωνία» στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος τόνισε ότι ο μεγάλος φιλέλληνας καλλιτέχνης  μελέτησε το σχεδιασμό κατασκευής  του Ομηρείου.

Ο Ηλ. Σμυρνιούδης αναφέρθηκε στο έργο που παράγεται και ο  Κ. Τριαντάφυλλος μίλησε για την πολιτιστική έκρηξη που δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή του. Τα σημεία σύγκλισης των αναφορών του στο πρόσωπο του πολλά, αλλά η κοινή συνισταμένη μία. Αν δεν υπήρχαν το Ομήρειο και ο σωστός  σχεδιασμός του, δεν θα υπήρχε στη Χίο αυτό που  αποκαλούμε πολιτιστική άνθιση. Το θερμό χειροκρότημα στο πρόσωπο και την προσφορά του εκλιπόντος και ιδιαίτερα της οικογένειας Ξυλά, ήταν το καλύτερο κατευόδιο γι’ αυτόν και τους αείμνηστους Καρδαμυλίτες  ευεργέτες.

 

Η φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση του  ζεύγους Nicholas και  Matti υπήρξε ιδιαιτέρως πλούσια και  η λατρεία τους για την Ελλάδα ήταν τεράστια.

Ποιος ήταν

Ο Nicholas γεννήθηκε στην  Τσεχοσλοβακία το 1921 και μετοίκησε στο Λονδίνο σε ηλικία 17 ετών. Αυτοδίδακτος, τα πρώτα του έργα ήταν αφηρημένα και επηρεασμένα από την επιστήμη.

Ο Τσέχος αριστοκράτης σπούδασε ελληνική μυθολογία σε νεαρή ηλικία και εγκατέλειψε το σπίτι του  16 ετών για να ζήσει επικίνδυνα. Αρχικά, πήρε περίεργες δουλειές στο νότο της Γαλλίας πριν πάει στο Λονδίνο όπου σχεδίασε αφίσες ταινιών για να ζήσει. Έγινε ο επίσημος καλλιτέχνης του Τσεχοσλοβακικού Στρατού το 1940 και προσχώρησε στην Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία στη Βασόρα το 1944.

Το 1949 ο Egon έφτασε στην Ελλάδα και άρχισε να ζωγραφίζει πίνακες που αποτύπωναν τις κακουχίες της χώρας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Συναντήθηκε με τη βασιλική οικογένεια και ζωγράφισε πορτρέτα των μελών της. Παράλληλα  ακολούθησε τις μάχες του Βίτσι και του Γράμμου ως εδικός παρατηρητής.

 Η λατρεία του για την Ελλάδα έγινε  ακόμη μεγαλύτερη μετά  τον γάμο του με τη Χιώτισσα Matti  Ξυλά, θυγατέρα του  Μιχαήλ και της Σταματίας Ξυλά. Από τότε ο Egon άρχισε να ζωγραφίζει και να αναδεικνύει την ομορφιά των ελληνικών τοπίων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ