Ιστορίες

30/10/17 23:07

τελ. ενημ.: 20/2/18 18:53

Το γλυπτό στο πρώην «Ξενία» μήπως το είδε κανείς;

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ στη Χίο επαναφέρει στο προσκήνιο ο γλυπτής Ι. Κουτσουράδης

Με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ για τη Σφίγγα που υπήρχε στο σιντριβάνι του κήπου, ο γλύπτης Γιάννης Κουτσουράδης ενδιαφέρθηκε και επαναφέρει στη δημοσιότητα το θέμα της διαχείρισης των γλυπτών στη Χίο και της εξαφάνισης ενός άλλου που κοσμούσε παλιά την πρώην Λέσχη Αξιωματικών στη Μπέλλα Βίστα.

«Τα τελευταία χρόνια και από καιρό σε καιρό διάφορα γλυπτά στο νησί έχουν συνδεθεί πολύ με το στοιχείο της... «απαγωγής»! 
Το μαρμάρινο ανάγλυφο πορτρέτο του Ψυχάρη στο μνήμα του, η Σφήκα στο δημοτικό κήπο ή ακόμη το πρώτο μοντέρνο γλυπτό που έφτασε ποτέ στη Χίο, δηλαδή το έργο έξω από το πρώην «Ξενία», στο Nαυτικό Όμιλο, το οποίο έχει τελείως... αφανιστεί! 
Αυτά είναι μερικά σε πρώτη καταγραφή... 
Δεν εννοώ εδώ τα αρχαία γλυπτά και αντικείμενα που βρίσκονται στα χώματα της Χίου και, αντί να πάνε στο χιώτικο μουσείο, εμφανίζονται σε μουσεία του εξωτερικού... Αυτά είναι μια άλλη ιστορία... 
Ούτε εννοώ εδώ τη διάθεση που υπάρχει, να μεταθέτουν ή να θέλουν να μεταθέσουν τα δημόσια αυτά καλλιτεχνικά έργα κάθε τόσο, ανάλογα με το οικοδομικό... ντιζάϊν της πόλης μας, όπως η μαρμάρινη υδρορροή με τα δελφίνια, ο ανδριάντας Καλαμπόκα, η προτομή του Ολυμπιονίκη Σύλλα που «σιωπηρώς» αποκολλήθηκε από το Μουσείο Χίου και βρέθηκε «θαμμένη» (κάκιστα τοποθετημένη!), στο στάδιο Καλλιμασιάς, (ή τα... προς επιθυμία για μετάθεση: Κανάρης, Μνημείο Κόρης του γλύπτη Μπονάνου στο Βαρβάσι, ή το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης με ένα εξάμβλωμα φωτιστικό που βαλαν δίπλα του και που δεν έχει φροντίσει ακόμα το Λιμενικό Ταμείο!... κλπ, κλπ. 


ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΣΤΟ ΠΡΩHΝ «ΞΕΝΙΑ» 
Μήπως το είδε κανείς; 
Πολλοί θα θυμούνται το πρωτοποριακό για την εποχή μετάλλινο έργο που σε υποδεχόταν έξω απ την είσοδο στο τότε ξενοδοχείο «Ξενία» στον Όμιλο – τώρα η λέσχη αξιωματικών. Σπουδαίο ιστορικό αρχιτεκτόνημα του καινοτόμου Άρη Κωνσταντινίδη, και επένδυση για τη Χίο. Το γλυπτό ήταν και αυτό έργο σημαντικού καλλιτέχνη, που όμως δεν... πρόλαβα να μάθω το όνομά του. (Πιθανόν του Κουλεντιανού). Όλα τα Ξενία στην Ελλάδα είχαν έργα γνωστών Ελλήνων γλυπτών, (Απάρτη, κλπ), και σαν κίνημα η ενέργεια αυτή άφησε τότε εποχή. Παρουσιάζω το γλυπτό αυτό του Ξενία της Χίου σ’ ένα σκαρίφημα μου από μνήμης να το θυμηθούν οι παλιότεροι. Για μας τους νέους και «ανήσυχους» το σύγχρονο αυτό έργο αποτελούσε αισθητικό διάλογο, ήταν η πρώτη επαφή μας με την τέχνη του σήμερα. Μέχρι που το έργο εξαφανίστηκε από τη βάση του! Αργότερα εξαφανίστηκε και η βάση του... 
Αν θυμάμαι καλά, το έργο θα πρέπει να ξεκολλήθηκε πριν αναλάβει ο Στρατός το Ξενία. Να ρωτήσουμε λοιπόν σε... «πρώτη πανχιακή» που βρίσκεται το γλυπτό αυτό σήμερα; 
Υπάρχει κάποιος συμπολίτης που πρόσεξε την... «απουσία» του έργου από τη θέση του ή που να γνωρίζει κάτι για αυτή την υπόθεση του γλυπτού, θα είναι τιμή για εκείνον και χαρά για όλους να μάθουμε περισσότερα… Περιμένουμε. 
Τα ξενοδοχεία Ξενία δεν ήταν ιδιωτικά, αλλά είχαν δημιουργηθεί με χρήματα του ΕΟΤ, άρα είναι του Ελληνικού δημοσίου. Μήπως οι αρμόδιοι φορείς γνωρίζουν κάτι; Το έργο αυτό ανήκει στο δημόσιο χώρο και στον Χιώτη». 

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση