28.4.2017 10:49

Η διακόσμηση δημιουργεί προσωπικά παλάτια με επίκεντρο τον άνθρωπο

Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΡΙΑ ΣΙΣΣΥ ΦΕΙΔΑ, ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΧΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΣΙΣΣΥΣ ΣΥΡΒΙΤΗ, ΔΙΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.

Έχει κάνει την αισθητική τρόπο ζωής. Ίσως για αυτό δύσκολα θα βρεθεί κανείς να της αμφισβητήσει ότι οι διακοσμητικές απόψεις της πρωταγωνιστούν στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Η Σίσσυ Φειδά διαθέτει ένα κανάλι σταθερής επικοινωνίας με τη Χίο. Στο πρόσωπο της μαθήτριας της Σίσυς Συρβίτη, διέκρινε από την αρχή μια εξελίξιμη συνεργάτιδα. Η πορεία της επαγγελματικής τους σχέσης τη δικαιώνει.

Έχοντας μπροστά της το κάδρο του νησιού, μέσα από τις καθημερινές αναφορές της Σ. Συρβίτη, η Σίσσυ Φειδά αναλύει στον «π» τις σύγχρονες τάσεις διακόσμησης, μια διαρκή ανάγκη ακόμα και σε εποχές οικονομικά δύσκολες.

- Είναι η διακόσμηση μία υπηρεσία για όλα τα βαλάντια; Μπορεί κάποιος να αλλάξει ολόκληρο το σπίτι του με τη βοήθεια ενός διακοσμητή ακόμα και αν διαθέτει χαμηλό budget;

Σ.Φ.: Η διακόσμηση διαθέτει πολύ μεγάλο εύρος όσον αφορά τις ιδέες, τα υλικά και τις κατασκευές αλλά και την κοστολόγηση που κάνει ο κάθε επαγγελματίας. Οι επαγγελματίες όμως προσαρμόζονται στα δεδομένα και τις ανάγκες του πελάτη, πολύ περισσότερο στις μέρες μας, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Άρα δε σημαίνει ότι αν θέλεις να προσλάβεις έναν επαγγελματία να σε βοηθήσει στη διαμόρφωση του χώρου σου θα σου κοστίσει μια περιουσία, είτε θα επιβαρύνει το συνολικό κόστος του project. Είναι μία ζυγαριά, ανάλογα με τι θέλεις να φτιάξεις. Διαφορετικά μπορεί να κοστολογηθεί μία υπερπολυτελής κατασκευή που θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να διεκπεραιωθεί και θα έχει μεγαλύτερη μελέτη και διαφορετικά θα κοστολογηθεί μία κατασκευή που είναι πιο οικονομική και που απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο. Άρα καταλήγουμε στο ότι υπάρχουν για όλα τα βαλάντια προτάσεις και επαγγελματικές λύσεις.

- Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την διακόσμηση ενός χώρου; Οι ιδιοκτήτες του, η περιοχή που βρίσκεται,  η χρήση του;

Σ.Φ.: Το σημαντικότερο ρόλο τον παίζει ο άνθρωπος, καθώς δεν δημιουργούμε ένα χώρο για τη σελίδα ενός περιοδικού αλλά το νόημα και η επιτυχία είναι να δημιουργούμε χώρους οι οποίοι λειτουργούν ευεργετικά και θετικά για τον άνθρωπο που θα ζει μέσα. Σίγουρα πολλές φορές και η τοποθεσία παίζει σημαντικό ρόλο. Όχι τόσο όσο αφορά την περιοχή αυτή καθαυτή. Ακόμα και σε ένα απομακρυσμένο μέρος, ένα μικρό χωριό, μπορεί κάποιος να θέλει το σπίτι του να είναι υπερπολυτελές, ο καθένας μας έχει δικαίωμα, να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό, ανεξαρτήτως του που βρίσκεται. Άλλωστε, το μότο του γραφείου μου είναι ότι «φτιάχνουμε το προσωπικό μας παλάτι, το δικό μας προσωπικό βασίλειο». Παρόλα αυτά, η περιοχή, το αν δηλαδή ένα σπίτι βρίσκεται σε βουνό ή σε θάλασσα, αν είναι σε ένα μέρος κρύο ή πάρα πολύ ζεστό, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα διακοσμητικά στοιχεία, με στόχο πάντα την καλύτερη διαβίωση.

Για παράδειγμα,  δεν είναι σωστό να χρησιμοποιήσεις βαριά και μάλλινα υλικά, όπως γούνες και βελούδα, σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα ακόμα κι αν ο πελάτης το ζητήσει. Μπορείς, ίσως, να χρησιμοποιήσεις μια μικρή λεπτομέρεια αλλά αν προχωρήσεις με βάση αυτό μπορεί να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον αρκετά δυσάρεστο σε αυτόν που θα το ζήσει. Τέλος και ο οικονομικός παράγοντας μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα αλλά πλέον στην αγορά υπάρχουν θαυματουργές λύσεις, πολύ μεγάλη ποικιλία υλικών και προϊόντων που μπορείς να έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμά κρατώντας χαμηλό budget. Άρα λοιπόν όλα, περισσότερο ή λιγότερο, παίζουν ρόλο τους.

- Η γνωριμία σου με τη Σίσσυ Συρβίτη είναι μία έμμεση γνωριμία με τη Χίο. Τί στυλ διακόσμησης θεωρείς ότι ταιριάζει στο νησί μας;

Σ.Φ.: Η Χίος είναι ένα  μεγάλο νησί. Συνδυάζει ταυτόχρονα το μοντέρνο αστικό τοπίο, τη φρεσκάδα του βουνού και τη γαλήνη της θάλασσας. Μπορεί να φιλοξενήσει κάθε μορφή και στυλ διακόσμησης. Σίγουρα όμως κάθε σωστός επαγγελματίας θα φρόντιζε να αξιοποιήσει μέσα στις ιδέες του  τα ιδιαίτερα και μοναδικά αρχιτεκτονικά της στοιχεία. Η μεγαλοπρέπεια των ψηλοτάβανων αρχοντικών του Κάμπου, η διαχρονική πέτρα από τα Καστροχώρια της, ή τα μοναδικά γεωμετρικά ασπρόμαυρα μοτίβα των Μαστιχοχωρίων της, μπορούν να ενταχθούν  για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα με τοπικό χαρακτήρα, μέσα σε μοντέρνο ή κλασικό περιβάλλον, κοντά στη θάλασσα ή στο βουνό.

- Η άνοιξη είναι η εποχή των αλλαγών, της αναγέννησης. Υπάρχουν συμβουλές για να αλλάξουμε τον χώρο μας και μαζί την διάθεσή μας;

Σ.Φ.: Πάντα υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες.  Η άνοιξη θέλει πιο χαλαρή  διάθεση και ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει πιο ανάλαφρες υφές στα υφάσματα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σκούρα χρώματα του χειμώνα με floral μοτίβα και χαρούμενες φωτεινές αποχρώσεις στα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία, όπως τα διακοσμητικά μαξιλάρια, τα ριχτάρια των κρεβατιών και των καναπέδων, τις κουρτίνες και τα χαλιά. Τέλος το décor  μπορεί να γίνει ακόμα πιο ανοιξιάτικό  τοποθετώντας  διακοσμητικά αντικείμενα όπως βάζα, κορνίζες, κάδρα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. 

«Επένδυσα στη Σίσσυ Συρβίτη και δικαιώνομαι»

- Η Σίσσυ Φειδά βρήκε την Σίσσυ Συρβίτη. Πόσα χρόνια γράφει αυτή η συνεργασία; Έτυχε ή πέτυχε;

Σ.Φ.: Με την Σίσσυ, την μικρή, είμαστε περίπου οχτώ χρόνια μαζί! Η δουλειά μας είναι ένα πάρα πολύ δημιουργικό επάγγελμα και η έμπνευση δεν έρχεται μόνο μέσα από τα υλικά, τις ιδέες και τα στοιχεία που βλέπεις γύρω σου, έρχεται και από τους ανθρώπους που επιλέγεις και εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να συνεργάζομαι με κάποιον αν δεν είχα καλή χημεία.

Στη Σίσσυ λοιπόν, από την αρχή, παρόλο που όταν την γνώρισα ήταν ένα μικρό κορίτσι που μόλις είχε βγει από την σχολή,  είδα έναν άνθρωπο γλυκό, ο οποίος μου έκανε, και σε δεύτερη φάση διέκρινα στοιχεία τα οποία θεώρησα πολύ σημαντικά στη δουλειά μας.

Το επάγγελμα μας μπορεί να θεωρηθεί παρεξηγημένα ότι είναι εύκολο, ενώ είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, που θέλει συνεχή προσπάθεια και συνέπεια γιατί καλούμαστε να διαχειριστούμε τα χρήματα των τρίτων. Απαιτεί διαρκή ενημέρωση, διάθεση για δουλειά, να είσαι σωστός επαγγελματίας. Όλα αυτά τα στοιχεία που αναγνώρισα στη Σίσσυ ήρθε και τα ολοκλήρωσε μια διάθεση για μάθηση, για γνώση και σίγουρα μία πολύ καλή βάση όσον αφορά τις ιδέες και την αισθητική. Έλεγα πάντα στους μαθητές μου στα σεμινάρια στη σχολή,  ότι δεν μπορείς να πηγαίνεις σε κάποιο πελάτη να πουλάς στην ουσία την αισθητικής σου και ο ίδιος επάνω σου να μην την έχεις.

Επένδυσα, λοιπόν, πάρα πολύ σωστά και το αποτέλεσμα είναι, οκτώ χρόνια μετά, η Σίσσυ να είναι απόλυτα ολοκληρωμένος επαγγελματίας, να έχει κάνει τεράστια άλματα όσον αφορά τον τρόπο σκέψης της, τον επαγγελματισμό της αλλά και την αισθητική της και καθημερινά να με εμπνέει και να με εκπλήσσει με τις ιδέες και τις προτάσεις της. Η συνταγή δεν έτυχε καθόλου αλλά πέτυχε 100%.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ