13.9.2017 11:41

Δυο Βολισσιάνα παιδιά επιστρέφουν στην κοιτίδα τους και ενισχύουν το αδύναμο σχολείο

Η Πολ. Παραγιού πήρε την οικογένεια της και μετακόμισε μόνιμα στη Βολισσό και υπερασπίζεται την επιλογή της ως την καλύτερη που θα μπορούσε να είχε κάνει

Πήρε πολλά χρόνια  συζήτησης μέχρι να πάρουν την απόφαση και να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι Αμανής, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. Η Πολυξένη Παραγιού με τον σύζυγο της και τα τρία τους παιδιά εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Βολισσό τον Ιούνιο του 2017, με τη λήξη του σχολικού έτους. Έκτοτε  έχει έρθει η γαλήνη και η ψυχική ξεκούραση στην καθημερινότητα της οικογένειας, κάτι που 15 χρόνια δεν κατάφεραν να βρουν στην πόλη.

Δεν συγκρίνεται η Αμερική με τη Βολισσό

Η Πολυξένη είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στη Βολισσό. Η μητέρα της Αμερικανίδα και ο πατέρας της «βέρος» Βολισσιανός. Αναγκάστηκε να αφήσει το χωριό, που τόσο αγαπούσε, όταν στα 20 χρόνια της μπήκε στο Λιμενικό Σώμα και έπρεπε να εγκατασταθεί στη Χώρα. «Όταν γνώρισα τον σύζυγο μου του είχα πει ότι, αν κάνουμε παιδιά, θέλω να πάνε σχολείο και να μεγαλώσουν στη Βολισσό, όπως και εγώ», περιγράφει «π» η Πολυξένη και συνεχίζει «είχαμε σκεφτεί κάποια στιγμή να φύγουμε μόνιμα για την Αμερική, αφού ο άντρας μου δεν είχε δουλειά στη Χίο. Αλλά κατάλαβα πως τα παιδιά μου σε μια μεγαλούπολη δεν θα μεγάλωναν με τις αξίες που σου προσφέρει ένα χωριό. Πόσο μάλλον ένα χωριό της Αμανής!».

Ένα σχολείο «οικογένεια»

Τα παιδιά της Πολυξένης είναι 8 και 6 ετών και από φέτος είναι «συμμαθητές», αφού το διθέσιο σχολείο της Βολισσού κατατάσσει την πρώτη, τρίτη και τετάρτη Δημοτικού σε ένα τμήμα και τη δευτέρα με την πέμπτη σε άλλο. Συνολικά απαρτίζεται από 22 παιδιά. Έκτη δημοτικού δεν έχει φέτος το σχολείο. Πρόβλημα; Για την οικογένεια τους κανένα!

«Ένιωσα ευτυχία βλέποντας τα παιδιά μου να πηγαίνουν σχολείο στο ίδιο που πήγα και εγώ. Είναι ευλογία να μεγαλώνεις ανάμεσα στην άγρια ομορφιά της Β. Χίου. Ειλικρινά δεν θα άλλαζα ούτε μισή ώρα από τα σχολικά μου χρόνια στο χωριό», εξηγεί η 36χρονη.

Από άνεργος καθηγητής επαγγελματίας αγρότης

Τα τελευταία χρόνια η βάση της δουλειάς της είναι στο Λιμενικό Σταθμό των Κραδαμύλων, κάτι που τη διευκολύνει τώρα που ζει μόνιμα στη Β. Χίο. Ο σύζυγός της ήταν καθηγητής πληροφορικής αλλά δεδομένης της άσχημης κατάστασης που βιώνουν οι αναπληρωτές καθηγητές, δεν είχε δουλειά. Η μετακόμιση αυτή τον βοήθησε επαγγελματικά καθότι αφοσιώθηκε εξ’ ολοκλήρου στη μητέρα γη και καλλιεργεί τα οικογενειακά χωράφια της συζύγου του, συνεισφέροντας και εκείνος στον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα έχοντας ελευθερία

«Δεν υπάρχει καμία δυσκολία στο να μένεις μακριά από την πόλη», αναφέρει η νεαρή μητέρα. Πώς θα κάνουν δραστηριότητες τα παιδιά, τί θα συμβεί αν χρειαστεί γιατρός, πώς θα τα καταφέρουν το χειμώνα; Αυτές είναι απορίες δικές μου αλλά πιθανόν να αποτελέσουν και δικές σας ερωτήσεις. Γιατί όλα καλά και όλα ωραία τώρα που ήταν καλοκαίρι και η Αμανή γεμάτη κόσμο. Μετά που θα ερημώσει; Η Πολυξένη προθυμοποιείται να τις λύσει.

«Τα παιδιά δεν στερούνται τίποτα από τα υπόλοιπα. Εν αντιθέσει κερδίζουν!  Είναι ελεύθερα. Παίζουν στην πλατεία άφοβα και πάντα χαμογελάνε. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα κατεβαίνουμε στην πόλη για δραστηριότητες και για χρηστικά πράγματα του σπιτιού. Ωστόσο υπάρχει καθηγητής αγγλικών στο χωριό. Ο αγροτικός γιατρός που διαθέτουμε είναι εξαιρετικός αλλά ακόμη και αν δεν μπορέσει να μας εξυπηρετήσει θα κατέβουμε να επισκεφθούμε τον παιδίατρο. Δεν κατοικούμε στον Άρη!».

 Όσο για τις «δυσκολίες» του χειμώνα; «Περιμένουμε πως και πώς να χειμωνιάσει. Το τοπίο που σου προσφέρει η χειμωνιάτικη Αμανή είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βλέπει ένας άνθρωπος».

Αν είναι κάτι που εντυπωσιάζει στην Πολυξένη  είναι η ανιδιοτελής αγάπη στον τόπο της. Τον λατρεύει για αυτό που είναι και για τον χαρακτήρα που την βοήθησε να διαμορφώσει σε αυτό που εξελίχθηκε  σήμερα.

Μην το σκέφτεστε… Ελάτε!

«Εμένα η ψυχή μου είναι στην Αμανή», λέει συγκινημένη. Και αυτό που ζήτησε να βγει μέσα από τη συνέντευξη είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει λόγος να το σκεφτείς δεύτερη φορά και να διστάσεις να το κάνεις, αν το θέλεις.

«Όποιος πραγματικά θέλει να δώσει μια ελεύθερη και ονειρεμένη ζωή στα παιδιά του να έρθει. Πιθανόν να είναι μεγάλη η απόσταση αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Στο μυαλό μας το κάνουμε δύσκολο. Αν κάποιος το σκέφτεται, να μην το σκέφτεται άλλο… Να το κάνει».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ