10.3.2017 18:54

Ο Μεστούσης πίσω από τους λουκουμάδες «Αιγαίον»

Όνομα βαρύ σαν ιστορία έχουν οι λουκουμάδες «Αιγαίον» κι έχει αναλάβει να το συνεχίσει ο Γ. Φύλλας. Έχοντας πάρει το όνομα του παππού του, Γιώργου, που ξεκίνησε την επιχείρηση το 1926 στο κέντρο της Αθήνας φτιάχνοντας τους λουκουμάδες του με την παραδοσιακή Χιώτικη συνταγή, ο 33χρονος σήμερα Γιώργος Φύλλας, με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά, έχει στόχο να διατηρήσει και να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση.

Ένα κατάστημα, τρεις γενιές μια ιστορία

Το κατάστημα Λουκουμάδες Αιγαίον ιδρύθηκε το 1926 και από τότε στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας.
Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του λειτουργεί ως καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών. Λίγα όμως χρόνια μετά εισάγει στον τιμοκατάλογό του το βασικό προϊόν που θα το αναγάγει σε περιώνυμο αθηναϊκό στέκι και θα του δώσει ιδιαίτερη φήμη έως σήμερα. Οι λουκουμάδες Αιγαίον, που προπολεμικά συναγωνίζονταν αρκετά καταστήματα του είδους στην περιοχή, θα επικρατήσουν έως σήμερα μοναδικά, μεταφέροντας έναν σχεδόν ολόκληρο αιώνα παράδοσης. Το κατάστημα ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Φύλλα, τον οποίο διαδέχτηκαν τα παιδιά του, Μιχάλης και Ευγένιος, που παίρνοντας τη διοίκηση στα χέρια τους, το ανακαινίζουν, το επεκτείνουν και το οργανώνουν σε βελτιωμένα πρότυπα.

Σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο στόχος για την τρίτη γενιά του καταστήματος, τον Γ. Φύλλα, είναι να το διατηρήσει. «Η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να διατηρηθούμε ζωντανοί, έστω κι αν οι συγκυρίες είναι πολύ αρνητικές. 90 χρόνια περάσαμε κι άλλες αρνητικές συγκυρίες, ακόμη και πολέμους, κι αντέξαμε.  Αυτή τη στιγμή στο σημείο που βρισκόμαστε, στο κέντρο της Αθήνας, η περιοχή έχει υποβαθμιστεί πολύ,  έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά όμως προσπαθούμε να το διατηρήσουμε παρά τις δυσκολίες», αναφέρει.

Λουκουμάς ακόμη και σήμερα

Είναι τραγανός, ζουμερός, με μέλι με άχνη και κανέλα, είναι όπως τον θυμούνται οι παλιοί και όπως τον γνωρίζουν οι νεότεροι. Η αυθεντικότητα ίσως να αποτελεί και το μυστικό της διατήρησης του, σχεδόν έναν αιώνα τώρα στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων.

«Οι παλαιότεροι τον προτιμούν γιατί τον έχουν συνυφασμένο με την παράδοση, με τη νηστεία, με τις γιορτές,  με κάτι αυθεντικό, νόστιμο και υγιεινό ενώ οι νεότεροι τον προτιμούν γιατί είναι νόστιμο κι έχουν ενστερνιστεί σε αυτή τη γλυκιά απόλαυση συνδυάζοντας τη με σοκολάτα ή  καρύδια», επιχειρεί ο κ. Φύλλας να εξηγήσει γιατί οι λουκουμάδες είναι διαχρονική κλασική αξία και καταλήγει λέγοντας: «Είναι σπουδαίο συναίσθημα να έρχονται άνθρωποι σήμερα με τα εγγόνια τους, οι οποίοι ψώνιζαν τότε με τους δικούς τους παππούδες από τον πατέρα μου και να ψωνίζουν για αυτά σήμερα. Όπως είναι πραγματικά μοναδικό ότι όλοι έχουν και μια ιστορία να σου πουν από δω, κάτι να θυμούνται, ένα σημαντικό ραντεβού, μια πρόταση γάμου, κάτι δικό τους.»

Χιώτικο στέκι

Τα προηγούμενα χρόνια το «Αιγαίον» αποτελούσε χιώτικο στέκι. «Την εποχή του παππού μου ήταν κλασικό χιώτικο στέκι. Τώρα πλέον απλά περνάνε κατά διαστήματα Χιώτες που μένουν στην Αθήνα είτε που έρχονται από το νησί», αναφέρει ο κ. Φύλλας.

Η ιστορία συνεχίζεται

«Η επιτυχία φυσικά, δεν συνοψίζεται αποκλειστικά στη συνταγή των λουκουμάδων. Οφείλεται σε σύνολο λόγων που εξασφαλίζουν το κύρος και την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας και σίγουρα στη δέσμευσή της απέναντι στον πελάτη. Η πιστή εφαρμογή μιας συνταγής που έρχεται από το παρελθόν, ο αυστηρός έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος και η διαρκής βελτίωσή του, είναι τα πιο βασικά μυστικά που διατήρησαν την επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια στην κορυφή.

Από το 2015 μάλιστα, η εταιρεία μας, έχει σχεδιάσει, εγκαταστήσει και διατηρεί σε πλήρη εφαρμογή στις εγκαταστάσεις της, σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου) για το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων της», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, που πλέον μπαίνει δυναμικά στη χονδρική πώληση με κατεψυγμένους λουκουμάδες.

Όχι μόνο γλυκά μα και πικρά

Ως γνήσια οικογενειακή επιχείρηση και διατηρώντας όλες τις παραδόσεις το κατάστημα αποτελούσε και για τα παιδιά το δεύτερο σπίτι τους για αυτό και οι αναμνήσεις αμέτρητες, όπως και το συναισθηματικό δέσιμο «Αν δεν υπήρχε το συναίσθημα γύρω από το Αιγαίο μπορεί  ένας τεχνοκράτης, ένας ουδέτερος παρατηρητής να αποφάσιζε ότι δεν τον συμφέρει να συνεχίσει. Το βάρος που έρχεται από παλιά από τον παππού σε κάνει να θέλεις να το διατηρήσεις», αναφέρει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Γ. Φύλλας.

Από την άλλη ίσως κι αυτό το «βάρος» είναι που πεισμώνει και παρά τις συγκυρίες κάνει το «Αιγαίον» και όλους γύρω από αυτό να αναζητούν κι άλλες διεξόδους να προσπαθούν στοχεύοντας ψηλότερα.


«Αιγαίον», Πανεπιστημίου 46 & Χαριλάου Τρικούπη, τηλ. 210 3814621-2, www.loukoumades-aigaion.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ