20.4.2017 17:22

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΤΟΥ Θανάση Ποριώτη η Χίος και η μουσική

Λέει τη λέξη Χίος και από  το στόμα του στάζει  μέλι. Δηλώνει ερωτευμένος με το νησί του, αλλά η ζωή τον σκόρπισε και στα τρία νησιά του Β/Α Αιγαίου. Γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης  το 1951, μεγάλωσε από τεσσάρων ετών στη Χίο, από το 1976 ζει στη Σάμο, αλλά η καρδιά του χτυπά σε ρυθμούς … «ένα καράβι από τη Χιό».

Η μουσική

«Σημαντικός σταθμός στη ζωή μου ήταν η ενασχόλησή μου με τη μουσική. Δάσκαλοί μου στο ακορντεόν και το αρμόνιο  ήταν ο Περικλής Πλακωτάρης στο Ωδείο Χίου και  ο Ισίδωρος Ζερβούδης, με τους οποίους έκανα και τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα. Επίσης πολύ με στήριξαν οι μουσικοί Γιώργος  Μπαχάς, Κώστας  Μηναδάκης και Κώστας  Παυλιδάκης. Στη συνέχεια εργάσθηκα στο κέντρο Ψαραδάκη (Θοδώρας), το οποίο για μένα υπήρξε σχολείο, όπου είχα την τύχη να δουλέψω με εξαιρετικούς μουσικούς και ανθρώπους οι οποίοι με στήριξαν  πολύ, όπως ο Μιχάλης Αμπελιώτης (Πατσάς), ο γιός του Νίκος, ο Γιώργος Οικονομίδης, ο Λευτέρης Φιστές, ο Παντελής Φιστές και ο Μανώλης Φωτεινός. Καλός φίλος και συνάδελφός  ήταν ο Τάσος Λόπαρνος ο οποίος τότε εργαζόταν στην Αθήνα. Με κάλεσε και πήγαμε για δουλειά σε κέντρο διασκεδάσεως στη Ρόδο μαζί με τον τραγουδιστή Κώστα Κόλια  και έπειτα  στην Άρτα».

Η επιστροφή

Επέστρεψε στη Χίο και δούλεψε στους  Τρεις Μύλους, στον  Άγιο Γώργη Συκούση, σε  πανηγύρια, εκδηλώσεις, ενώ τα  Σαββατοκύριακα με τους μουσικούς τον  Αντώνη Γάφο  στο μπουζούκι και τον Παναγιώτη  στο κλαρίνο δούλευαν  σε ταβέρνα στις Οινούσσες. Στρατιώτης υπηρέτησε ως σιτιστής και μουσικός στην στρατιωτική ορχήστρα στο Ναύπλιο.

Στη Σάμο

Μετά τη στρατιωτική θητεία  εργάσθηκε στην Αθήνα σε κέντρο  και στη συνέχεια πήγε στη Σάμο για να δει τον αδελφό του. Εκεί γνώρισε τη σύζυγο του, έμεινε  και δούλεψε σε κέντρα έως  τον Οκτώβρη του 1976 που  διορίστηκε στο Τμήμα Εμπορίου της  Νομαρχία Σάμου, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε  τον Μάιο του 2010.

«Όταν διορίστηκα άφησα τη μουσική  για είκοσι χρόνια και επανήλθα το 1996 ερασιτεχνικά, συνεργαζόμενος με μουσικούς της Σάμου, από τους οποίος ξεχωρίζω τον φίλο Βαγγέλη Γιαγιά με τον οποίο συνεργαστήκαμε για περίπου είκοσι χρόνια».

Τώρα ασχολείται με τη μουσική μόνο  σε έκτακτες περιπτώσεις, κυρίως για να εξυπηρετήσει  κάποιο συνάδελφο του. Αλλά, η καρδιά του πάλλεται  όταν ακούει τη λέξη Χίος.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ