16.5.2017 14:30

Δύσκολα γίνεσαι ψάλτης, χωρίς την ενθάρρυνση της οικογένειας

Δυστυχώς ελάχιστα παιδιά ασχολούνται με τη Βυζαντινή Μουσική παραδέχεται ο μαέστρος Β. Χαμέτης

 «Μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα παιδιά που ασχολούνται με την Βυζαντινή μουσική. Μπράβο στους γονείς τους που τα ενθαρρύνουν, γιατί χωρίς τη στήριξη της οικογένειας δεν γίνεσαι εύκολα ψάλτης». 

Ο Βασίλης Χαμέτης δεν βλέπει πια μικρά παιδιά να ανεβαίνουν στο ψαλτήρι και αυτό τον στεναχωρεί πολύ. Γι’ αυτό συγχαίρει τους γονείς που ωθούν τα παιδιά τους σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Ήταν όνειρο και προτροπή του προπάππου του Αθανάσιου Κεφάλα να γίνει ψάλτης, όντας και ο ίδιος άμισθος ψάλτης στον Αγ. Λουκά Βαρβασίου.

Το 1998 ξεκίνησε τη Βυζαντινή μουσική. Το σημαντικότερο όλων των μαθημάτων ήταν το δίδαγμα για το ήθος, τη στάση του στο αναλόγιο και την καθημερινή μας ζωή. Την τελειοποίησε στα Ωδεία Πειραιώς και Αθηνών και κατά διαστήματα μαθήτευσε σε εξαίρετους διδασκάλους της ψαλτικής τέχνης. Έψαλε στους  Ι. Ν. Αναλήψεως Βουνού και  Αγ. Δημητρίου Αρμολίων. Τώρα είναι πρωτοψάλτης στον Αγ. Γεώργιο Βροντάδου.  «Από την ενασχόλησή αυτή έχω καταλάβει ότι η συγκεκριμένη μουσική έχει άμεση σχέση με την ψυχή

Οργάνωση

Γεννήθηκε στο Βαρβάσι τον Ιούλιο 1986. Χορεύει από 8 χρονών στο Φάρο. Πριν 4 χρόνια ανέλαβαν τα ηνία του συλλόγου εννέα άτομα  που μεγάλωσαν σ’ αυτή την όμορφη οικογένεια. Η χορωδία ήταν σχεδόν διαλυμένη και όταν συζήτησαν ποιος θα αναλάβει το τμήμα ο Βασίλης βγήκε μπροστά.

Προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να την αναλάβει, να την ανανεώσει και να την ταξιδέψει σε μεγάλες διοργανώσεις.

«Διοργανώσαμε με επιτυχία τη 2η Συνάντηση Χορωδιών,  συναυλία στο θέατρο Καστρομηνά με το Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα και άλλες πολλές εκδηλώσεις», θυμάται.

 Στο πόστο της διεύθυνσης της χορωδίας καταλαβαίνει πόσο γρήγορα μπορείς να σκεφτείς εναλλακτικές λύσεις για το πώς θα παρουσιάσει το κάθε τραγούδι στους χορωδούς για να το μάθουν και στο κοινό που θα το ακούσει.

«Είναι ξεχωριστή εμπειρία όταν βλέπεις τους χορωδούς και τους μουσικούς να περιμένουν εσένα να τους βάλεις στο κομμάτι σωστά», εκμυστηρεύεται.

Παρέα  

Στο Φάρο το κλίμα είναι οικογενειακό. «Είμαστε μια ωραία παρέα, δεν κάνουμε πάντα μάθημα. Κάποιες  φορές θα πιούμε τον καφέ μας, θα φέρουν οι κυρίες το γλυκό τους, θα πουν τα νέα τους, τα αστεία τους. Έχουν δέσει μεταξύ τους, είναι μια αγαπημένη ομοιογενής ομάδα». 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ