27.4.2018 19:09

ΒΙΝΤΕΟ | Γυναικείες ζωές αφιερωμένες ταυτόχρονα σε δύο Κυρίους

• Τρεις νέες πρεσβυτέρες μιλούν στον «π» για τη ζωή τους δίπλα σε έναν ιερέα, τις διαφορές τους από τις υπόλοιπες συνομήλικες τους, την καθημερινότητα τους, και την ταυτόχρονη αγάπη τους, πέρα από τον σύζυγο τους, στον Κύριο.

Πρεσβυτέρα, μία λέξη που κρύβει μέσα της πολλούς ρόλους. Αυτόν της συζύγου ιερέα, της μητέρας, της γυναίκας.

 Πρόσωπα που, από δικό μας λάθος, προτρέχουμε να κρίνουμε, πιστεύοντας πως οι κοπέλες αυτές – οι νεαρότερες σε ηλικία κατά βάση- στερούνται ή και υστερούν σε διάφορα, μικρά, καθημερινά πράγματα. Λάθος…

Αδ. Χαρίτου, Δ. Μπογή, Π. Ασημακοπούλου

Το ρολόι της Μητρόπολης χτυπάει επτά φορές, επισημαίνοντας μας την ώρα και σηματοδοτεί την έναρξη της συνέντευξης μας με τρεις από τις πρεσβυτέρες ιερέων ή διακόνων της Ιεράς Μητρόπολης Χίου.  

Αδαμαντία Χαρίτου, Δέσποινα Μπογή και Παναγιώτα Ασημακοπούλου. Τρεις νέες κοπέλες, με καθάριο βλέμμα και πράο χαμόγελο. Σε καμία περίπτωση κοιτώντας τις δεν είχαν κάτι πάνω τους που να «ξενίζει» και να τις κάνει να μοιάζουν με τις παπαδιές των παλιών, ασπρόμαυρων ταινιών.

Η εξέλιξη

Η εποχή προϋποθέτει εξέλιξη. Όλα μέρα με τη μέρα εξελίσσονται και αναβαθμίζονται. Ο ρόλος της πρεσβυτέρας στον 21ο αιώνα, είναι όπως κάθε συνηθισμένης γυναίκας. Βράχος, δίπλα στον άντρα της και έτοιμη να αντέξει την οποιαδήποτε κακουχία ή… στραβή που πιθανόν  συμβεί.  

Συνειδητή επιλογή

Όπως μας ξήγησαν όλες,  ο γάμος τους με έναν μετέπειτα ιερέα ήταν συνειδητή επιλογή, καθώς οι σύζυγοι τους ενδύθηκαν το ράσο αφότου πραγματοποίησαν το Μυστήριο του Γάμου. Γνώριζαν εξ’ αρχής τι σημαίνει να είσαι πρεσβυτέρα, αλλά, όπως σε κάθε σχέση, υπάρχουν και οι εκπλήξεις. Καθοριστικός παράγοντας για αυτήν τους την επιλογή, ήταν αναμφισβήτητα η παρουσία κάποιου ιερωμένου στην πατρογονική τους οικογένεια.

Οι «θυσίες»

Θυσίες λίγο πολύ όλοι κάνουμε καθημερινά για δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους. Έτσι και οι πρεσβυτέρες με τη σειρά τους υποχωρούν σε μερικές καταστάσεις, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί την ιδιαιτερότητα τους. Ωστόσο δεν χάνουν καμία στιγμή της ημέρας. Η ζωή τους περιλαμβάνει ό,τι και κάθε κοπέλας με οικογένεια στην ηλικία τους. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η πρεσβυτέρα Δέσποινα, «ζούμε ακριβώς όπως προτάσσει η Εκκλησία. Όπως ζει μία χριστιανική οικογένεια. Δεν στερούμαστε τίποτα. Δεν μας απαγορεύει κανείς να πάμε στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια του σπιτιού μας, ή για έναν καφέ με φίλες μας. Ακόμη και με τον ιερέα». Εν ολίγοις αυτό που οφείλουμε να κατανοήσουμε είναι ότι δεν βρίσκεται πουθενά κάτι παράδοξο, που να κάνει τις κοπέλες αυτές να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες, αναφορικά με την καθημερινότητα τους.

Ο παππάς είναι η παππαδιά του

Η  πρεσβυτέρα συμμετέχει με τον τρόπο της στην ιεροσύνη του συζύγου της. Πάντα είναι κοντά του και τον συμβουλεύει σε αρκετές αποφάσεις, τον ακούει, συζητούν και είναι ο ώμος που μπορεί και ξέρει ότι θα κρατηθεί ο ιερέας.

«Ο παππάς είναι η παππαδιά του, έτσι δεν λένε;», αναφέρει η πρεσβυτέρα Αδαμαντία, ερωτώμενη για το αν και με ποιο τρόπο συμμετέχει στην ιεροσύνη του συζύγου της και συμπληρώνει: «εμείς έχουμε τέσσερα παιδιά. Για πρακτικούς λόγους, καθώς είναι όλα μικρά, δεν μπορώ να παρακολουθώ όλες τις Λειτουργίες, ωστόσο ξέρουμε ότι κάθε Κυριακή θα πάμε στην Εκκλησία».

Η καθημερινότητα

 Η ημέρα μίας πρεσβυτέρας ξεκινάει νωρίς το πρωί, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά, και τελειώνει το βράδυ. Σπίτι, εξωτερικές δουλειές, διάβασμα, εξωσχολικές δραστηριότητες και ούτω καθεξής. Σας θυμίζει κάτι;…

Χωρίς μαντήλι…

Στην ερώτηση «αν πιστεύουν ότι οι πρεσβυτέρες έχουν εξελιχθεί και πόσο τα τελευταία χρόνια» η απάντηση τους ήταν ομόφωνα «Ναι!». Η ελευθερία, η αυτονομία και η απολύτως συνηθισμένη ρουτίνα της καθημερινότητας, είναι όλα εκείνα που πλαισιώνουν τις νέες πρεσβυτέρες. Η Δέσποινα θυμήθηκε τη γιαγιά της, που της έλεγε ότι παλιά στο χωριό η παπαδιά έπρεπε να φοράει ένα μαντήλι που να καλύπτει το πρόσωπο της περιμετρικά. Όπως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε, από αυτό το παράδειγμα και μόνο, οι εποχές άλλαξαν. Βέβαια δεν είναι κάτι πρόσφατο, σύμφωνα με τις ίδιες, αφού οι καταστάσεις έχουν αλλάξει την τελευταία 20ετία.

Η μοναδική διαφορά

Η μοναδική διαφορά που υπάρχει στις πρεσβυτέρες, στην ουσία δεν βρίσκεται σε εκείνες, αλλά στους συζύγους τους, τους ιερείς. Γιατί ο ιερέας δεν αποτελεί επάγγελμα, αλλά λειτούργημα. Και οι τρεις τους δεν έχουν μετανιώσει ποτέ για την επιλογή τους και αν μπορούσαν θα το έκαναν ξανά και ξανά, γιατί η αγάπη είναι αρετή. Και η αρετή, των συγκεκριμένων είναι διπλή, γιατί μέσα από τους συζύγους τους αντικατοπτρίζεται και η αγάπη τους για τον Κύριο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ