20.4.2018 18:50

ΦΩΤΟ | Σου «βαστά» η καρδιά να λερώσεις έναν τέτοιο κάδο;

Σαν ιδέα πρωτοσυναντήθηκε στη Βολισσό. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο χρωστήρας της Έλενας Φαφαλιού στόλισε την καταθλιπτική όψη των κάδων απορριμμάτων με ζωγραφικούς πίνακες. Ίσως από εκεί να άντλησε την έμπνευση ο Νίκος Πρωτόπαππας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμολίων, και έδωσε το ερέθισμα στους καλλιτέχνες του χωριού να δράσουν με τη σειρά τους.

Η ιδέα συνάντησε ένθερμους υποστηρικτές και εξίσου πρόθυμους να την υλοποιήσουν. Συμφωνήθηκε να ζωγραφιστούν 15 κάδοι, όσοι είναι τοποθετημένοι στα πλέον πολυσύχναστα σημεία των Αρμολίων. Κατ’ αρχήν όσοι είναι τοποθετημένοι επί της βασικής οδικής αρτηρίας Χίου Μεστών, που περνά μέσα από τα Αρμόλια. Οι κάδοι πλύθηκαν στο βενζινάδικο του χωριού, χρωματίστηκαν από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και εν συνεχεία παραδόθηκαν σε όσους είχαν δηλώσει εθελοντική συμμετοχή.

Η άλλη όψη της αγγειοπλαστικής

Τα Αρμόλια είναι φημισμένα για την αγγειοπλαστική τους παράδοση. Οι Μέλπω Κοσμίδη, Χριστίνα Ρικανιάδη και Χρύσα Μαργουνάκη άφησαν για λίγο απ’ τα χέρια τους τον πυλό και έπιασαν τα πινέλα για να φέρουν εις πέρας την εθελοντική αποστολή. Στην ομάδα προστέθηκε ήδη ο συνταξιούχος μουσικός Γιάννης Σωρανίδης και ήδη οι τέσσερις τους έχουν μεταμορφώσει από δυο κάδους έκαστος και η δουλειά συνεχίζεται.

«Μαθαίνω ότι προσφέρθηκαν κι άλλοι συγχωριανοί να βοηθήσουν και να διευρυνθεί ο αριθμός των μεταμορφωμένων κάδων», προσθέτει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρμολίων, Κυρ. Γιαγκουδάκης.

Η υποχρεωτική αντικατάσταση

Η αυτενέργεια των εγκαταλελειμμένων στην τύχη τους χωριών έχει ενδυναμώσει το τελευταίο διάστημα. Διαπιστώνοντας στην πράξη την αδυναμία των τοπικών αρχών να σχεδιάσουν μια αποκεντρωτική πολιτική, τα τελευταία αντισώματα ενεργών κατοίκων στα χωριά καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρήσου ζωντανό τον παλμό στον τόπο τους.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν υπάρχουν βοήθειες. Ακόμα και τα στοιχειώδη, ιδιαίτερα όταν ξεμένει από προσωπικό η Υπηρεσία Καθαριότητας, τα κάνουμε μόνοι μας. Εγώ αδειάζω τα καλαθάκια ή υποχρεώνομαι να καθαρίζω εμφανή σημεία στο χωριό, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», εξηγεί ο πρόεδρος των Αρμολίων.

Σχεδόν στο σύνολο τους οι πάρεδροι των χωριών έχουν μετατραπεί σε λίγο από οδοκαθαριστές, λίγο από τεχνίτες ύδρευσης ή συντηρητές γενικών καθηκόντων. Οι δημότες δεν μπορούν με ευκολία να αντιληφθούν ότι έχουν ελάχιστη στήριξη από το Δήμο.

«Το καλό είναι ότι στα Αρμόλια δουλεύουμε τελευταία με ομαδικό πνεύμα. Συζητάμε και όπου μπορούμε από μόνοι μας παρεμβαίνουμε. Δεν έχουμε διαφορετική επιλογή», καταλήγει ο κ. Γιαγκουδάκης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ