28.11.2017 18:08

Πρέπει να αναδείξουμε την Πυραμά

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Αλ. Καραμούζου, με προτάσεις για τη διάσωση του πολιτισμού του χωριού

Tην ίδρυση ενός ανεξάρτητου ταμείου το οποίο θα διοικείται από πέντε άτομα που θα προτείνουν οι Πυραμούσοι, με στόχο την παραγωγή έργου που θα διασώσει και θα αναδείξει την ιστορία, τον πολιτισμό και τα μνημεία της Πυραμάς, προτείνει ο Αλέξανδρος Καραμούζος.

 Στο ταμείο θα συνεισφέρουν όσοι μπορούν ένα ποσό κάθε χρόνο και τα χρήματα θα αξιοποιούνται από την επιτροπή.

Με ανοικτή επιστολή καταθέτει τις παρακάτω  προτάσεις για την Πυραμά.

 Εκκλησία
«Στην Πυραμά διαθέτομαι μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της Χίου. Η αυλή την αδικεί. Πρέπει αντικαταστήσουμε το τσιμέντο με πλακόστρωτο», τονίζει.

 

Βιβλιοθήκη σχολείου

Πριν 20 περίπου χρόνια υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου σημαντικά βιβλία τα οποία δεν υπάρχουν πια. Τονίζει ότι πρέπει να σωθούν τα εναπομείναντα να απογραφούν και να είναι προσβάσιμα με έλεγχο.

 

Πύργος Πυραμάς

 Ο Πύργος της Πυραμάς είναι πολύτιμος, αλλά απρόσωπος. Α. Καραμούζος προτείνει οι φωτογραφίες  να εμπλουτιστούν με ονόματα  γιατί σύντομα δεν θα γνωρίζουν σχεδόν  κανένα πρόσωπο.
Ο Πύργος της Πυραμάς πρέπει να εμπλουτιστεί με διάφορα βιβλία Ο ίδιος διαθέτει μια κασέτα με μουσική από πανηγύρι της Πυραμάς του 1965,  πριν πάει ο ηλεκτρισμός με τους τότε Βορειοχωρούσους μουσικούς.
«Σκεφτείτε τον επισκέπτη του πύργου να απολαμβάνει τα εκθέματα ακούοντας ελαφρά Βορειοχωρούσικη μουσική του 1965», συμπληρώνει.

Ονομασία πύργου.
Προτείνει να δοθεί στον πύργο το όνομα του ευεργέτη του χωριού Χρήστου Χανιώτη και η προτομή του να στηθεί  μπροστά στο μνημείο.

Οι σατιρικές  ρίμες της Πυραμάς αποτελούν μέρος της ιστορίας του τόπου. Ο ίδιος έχει καταγράψει16 και θα της παραδώσει στο μουσείο.

Αλώνι

Η Πυραμά είχε πολλά αλώνια, αλλά έχουν μείνει ελάχιστα. Τονίζει ότι πρέπει να σωθεί ένα, να ανακαινιστεί και να αποτελεί σημείο αναφοράς και τιμής στους προγόνους τους

Ελαιοτριβείο

Το παλιό ελαιοτριβείο πρέπει να συντηρηθεί και να  μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο.

«Σήμερα βλέπουμε διάφορα εξαρτήματα σκορπισμένα παντού τα οποία φοβάμαι ότι σύντομα θα χαθούν» υπογραμμίζει .

Φούρνος

Υπάρχει ακόμη ο ξυλουργούς  που φούρνιζε η γιαγιά του, καλό θα ήταν να σωθεί.

Αρχείο εκδηλώσεων

Ο Α. Καραμούζος προτείνει ακόμη  δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο  εκδηλώσεων, όπως η μεταφορά εικόνων την Τρίτη ήμερα του Πάσχα και πολλές άλλες.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ