11.7.2017 12:15

Βραβεύθηκε για την προσφορά του ο Χιώτης Καθηγητής Γιώργος Τσαπαρλής

38 χρόνια συνεχούς προσφοράς στην εκπαίδευση και κυρίως στην ακαδημαϊκή κοινότητα συμπλήρωσε πρόσφατα ο Χιώτης καθηγητής Δρ. Γιώργος Τσαπαρλής, που υπηρέτησε τον κλάδο των Φυσικών Επιστημών μέσα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πρόσφατα μάλιστα, η Royal Society of Chemistry του απένειμε το βραβείο Education Award για το 2016, μέσα από μία τιμητική εκδήλωση για τον ίδιο.

O Δρ Γεώργιος Τσαπαρλής υπηρέτησε ως καθηγητής της διδακτικής των φυσικών επιστημών και ως μέλος και διευθυντής του Τομέα Φυσικοχημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (διευθυντής τα έτη 2008-11, 2013 και 2013-14).

Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 αφυπηρέτησε αυτοδικαίως από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχοντας συμπληρώσει 38 έτη πραγματικής υπηρεσίας (χωρίς προσμέτρηση ούτε της στρατιωτικής του θητείας 27 μηνών ούτε των μεταπτυχιακών του σπουδών 34 μηνών). Την 8 Δεκεμβρίου 2015, η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «έχοντας υπόψη (σχετική) εισήγηση του Τμήματος Χημείας και συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά του στο Πανεπιστήμιο», ενέκρινε την απονομή στον Γ. Τσαπαρλή του τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή.

Είναι πτυχιούχος χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διπλωμάτων M.Sc. και Ph.D. στη χημική φυσική/θεωρητική χημεία του University of East Anglia, Norwich, Αγγλία, με επιβλέποντα τον καθηγητή S. F. A. Kettle. Τόσο κατά τις προπτυχιακές όσο και κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές έλαβε υποτροφίες του ΙΚΥ.

Ο Δρ Τσαπαρλής υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως βοηθός τα έτη 1974 και 1978- 1982 και το 1982 διορίστηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικοχημείας. Εν συνεχεία προήχθη σε επίκουρο καθηγητή (1985), σε αναπληρωτή καθηγητή (1998) και σε καθηγητή (2009). Το 1990 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Διδακτικής Φυσικών Επιστημών (Centre of Science Education) του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, υπό τον καθηγητή A. H.

Johnstone. Για σύντομο διάστημα (1997) υπηρέτησε ως Σύμβουλος Χημικός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Δίδαξε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ευρεία γκάμα μαθημάτων φυσικοχημείας και συνέβαλε σε πολλά μαθήματα διδακτικής φυσικών επιστημών και χημείας. Κατηύθυνε τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του προς τη βελτίωση της εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες και στη χημεία μέσω έρευνας και πράξης και μελέτησε έννοιες δομής της ύλης (με έμφαση στην κβαντική χημεία), την επίδραση γνωσιακών παραγόντων στη λύση προβλημάτων, ανώτερης τάξεως γνωσιακές ικανότητες (HOCS), την εφαρμογή μη γραμμικής μεθοδολογίας στην εκπαίδευση και σε πολλά άλλα εκπαιδευτικά θέματα, συμπεριλαβανομένων των προγραμμάτων σπουδών.

Μέχρι τώρα ο Δρ Τσαπαρλής έχει δημοσιεύσει ως συγγραφέας ή συσσυγγραφέας: 59 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών / 1 άρθρο σε διεθνή εγκυκλοπαίδεια χημείας / 1 άρθρο σε διεθνή εγκυκλοπαίδεια διδακτικής φυσικών επιστημών / 11 κεφάλαια σε διεθνείς συλλογικές εκδόσεις / 12 βιβλία και πανεπιστημιακές παραδόσεις χημείας και φυσικοχημείας στα ελληνικά για σχολεία και πανεπιστήμια / 4 άρθρα-κεφάλαια σε ελληνικά βιβλία για τη διδακτική και την εκπαίδευση / 31 άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά και εκπαιδευτικά περιοδικά.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ