24.9.2019 14:26

Το Κάστρο της Βολισσού καταρρέει

Εγκαταλελειμμένο από την Αρχαιολογία και όντας στα αζήτητα μετατρέπεται καθημερινά σε ένα σωρό από πέτρες

Το πάλαι ποτέ κεφαλοχώρι της Αμανής καταρρέει με γοργούς ρυθμούς εγκαταλειμμένο από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τις διαχρονικές κυβερνήσεις της Ελλάδας. Σήμερα μετά βίας έχει 150 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα κι ένα σχολείο να απειλείται με κλείσιμο εξαιτίας της έλλειψη παιδιών.

Μαζί με μία καταρρέουσα κοινωνία, καταρρέει και το κάστρο της περιοχής, κόσμημα όχι μόνο για την Αμανή αλλά και ολόκληρη τη Χίου.

Η σημερινή τραγική εικόνα

Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις δεκάδες επισημάνσεις μέσω δημοσιευμάτων, η εγκατάλειψη είναι πλέον εμφανής σε κάθε βήμα του επισκέπτη. Το Κάστρο καθημερινά καταρρέει με τους πέτρινους τοίχους του να μετατρέπονται σταδιακά σε ένα σωρό από πέτρες, που εκτός των άλλων παλαιότερα αποτέλεσε έτοιμο οικοδομικό υλικό για αρκετούς επιτήδειους.

Ένα σύντομο πέρασμα από την περιοχή είναι αρκετό να για αντιληφθεί ακόμη και ο επισκέπτης που το αντικρίζει για πρώτη φορά, ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει με τη ζημιά να είναι ανεπανόρθωτη.

Τοιχία που στέκονται μετά βίας όρθια, σκουριασμένα κιβώτια που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ηλεκτρομηχανολογικών, πέτρες από τα τείχη σκορπισμένες παντού κι  ένας ιστός σημαίας σωριασμένος στο έδαφος μαζί με την ελληνική σημαία, συνθέτουν τη σημερινή τραγική εικόνα ενός από τα πιο σημαντικά ιστορικά κάστρα της Χίου που σώζονται μέχρι σήμερα.

Καμία απολύτως πρόνοια

Κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι τουλάχιστον η Αρχαιολογία θα επιδείκνυε αυξημένο ενδιαφέρον για τη διάσωση του Κάστρου της Βολισσού, φαίνεται ότι ισχύει το εντελώς αντίθετο, αφού μέχρι σήμερα η τύχη του μνημείου είναι η ίδια με αυτή του Αναβάτου.

Το πιο εντυπωσιακό βέβαια είναι το γεγονός ότι ακόμη και στην επίσημη ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου δεν υπάρχει καμία αναφορά για το μνημείο, πέρα από το Κάστρο της πόλης της Χίου.

Αγνοείται η τύχη της μελέτης

Μοναδική ακτίνα αισιοδοξίας αποτέλεσε η πρωτοβουλία της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου να αποστείλει προς το Υπουργείο Οικονομίας, στις 25 Ιανουαρίου 2019, έναν πλήρη κατάλογο με 204 μελέτες που αντιστοιχούσαν στην ωρίμανση 204 έργων, μαζί με τα τεχνικά τους δελτία.

Μέσα σε αυτόν τον κατάλογο προτείνονταν ως έργο, η χρηματοδότηση μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου της Βολισσού μέσα από χρηματοδότηση 110.000 ευρώ.

Έκτοτε όμως και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, η τύχη των προς έγκριση για χρηματοδότηση μελετών αγνοείται με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει σε τι στάδιο βρίσκονται οι συγκεκριμένες προτάσεις και αν τελικά αυτές θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Μέχρι να δοθούν απαντήσεις, το Κάστρο της Βολισσού θα συνεχίσει να είναι αφημένο στην τύχη του, περιμένοντας μία σανίδα σωτηρίας είτε από την τοπική είτε από την κεντρική διοίκηση.

Θα το σώσουμε ή θα το αφήσουμε να καταρρεύσει; Ξεκάθαρες και άμεσες απαντήσεις.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ