12.7.2017 17:10

Ξανάνοιξαν 6 κλειστά σπίτια στους Ολύμπους

Η ΕΥΡΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ και το χέρι του Μπ. Κοιλιάρη έδωσαν εικαστική ζωντάνια στους Ολύμπους και ζωντάνεψαν εγκαταλελειμμένα σπίτια του χωριού.

Η πληγή της μετανάστευσης τις κρατούσε επί χρόνια σφαλιστές. Ο χρόνος από την τελευταία φορά που οι ιδιοκτήτες τους πέρασαν το κλειδί στις ξύλινες πόρτες τις γέμισε σημάδια. Άλλες ξηλωμένες, άλλες σκουριασμένες, άλλες σπασμένες. Πόρτες πάντως εγκαταλελειμμένες.

Τα χωριά πήραν την κάτω βόλτα. Ούτε ο ασύγκριτος όμορφος κόσμος των μεσαιωνικών Ολύμπων δεν προσελκύει εύκολα τους απογόνους όσων κάποτε πήραν των ομματιών τους από το χωριό. Κι απέμεινε η ευρηματικότητα των πιο νέων να αναζητούν τρόπους το εσωτερικού του χωριού να αποβάλλει τη θλίψη των κλειστών πορτών, να ξαναζωντανέψουν οι Ολύμποι, έστω για τους επισκέπτες.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου των Ολύμπων καταμέτρησαν τις φθαρμένες κι εγκαταλελειμμένες πόρτες του χωριού. Έβγαιναν πάνω από 60. Στη σκέψη τους καρφώθηκε η ιδέα του συνδυασμού. Από πέρσι ο δραστήριος σύλλογος έχει αναθέσει στον εικαστικό ΜπάμπηΚοιλιάρη να κάνει καλοκαιρινά παιχνίδια στα παιδιά κι αργότερα μαθήματα ζωγραφικής σε μικρούς και ενήλικες. Να ‘ταν η ζωγραφική το αντίδοτο στις κλειστές πόρτες;

 Τα Χριστούγεννα έπεσε η ιδέα. Ο Σύλλογος να αγοράσει τα υλικά κι οι ζωγράφοι του χωριού να βάλουν πινελιές τέχνης. «Από πέρσι είχαν κάνει από μόνοι τους ένα αντίγραφο πόρτας. Πρότειναν να γίνουν πολλά, να κρατηθεί το ύφος κατασκευής τους στα χαλάσματα. Πρόσθεσα τη δική μου ιδέα. Να επιχειρηθεί μια εικαστική παρέμβαση. Να σκορπίσει η ιδέα να ξαναμπεί η ζωή σε κάποια από τα κλειστά σπίτια», περιγράφει την αφετηρία της ιδέας ο Μπ. Κοιλιάρης. Ούτε του λωλού μην το πεις...

Συνέχεια δημόσιων στολισμών

Ο Μπάμπης με το χάρισμα της καλαισθησίας και τη ροπή να σπαταλά μέρος της ζωής του για το δημόσιο καλό, συνάντησε στην ιδέα την ευκαιρία να συνδεθεί η προσφορά του και με τους Ολύμπους.

«Ξεκινήσαμε με 6 μακέτες. Τις συζητήσαμε και βελτιώθηκαν με συζητήσεις που έγιναν. Το Μάιο ξεκινήσαμε. Αγοράστηκαν από το Σύλλογο κόντρα πλακέ και χρώματα. Οι πρώτες πόρτες σχηματοποιήθηκαν μέσα στο εργαστήρι, αργότερα σχεδιάστηκαν επί τόπου και οι μακέτες βάφτηκαν από τα μέλη των εργαστηρίων».

Στη συλλογική δουλειά πήραν μέρος περίπου 10 άτομα, μοιρασμένα παιδιά και ενήλικες. Οι νέα πόρτες τοποθετήθηκαν πάνω στα φθαρμένα πασαλίκια.

Η συντήρηση

Τις πέρασαν και βερνίκι, ώστε να έχουν πιθανότητες να συντηρηθούν για κάποια χρόνια ακόμα. «Και να μείνουν το χειμώνα δεν θα πάθουν κάτι. Αν πάντως τις μαζεύουν και τις τοποθετούν και πάλι την άνοιξη, οι αντοχές τους θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες», εξηγεί ο Μπ. Κοιλιάρης.

Θετική αύρα

Η εμπνευσμένη κινητικότητα έσπασε στεγανά στη μικρή κοινότητα των Ολύμπων. Στην αρχή οι πάντες ήταν διστακτικοί για το αποτέλεσμα. Μόλις είδαν τις ... ανοιχτές πόρτες σχεδόν όλοι δίνουν την άδεια τους για να ζωγραφιστεί και η δική τους. «Ανοίξαμε 6 σπίτια στους Ολύμπους φέτος. Είναι τέτοια η αυτοδιάθεση, που του χρόνου μπορεί να ανοίξουμε άλλα δέκα», αισιοδοξεί  ο πρωτεργάτης. «Δημιουργήθηκε μια θετική αύρα από την εικαστική παρέμβαση. Την είχε ανάγκη το χωριό».

Και στη Βολισσό

Η ιδέα εντυπωσίασε κόσμο και εκτός Ολύμπων. Πρώτη χτύπησε την πόρτα του Μπ. Κοιλιάρη η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Αμανής, Β. Ποταμούση. Υπέδειξε μια μεγάλη πόρτα ενός καταστήματος στην πλατεία του Πυθώνα και προσκάλεσε το ζωγράφο να βρεθεί στη Βολισσό το διάστημα που θα βρίσκονται στο χωριό Τούρκοι σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών. Τελικά οι Ολύμποι, εκτός από κλειστές πόρτες, ανοίγουν και εικαστικούς δρόμους... 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ