26.7.2017 20:09

ΒΙΝΤΕΟ- Ο πιστός επισκέπτης Peter Mygind!

ΓΙΑ 20 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ Ο ΔΑΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΕΙ... ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

Υπάρχουν πολλές παρόμοιες ιστορίες κρυμμένες στο νησί. Άνθρωποι που ξεκίνησαν από τα μέρη τους σε διάφορα σημεία της Ευρώπης για να ανακαλύψουν τη Χίο και έκτοτε την ερωτεύθηκαν.

Ο Peter έφτασε στα μέρη μας μέσω του Μάκη Παπαφίγκου και της Δανής συζύγου του Τριν. Πολύ γνωστός ηθοποιός στη Δανία, με ταινίες στη Γερμανία και την Ελβετία, δέχθηκε την πρώτη πρόσκληση να έρθει στη Χίο το καλοκαίρι του 1997 και να γνωρίσει μια άλλη πλευρά της νησιωτικής Ελλάδας. «Εδώ βρήκαμε φιλοξενία, αγάπη, συντροφιά, ησυχία. Γνωρίσαμε μια άλλη Ελλάδα που κουβαλάμε μέσα μας και μας κάνει να νιώθουμε Έλληνες και Χιώτες, όπως εσείς. Την πρώτη φορά ο μεγάλος μου γιος ήταν 5 ετών και τώρα είναι 25. Κάθε καλοκαίρι εκείνος και ο μικρότερος γιος μου μας ακολουθούν με τη σύζυγό μου στη Χίο. Την έμαθαν και αυτοί. Φέτος μάλιστα το μεγάλο μου παιδί περιμένει από τη γυναίκα του το πρώτο του παιδί και η χαρά μου που θα γίνω παππούς είναι μεγάλη. Του χρόνου θα φέρουμε την 3η γενιά Δανών στο νησί», αναφέρει με καμάρι.

«Βρήκαμε ανοικτές αγκαλιές»

Ο Peter και η σύζυγός του είχαν γυρίσει τον κόσμο προτού φτάσουν εδώ. «Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Τροπέ, την Ισπανία, την Ιταλία, τα άλλα ελληνικά νησιά, είχαμε πάει παντού. Πολύς θόρυβος, απρόσωποι άνθρωποι, καταστάσεις χωρίς συναίσθημα. Όταν φτάσαμε στη Χίο βρήκαμε ανοικτές αγκαλιές. Βρήκαμε απλό κόσμο, γελαστό, ανθρώπους που ταίριαζαν στη δική μας ιδιοσυγκρασία. Στη Χίο βρήκαμε καθαρά γαλάζια νερά, ησυχία, καλό φαγητό, μάθαμε να ζούμε όπως και εσείς και να απολαμβάνουμε ό,τι απολαμβάνετε», υπογραμμίζει.

Ο Peter και η οικογένειά του είναι «εκπρόσωποι» του νησιού στη Δανία. Στα χρόνια που προηγήθηκαν πολλοί φίλοι της οικογένειας την συνόδευσαν στις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Όλοι μου ζητάνε να τους ξαναπάρω μαζί μου...Αυτό εξηγώ στη πατρίδα μου. Ότι μετά από 20 χρόνια στη Χίο έχω φίλους, δεν ψάχνω κάθε φορά να γνωρίσω άλλους. Το συναίσθημα να έρθω για να τους δω είναι υπέροχο. Έμαθα και με έμαθαν. Νιώθω καλά, ασφαλής, περνάω καλά. Αυτό είναι οι διακοπές άλλωστε και δεν έχω σκοπό να το αλλάξω», αναφέρει.

Το αεροδρόμιο είναι ένα πρόβλημα

Ως επισκέπτης που επιστρέφει κάθε χρόνο στο νησί, ο Peter έχει ζήσει τα προβλήματα του νησιού και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο. «Έχω έρθει παλαιότερα από την Κοπενχάγη απευθείας στη Χίο. Γνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο πρέπει να επεκταθεί γιατί πλέον τα αεροπλάνα από την Ευρώπη δεν έρχονται. Ένα αεροπλάνο είναι υποχρεωμένο να πάρει είτε καύσιμα, είτε επιβάτες. Όχι και τα δύο όμως αν έρθει στη Χίο. Έχω γυρίσει στην πατρίδα μου είτε μέσω Σκιάθου, είτε Θεσσαλονίκης. Είναι πρόβλημα αυτό και η Ε.Ε. οφείλει να δώσει στο νησί τα χρήματα που χρειάζεται για να μπορέσουν οι ευρωπαίοι εύκολα να φτάσουν στη Χίο».

Αυτούς τους ανθρώπους, τους επισκέπτες, τους φίλους τους χρειαζόμαστε. Αυτοί είναι οι πρεσβευτές του τουρισμού μας, αυτοί μπορούν να μας διαφημίσουν. Με τον καλό τους λόγο και μόνο...

Υ.Γ. Ευχαριστίες εκφράζονται στο Γιάννη Σιδεράτο και τη σύζυγό του που μας φιλοξένησαν στα Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα τους στον Καρφά για τις ανάγκες της συνέντευξης. Όπως και στο φίλο Μιχάλη Παπαφίγκο και την Τριν για την προετοιμασία της συνέντευξης με τον Peter.

...............................................................................

«Η Ευρώπη πρέπει να σας σταθεί στο προσφυγικό»

Φέτος ήρθε προετοιμασμένος ότι θα συναντήσει πολλούς πρόσφυγες στο νησί. Είχε διαβάσει και είχε δει ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί. «Ωστόσο δεν συνάντησα πρόσφυγες εδώ στον Καρφά, αν και ξέρω σε ποια σημεία είναι τα hotspots. Αυτό που έχετε κάνει είναι εξαιρετικό και τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να σας το ανταποδώσει. Να σας προσφέρει εκείνα που χρειάζεστε ή εκείνα που σας λείπουν. Κάνατε πολλά. Είστε στο σημείο αιχμής απέναντι από την Τουρκία και είναι επόμενο να δέχεστε αυτόν τον κόσμο. Όμως χρειάζεται και να επιβιώσετε και σε αυτό η Ευρώπη οφείλει να συμβάλει τα μέγιστα», υπογραμμίζει, αναφέροντας ότι και στη Δανία υπάρχουν πρόσφυγες που πέρασαν και έμειναν. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ