5.8.2021 10:21

Πιτυός: ένα χωριό σε σεργιανίζει στο παρελθόν του

Με τρεις δράσεις το Πιτυός μετατρέπεται στον πιο καταδεκτικό για τον επισκέπτη χωριό της Χίου. Οι συντονισμένες δράσεις των τοπικών φορέων του έφεραν ήδη από εφέτος, μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, μια πλειάδα υπηρεσιών για τον επισκέπτη του Πιτυούς, με δυνατότητες να το ανακαλύψει και να μυηθεί στο εντυπωσιακό παρελθόν του. 

  • Μουσική Αναδρομή 

Με την πολύτιμη αρωγή του μουσικολόγου Δημ. Γιαννιώδη και της ομάδας του, από κοινού Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς και ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» θέτουν σε εφαρμογή μια μουσική περιήγηση στο χωριό. Έχοντας καταγράψει 15 σκοπούς του Πιτυούς, τραγουδισμένους από κατοίκους του και τοποθετώντας κωδικούς qr σε εμφανή σημεία του οικισμού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια ευχάριστη μουσική αναδρομή στο Πιτυός. Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν. Σε λίγες ημέρες στη διάθεση των χρηστών θα βρίσκεται και διαδραστικός χάρτης με τα 15 σημεία στα οποία αναφέρονται οι καταγεγραμμένοι σκοποί. 

  • Με ξεναγό τον Θ. Καραμουσλή 

Από την Παρασκευή 6 Αυγούστου και για δυο μήνες, καθημερινά (εκτός Τρίτης και Τετάρτης), ο πολύπειρος ξεναγός Θωμάς Καραμουσλής με πρωτοβουλία της ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» πραγματοποιεί περιηγήσεις στα βασικά σημεία επισκεψιμότητας του Πιτυούς. Οι περιηγήσεις είναι ωριαίας διάρκειας και ξεκινούν από τις 11.00 – 19.00 από τα γραφεία της ΚοινΣΕπ στην πλατεία του Πιτυούς. Ο χρήστης της υπηρεσίας γνωρίζει την ιστορία του οικισμού, την ισχυρή Ομηρική του παράδοση, και περιηγείται στα κύρια αξιοθέατα του, τον πύργο, το Βυζαντινό Άγιο Δημήτρη, το ελαιοτριβείο, τον ξυλόφουρνο του Γ. Αποστολή, τον Άγιο Γιώργη τον Χιοπολίτη. Η χρήση της υπηρεσίας έχει το συμβολικό αντίτιμο των 2,5 ευρώ ανά άτομο. 

  • Περί τσοπανικής 

Εδώ και λίγες μέρες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς, με την πολύτιμη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, προχώρησε στην έκδοση του ερευνητικού έργου του Γιάννη Μακριδάκη «Πιτυός: περί τσοπανικής και άλλων παραδόσεων». Πρόκειται για την προ εικοσαετίας καταγραφή της κτηνοτροφικής παράδοσης του Πιτυούς από κατοίκους του οικισμού, ορισμένοι από τους οποίος δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα και για τη διάσωση της τοπικής μνήμης και για την παραχώρηση των δικαιωμάτων στο Σύλλογο. Η έκδοση πωλείται στην τιμή των 5 ευρώ. 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ