7.3.2018 10:24

Ζητούνται Γιαλιάδες για τα χωριά μας

Μπορεί να αναστραφεί το κλίμα εγκατάλειψης της Βορειοδυτικής Χίου; Μπορεί, αν βρεθούν πολλοί Γιαλιάδες και βάλουν τα … γυαλιά σε όλους εμάς.

Την περασμένη Κυριακή η στήλη επισκέφθηκε τη Σιδηρούντα για συγκεκριμένο θέμα και πρόβλημα, την κατάληξη χιλιάδων κυβικών πόσιμου νερού στη θάλασσα.

Στο καφενείο που ζήτησε πληροφορίες έμαθε ότι ο Παντελής Γιαλιάς, Σιδηρουντιανός ομογενής από την Αμερική, αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει στη γενέτειρα του, το χωριό του, και να δημιουργήσει παραγωγικό αμπελώνα 25 στρεμμάτων στην περιοχή Πραστιά.

Προς το παρόν εμφιαλώνει στον Αριούσιο και προσπαθεί να δημιουργήσει οινοποιείο στο χωριό μαζί με χώρο παραγωγής και απόλαυσης του οίνου του. Με το παράδειγμα και τον καθημερινό αγώνα που δίδει αναμένεται επανάνθηση  της αμπελοκαλλιέργειας στη Σιδηρούντα και πιθανά στα γύρω χωριά, Κατάβαση και Διευχά, λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας, που επιδρά θετικά σε παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως το δικό του.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Χίου όσο και οι Διευθύνσεις Δασών και Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δει με θετικό μάτι την προσπάθεια του και τον έχουν βοηθήσει.

Ελπίζεται να βρεθούν και άλλοι Γιαλιάδες και μη στη Σιδηρούντα και αλλού, να μας δώσουν παρόμοια θετικά δείγματα.

Τους έχουμε ανάγκη.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ