8.7.2021 12:58

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κατάβαση

Συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από εναέρια πυροσβεστικά και επίγειες δυνάμεις

Πολύ κοντά στο να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά της κατάβασης που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του οικισμού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Σχεδόν μετά από 6 ώρες μάχης με το πύρινο μέτωπο που συνεχώς ενισχύονταν από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, οι πυροσβέστες κατάφεραν να το περιορίσουν. 

Το τελευταίο ενεργό μέτωπο και ουσιαστικά το πιο επικίνδυνο ήταν αυτό που είχε κατεύθυνση από την Κατάβαση προς τη Σιδηρούντα. Για το συγκεκριμένο λόγο η Π.Υ. διέταξε προληπτικά την εκκένωση της Σιδηρούντας χωρίς όμως το πύρινο μέτωπο να απειλήσει το χωριό που είχε καεί τον Αύγουστο του 2016. 

Παράλληλα, ο ΔΕΔΗΕ αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση σε βορειοδυτική Χίο και Ψαρά που είχε διακοπεί με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικές υλικές ζημιές στην Κατάβαση, αλλά και μεγάλο αριθμό καμένων στρεμμάτων δασικής και γεωργικής έκτασης στην περιοχή της πυρκαγιάς. 

Καταλυτικό παράγοντα για τον έλεγχο της πυρκαγιάς αποτέλεσε τόσο η άμεση παρέμβαση των εθελοντικών ομάδων και της Π.Υ. Χίου, όσο και η άμεση ανταπόκριση της Πολιτικής Προστασίας που με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά απέστειλε σημαντικό αριθμό εναέριων μέσων μεταξύ των οποίων και το ρωσικό BERIEV ΒΕ 200, το οποίο κατάφερε να επιχειρήσει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. 

Το συντονισμό των δράσεων από στεριά και αέρα είχε αναλάβει ο αντιστράτηγος της ΠΥ, Ιωάννης Σταμούλης. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ