23.10.2017 14:01

Ποιος θα νοιαστεί για τόσες ψυχές;

Εγκληματική αδιαφορία λίγες ώρες πριν την προβλεπόμενη από την Ε.Μ.Υ. καταιγίδα που θα πλήξει τη Χίο

Παρατημένες, χωρίς καμία πρόνοια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, βρίσκονται 400 ψυχές εντός και εκτός ΒΙ.ΑΛ., τη στιγμή που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για ραγδαία επιδείνωση του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι εικόνες που κατέγραψαν εσωτερικά του hotspot οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες με τα κινητά τους τηλέφωνα, αφού για τους δημοσιογράφους η είσοδος απαγορεύεται διά ροπάλου από τις αρχές, είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικές αλλά και ανησυχητικές, αφού για έναν ακόμη χειμώνα η Χίος βρίσκεται και πάλι στο μηδέν, αναφορικά με την ετοιμότητα των δομών της.

Οι σκηνές που στήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες περιμετρικά του hotspot, έπειτα από πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γέμισαν ασφυκτικά από ανθρώπους, με αποτέλεσμα πάνω από 400 ψυχές να αναζητούν  πλέον καταφύγιο σε πρόχειρα παραπήγματα.

Οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι χαρακτηριστικές των όσων εξελίσσονται στο εσωτερικό του Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των δημοσιογράφων.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες και μικρά παιδιά στήνουν τσαντίρια με τις κουβέρτες που τους χορηγούνται από τους εθελοντές, σε μία προσπάθεια να βρουν έναν χώρο να ξαποστάσουν και να κοιμηθούν. Μετά όμως τις μαζικές αφίξεις των τελευταίων εβδομάδων, ο εξωτερικός χώρος της ΒΙ.ΑΛ. αποδείχθηκε ελάχιστος. Αυτό οδήγησε εκατοντάδες άτομα να αναζητήσουν χώρο στα χωράφια περιμετρικά του hotspot. Ελιές, βελανιδιές, πεύκα και άλλα δέντρα αποτελούν πλέον τον χώρο διαμονής προσφύγων και μεταναστών. Χρησιμοποιώντας καλάμια, ξύλα, ρούχα και κουβέρτες στήνουν τη δική τους «σκηνή», αφού οι ακριβοπληρωμένες οργανώσεις, αυτές που υποτίθεται ότι πληρώνονται για να προνοούν, στην παρούσα φάση βρέθηκαν πίσω από τις εξελίξεις.

Από Τετάρτη και βλέπουμε

Παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της διοίκησης της ΒΙ.ΑΛ. στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να παρέμβει ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, τα στελέχη της δήλωσαν αιφνιδιασμένα από τις αφίξεις των τελευταίων ημερών, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα είναι σε θέση να μοιράσουν σκηνές και άλλα είδη προστασίας από το πρωί της Τετάρτης κι έπειτα.

Δεν το συζητά για την ανακύκλωση

Ως ύστατη λύση προς τη διοίκηση της ΒΙ.ΑΛ. προτάθηκε, εκτός των άλλων, και η χρήση του χώρου της ανακύκλωσης του Δήμου προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά όσοι δεν διαθέτουν στέγη. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, για το οποίο δεν ρωτήθηκε ο Δήμος, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον αντιδήμαρχο Γ. Μπελέγρη, που σε επικοινωνία του με τον «π» σημείωσε ότι δεν συζητά ούτε κατά διάνοια τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων στο συγκεκριμένο χώρο. «Δεν μπορούν να μπουν μέσα στον συγκεκριμένο χώρο για κανέναν απολύτως λόγο. Πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν μηχανήματα αλλά και εργαζόμενοι, προέχει το ζήτημα της ασφάλειάς τους. Πρόκειται για έναν χώρο γεμάτο με εύφλεκτη ύλη», ανέφερε ο κ. Μπελέγρης.

Η αδιαφορία πάντως Ύπατης Αρμοστείας και Κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο εγκληματική, αν αναλογιστεί κανείς ότι αποφάσισαν από κοινού βεβιασμένα την επέκταση της ΒΙ.ΑΛ., μη εξασφαλίζοντας όμως προηγουμένως τη θέρμανση και τον ηλεκτρισμό στις νέες σκηνές. Απορίας άξιο τελικά ποιον θα καταγγείλει στην επόμενη δακρύβρεχτη ανακοίνωσή της η UNCHR για τις άθλιες συνθήκες διαμονής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ