Ιστορίες

19/10/17 10:48

τελ. ενημ.: 20/2/18 18:53

Το Λωβοκομείο άνοιξε την «καλλιτεχνική όρεξη» της Len Marie Fossen

Η Len Marie Fossen είναι ένα κορίτσι ή καλλιτέχνιδα, όπως αρέσει της ίδιας να την αποκαλούν, ξεχωριστό από τα υπόλοιπα.  Όταν  άλλες κοπέλες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές προσπαθούν να το κρύψουν η Len Marie φωτογραφίζεται στο Λωβοκομείο της Χίου  και προσπαθεί μέσα από τα πορτρέτα της να βοηθήσει άλλους ανθρώπους με παρόμοια ή εντελώς ξεχωριστά προβλήματα.

Καλεσμένη στην αμερικανική κοινωνικού περιεχομένου εκπομπή Ted x Αrendal, στην οποία άνθρωποι που έχουν κατορθώσει κάτι σπουδαίο στη ζωή τους αφηγούνται την ιστορία τους, εξήγησε πώς η Χίος και το μελαγχολικό για εκείνη φόντο του Λωβοκομείου τη βοήθησαν να υλοποιήσει ένα της όνειρο και να κάνει τη νευρική ανορεξία έναυσμα για κάτι σημαντικό.

Ποια είναι

Η Len Marie είναι φωτογράφος με ειδίκευση στα πορτρέτα. Η δουλειά της είναι να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο και να απαθανατίζει με το φακό της ανθρώπους σε διάφορες και ανύποπτες στιγμές τους. Όταν διαγνώστηκε με νευρική ανορεξία το μοναδικό πράγμα που άλλαξε στη δουλειά της ήταν ότι αντί για ένα αεροπορικό εισιτήριο έκλεινε δύο, καθώς τη συνόδευε η μητέρα της.

Η ηρεμία της Χίου

Στην Ελλάδα είχε ταξιδέψει αρκετά στο παρελθόν, κυρίως σε καλοκαιρινούς κοσμοπολίτικους προορισμούς με τους γονείς της. Όταν αρρώστησε άρχισε να αναζητά άλλου είδους μέρη  για διακοπές, πιο ήσυχα και μελαγχολικά… Με τη Χίο γνωρίστηκε τυχαία, αλλά, όπως όλα έδειξαν, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, αφού τα δέκα τελευταία καλοκαίρια της τα περνάει στο νησί. Αυτό που την «τράβηξε» ήταν η ηρεμία που της προσέφερε και τα χρώματα που έβλεπε κάθε πρωί.

Καθοριστικό το Λωβοκομείο

Πριν από μερικά χρόνια ερχόμενη στη Χίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Λοβωκομείο. «Είχα ένα project στο μυαλό μου που ήθελα να κάνω από τότε που αρρώστησα. Όταν επισκέφτηκα το νοσοκομείο που φιλοξενούσε χανσενικούς στη Χίο και είδα τα πράγματα και τις μυρωδιές να έχουν μείνει αναλλοίωτες στο χρόνο αποφάσισα να υλοποιήσω το project και να γίνω αυτή τη φορά εγώ  το μοντέλο του εαυτού μου», απάντησε η Len Marie στο δημοσιογράφο της εκπομπής, όταν τη ρώτησε για το πώς ξεκίνησε το project της. Έτσι ακριβώς έγινε, αφού στις φωτογραφίες μοντέλο είναι ίδια και τη συνοδεύουν τα εγκαταλελειμμένα πράγματα των άλλοτε χανσενικών.

«Νοσταλγία»

Η Χίος τη βοήθησε να εμπνευστεί, να υλοποιήσει την έκθεση που σκεφτόταν χρόνια. Στο νησί ήρθε σε επαφή με πρόσφυγες και άκουσε προσεκτικά τις δύσκολες και δυσάρεστες ιστορίες τους. Ως αντάλλαγμα τους ζήτησε μερικά πορτρέτα, μόνο, για να τα προσθέσει στη συλλογή της. «Νοσταλγία» είναι το όνομα της έκθεσης της και την ονόμασε έτσι γιατί αφενός είναι ελληνική λέξη και αγαπάει οτιδήποτε ελληνικό, αφετέρου γιατί θεωρεί ότι μέσα της η λέξη αυτή κρύβει μια ελπίδα, που άνθρωποι με προβλήματα χρειάζονται.

«Είναι φιλόξενο νησί»

«Δεν θα ξεχάσω πριν μερικά χρόνια σε ένα χωριό στη Χίο, δύο μεγάλες κυρίες με κυνηγούσαν να με κεράσουν ένα ειδικό φυτό για να μου ανοίξει η όρεξη», είπε γελώντας όταν ερωτήθηκε για τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν σε αυτό το ελληνικό νησί.  Δεν ένιωσε άσχημα στο νησί μας γιατί ποτέ κανείς δεν την κατέκρινε και δεν την έκανε να αισθανθεί δακτυλοδεικτούμενη. Πιθανόν να ήταν ένας από τους λόγους που συνέχισε να επισκέπτεται τη Χίο 10 συνεχόμενα καλοκαίρια.

Μία καλλιτέχνιδα ταύτισε τη ζωή και την ιστορία της με το Λωβοκομείο. Το ξεχωριστό όμως είναι ότι μια κοπέλα που μάχεται με τη νευρική ανορεξία και ένα εγκαταλελειμμένο μνημείο  που ακόμη μυρίζει φάρμακα για τη λέπρα, ίσως γίνουν η αιτία για να αφυπνίσουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που καθημερινά παλεύουν με οποιοδήποτε πρόβλημα.  

Σχόλια άρθρου: 0