5.9.2019 11:44

Τα Μεστά πρότυπο ανάπτυξης για τους Τούρκους

Στη Χίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία του Δήμου Nilufer της Τουρκίας και Trakai της Λιθουανίας, στο πλαίσιο της συνάντησης του έργου «Innovation for Rural Development» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Town Twinning Action between Turkey and the EU».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συμμετέχοντες αλλά και ο νέος αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας, εξήγησαν ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει σαν στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ Τουρκικών και Ευρωπαϊκών πόλεων. Το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει τους δήμους Χίου (Ελλάδα), Nilüfer (Προύσα, Τουρκία), Trakai (Λιθουανία) καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεστών σαν εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών (CSO).

Η περιοχή της Προύσας είναι το κέντρο της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας με σημαντικά εργοστάσια όπως της Renault της Fiat και της Bosch. Ειδικότερα ο δήμος Nilüfer διαθέτει ένα εξελιγμένο κέντρο κοινωνικής καινοτομίας με ειδίκευση στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Αντίστοιχα η Χίος αποτελεί έναν αναγνωρισμένο τουριστικό προορισμό για τους Τούρκους επισκέπτες και ειδικότερα τα Μεστά ένα επιτυχημένο παράδειγμα τουριστικής διαχείρισης παραδοσιακού οικισμού. Το ίδιο και το Trakai που αποτελεί τουριστικό θέρετρο κοντά στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Vilnius.

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί μία συνάντηση στην Προύσα της Τουρκίας, ενώ τον Οκτώβριο οι Δήμοι θα βρεθούν στον Δήμο Trakai της Λιθουανίας. Η τελευταία συνάντηση, που θα σημάνει και το τέλος του προγράμματος που είχε διάρκεια ενός έτους, θα γίνει τον Νοέμβριο στη Χίο με τους διοργανωτές να σημειώνουν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν και οι 3 δήμαρχοι στο νησί μας.

Τις δράσεις του προγράμματος παρουσίασαν ο αντιδήμαρχος Κώστας Βεργίνας, ο εκπρόσωπος του Δήμου Trakai Darius Kvedaravicius, η κ. Μαρίνα Πιπίδη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Μεστών ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Τουρκίας παρέστη η κα. Seyda Cimeli Aydin.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ