6.6.2017 9:46

Η ανατίναξη της Ναυαρχίδας και ο Ιωασάφ Νικολάρας

Ήταν βράδυ της 6ης προς  7ης Ιουνίου 1822 που ο μπουρλοτιέρης Κανάρης ανατίναξε έξω από το λιμάνι μας την τουρκική ναυαρχίδα «Μπουρλότ σεϋμάζ» σκοτώνοντας και το ναύαρχο Καρά Αλή.

Ο πίνακας που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη Κοραή, τον οποίο φωτογραφήσαμε με την άδεια της Διεύθυνσης, μας δίνει μια σημαντική πληροφορία. Ποιος άναψε το μπουρλότο. Δεν τα έκανε όλα ο Κανάρης μόνος του, βέβαια. Όπως γράφει στο κάτω μέρος του πολύτιμου πίνακα, το μπουρλότο άναψε το μέλος του πληρώματος Ιωασάφ Νικολάρας. Ήταν αυτός, μάλιστα, που πριν αποφασίσει να μπει στον αγώνα τον ενθάρρυνε και υποσχέθηκε να τον βοηθήσει στις επιδρομές εναντίον των εχθρικών πλοίων.

Ο Γιάσοφος
 Ο Ιωασάφ Νικολάρας ή Γιάσοφος, όπως έμεινε στην μνήμη των συμπατριωτών του, σύμφωνα με τους ιστορικούς των Ψαρών και τον πρόεδρο του Συλλόγου της «Αδελφότητας των Ψαριανών» Ανδρέα Καραγιώργη,  ήταν καλόγερος που η επανάσταση άστραψε μέσα στην καρδιά του και προτίμησε να αφήσει το μοναστήρι για τον αγώνα. Πρώτος ξάδελφος του Κανάρη, τον ακολούθησε στις αποστολές του. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ