8.2.2018 13:06

Προσωρινή ανακωχή στη ΒΙ.ΑΛ. με τα βλέμματα στραμμένα στη Δικαιοσύνη

• ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ στους Χαλκούσους από την Εισαγγελέα που πρωτοστάτησε στον αγώνα διέλευσης των οικίσκων

Ένα βήμα πριν από τη σύγκρουση βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης Χαλκούσοι και αστυνομικές δυνάμεις, όταν παρά τις εκκρεμείς αποφάσεις των Δικαστηρίων επιχειρήθηκε η διέλευση γερανού και βαρέων οχημάτων που θα μετέφεραν οικίσκους προκειμένου να τους τοποθετήσουν περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ..

Παρότι η Αστυνομία είχε κυκλώσει από τα ξημερώματα το Χαλκειός αποκλείοντας τη διέλευση όλων των οχημάτων με προορισμό τη ΒΙ.ΑΛ., οι κάτοικοι είχαν ήδη προνοήσει από το βράδυ σταθμεύοντας τα αυτοκίνητά τους στις δύο πλευρές του δρόμου που οδηγούσαν στο hotspot.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ| Παντελής Φύκαρης

Αυτό ανάγκασε την Αστυνομία να τροποποιήσει το πλάνο της, επιχειρώντας να περάσει τα κοντέινερ από αγροτικό δρόμο που κατέληγε στη νότια πλευρά του hotspot, κάτι όμως που έγινε αντιληπτό άμεσα από τους κατοίκους οι οποίοι μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκαν στο σημείο στήνοντας ανθρώπινο τείχος μπροστά στα οχήματα της Αστυνομίας.

«Εμπρός μέσα να προσαχθεί…»

Παρότι τόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής Γ. Κεβόπουλος όσο και οι κάτοικοι της περιοχής επιβεβαίωσαν εξ αρχής την πρόθεσή τους να μη συγκρουστούν αλλά να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, μία αδέξια εντολή της Εισαγγελέως παραλίγο να σημάνει γενικευμένη σύρραξη. Και αυτό γιατί την ώρα που γινόταν προσπάθεια (η οποία εν τέλει ήταν επιτυχής) να απομακρυνθεί ένα σταθμευμένο όχημα καθώς και 2 τρακτέρ, η Εισαγγελέας έδωσε εντολή προσαγωγής της κατοίκου του Χαλκειούς Μαρίας Βασίλη με αποτέλεσμα να απειληθεί το γενικά ήρεμο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Την κατάσταση έσωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Γ. Κεβόπουλος που έβγαλε από το περιπολικό την Μ. Βασίλη και τελικά την έπεισε να απομακρύνει το αυτοκίνητό της ενώ ακολούθησε και η απομάκρυνση των δύο τρακτέρ.

Καθιστική διαμαρτυρία

Παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να περάσουν τα κοντέινερ οι κάτοικοι, ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία, την ώρα που το μέτωπο των Χαλκούσων συνεχώς ενισχύονταν με νέα άτομα. Δεν ήταν λίγοι όσοι παρέμειναν στο σημείο αρνούμενοι να σηκωθούν παρά την ευγενική στάση της Αστυνομίας.

«Γίνεται τίποτα αυτεπάγγελτα από αυτή την Εισαγγελία;»

Το κλίμα συνεχώς οξύνονταν κάθε φορά που η Εισαγγελέας επιχειρούσε να μιλήσει με τους κατοίκους. Και αυτό γιατί έχοντας υιοθετήσει την άποψη ότι η τοποθέτηση των κοντέινερ αποτελεί αναγκαιότητα, οι κάτοικοι προχωρούσαν στην «αντεπίθεση», λέγοντας ότι η Εισαγγελία ούτε στην περίπτωση της Σούδας, ούτε στην περίπτωση της ΒΙ.ΑΛ. έχει παρέμβει αυτεπάγγελτα, ωθώντας τους κατοίκους να καταθέτουν συνεχώς μηνύσεις με ότι κόστος συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους. Η ίδια δεν φαίνεται ότι έπεισε τους κατοίκους του Χαλκειούς ότι είναι με το πλευρό τους, αφού λίγη ώρα αργότερα τους καταμαρτύρησε παράνομη συμπεριφορά αναφερόμενη στο κλείσιμο του δρόμου, ξεσηκώνοντας νέα θύελλα αντιδράσεων η οποία συνεχίστηκε όταν η ίδια στην προσπάθειά της να περάσουν τα κοντέινερ αντιπρότεινε την διέλευση μόλις 5 οικίσκων.

Πυροσβεστική παρέμβαση αιρετών και Κεβόπουλου

Ουσιαστική προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης υπήρξε η παρέμβαση τόσο του Αστυνομικού Διευθυντή Γ. Κεβόπουλου όσο και των Αιρετών που βρέθηκαν στο σημείο και συγκεκριμένα του Στ. Κάρμαντζη και του Γ. Μπελέγρη οι οποίοι άνοιξαν έναν πολύωρο διάλογο με τους κατοίκους, που κατέληξε στην προσωρινή συμβιβαστική λύση της υποχώρησης των δύο πλευρών μέχρι την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Χίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρότι αυτή η απόφαση δεν βρήκε σύμφωνους τόσο τους Χαλκούσους όσο και την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, αποφασίστηκε η προσωρινή ανακωχή με τους κατοίκους να δηλώνουν ότι σε κάθε περίπτωση ο αγώνας θα συνεχιστεί, αφού εκκρεμεί σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας τόσο η προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων του Β. Αιγαίου με αντικείμενο την άρση του γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων και δεύτερον η προσφυγή του Δήμου Χίου κατά του ΦΕΚ με το οποίο χωροθετείται η ΒΙ.ΑΛ..

Θερμή υποδοχή στους Ιερείς

Από την κινητοποίηση των κατοίκων δεν έλειψαν ούτε οι ιερείς που έσπευσαν οργανωμένα να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα κατά της επέκτασης του hotspot.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ