Ιστορίες

10/11/17 11:25

τελ. ενημ.: 10/11/17 15:50

Ο Καρδαμυλίτης που αρνήθηκε τις 30 χρυσές λίρες του Βασιλιά της Αγγλίας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΕΥΡ. ΜΑΥΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Τον Απρίλιο του 1945 ο Ανώτατος Αρχηγών των Συμμαχικών Δυνάμεων Μεσογείου Στρατάρχης H. R. Alexander, κατ’ εντολής του Βασιλέως της Αγγλίας Γεωργίου, τίμησε έναν συμπατριώτη μας. Πρόκειται για τον Καρδαμυλίτη Ευριπίδη Μαυρή, θείο του Παναγιώτη Στραβελάκη (αδελφός της μητέρας του).

Ο αείμνηστος Μαυρής τιμήθηκε με το Πιστοποιητικό Πατριώτου (αρ. 185) πάνω στο αγγλικό πλοίο που είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Χίου μετά τη λήξη του πολέμου, μαζί με το ποσό των 30 χρυσών λιρών εκ μέρους του στέμματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Στραβελάκης σήμερα, ο Ευρ. Μαυρής όχι μόνο αρνήθηκε να παραλάβει το χρηματικό ποσόν, αλλά ούτε καν να το πιάσει στα χέρια του.

Με την περηφάνεια του Έλληνα αγωνιστή, είπε στον Άγγλο Κυβερνήτη: «Δεν θέσαμε τη ζωή μας εις την διάθεσιν της πατρίδας για χρήματα ή ανταλλάγματα. Αλλά γιατί έπρεπε να την υπερασπιστούμε, όπως έχομεν καθήκον».

Αυτά τα λόγια τα μετέφερε μάλιστα ο ίδιος ο Μαυρής στον ανιψιό του μαζί με πλήθος άλλων λεπτομερειών από την περίοδο του πολέμου.

Ο Ευριπίδης Μαυρής, μία άγνωστη για την αντιστασιακή της δράση σε όλους μας φυσιογνωμία, τίμησε πολλαπλά το νησί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μάλιστα πολλοί γνωρίζουν ότι ο Μαυρής μετείχε στην αντίσταση κατά των κατακτητών μαζί με τον Ιάσωνα Καλαμπόκα και άλλους Χιώτες αγωνιστές που αναφέρονται σε σχετικά βιβλία ιστορίας για την περίοδο 1940-1945.

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση