Χωριά

13/5/18 16:54

τελ. ενημ.: 14/5/18 12:53

ΦΩΤΟ | Ο «π» σας συστήνει το σπίτι που… δεν έχει γείτονες

Ο επίγειος παράδεισος της οικογένειας Καράβολου μεταξύ Λαγκάδας και Καρδαμύλων

«Τα παιδία της γειτονιάς σου με πειράζουνε» λέει ένα γνωστό ρεμπέτικο άσμα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει γειτονιά, επομένως γείτονες και συνεπώς παιδιά γειτόνων. Η οικογένεια Καράβολου κατοικεί τα τελευταία 18 χρόνια σε ένα μοναχικό, αλλά κουκλίστικο σπίτι στο Σαραπειό. Για να είμαστε ακριβείς το σπίτι δεν είναι απλά μοναχικό, είναι ολομόναχο, πάνω στην εθνική οδό Χίου – Καρδαμύλων. Δίχως γείτονες, δίχως παιδιά, δίχως τον παραμικρό θόρυβο.

Μία γενναία απόφαση

Ο Νικόλας Καράβολος ήταν ναυτικός και η σύζυγος του, Ευγενία, τον συντρόφευε σε πολλά από τα ταξίδια του. Σαν γνήσιος καπετάνιος  ο κ. Νικόλας είχε μάθει με την πάροδο του χρόνου να έχει το πρόγραμμα του, την ηρεμία του, ήθελε τον χώρο του. Η γυναίκα του είχε εκφράσει την επιθυμία για αλλαγή μόνιμης κατοικίας, αφού μέχρι και πριν το 2000 το σπίτι τους ήταν στο Μάρμαρο των Καρδαμύλων. Έτσι λοιπόν, σαν επιτακτική ανάγκη, γεννήθηκε η ιδέα του Σαραπειού, όπου ο πατέρας της κ. Ευγενίας της είχε αφήσει ένα χωράφι. Αφού συγκρότησαν «τα θέλω» τους κατέληξαν ότι σε αυτό το ερημικό μέρος του νησιού θα γινόταν το κατάλληλο για αυτούς σπίτι. Ο παράδεισός τους!

Καμία μοναξιά  

«Αγαπάμε την ησυχία και την ηρεμία», εξομολογείται στον «π» η Ευγενία Καράβολου. «Όσο αστείο και να φαίνεται σε κάποιους, δεν έχω προλάβει σχεδόν 20 χρόνια τώρα να νιώσω μοναξιά».  Περνώντας όλοι μας κάποια στιγμή από εκείνο το σημείο και αντικρίζοντας το σπίτι αυτό έχουμε αναρωτηθεί «πως μένουν εδώ αυτοί οι άνθρωποι;», θεωρώντας ότι βρίσκονται μακριά από τον «πολιτισμό» και από τα αγαθά που μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να λαχταρίσει η ανθρώπινη ψυχή. Και όμως το ζεύγος Καράβολου μας διαβεβαιώνει ότι είναι πανευτυχές. «Δεν προφταίνω να νιώσω την απουσία γειτόνων. Ειδικά τώρα που έχω και τα εγγόνια μου. Άλλα, αν κάποτε γίνει κάτι τέτοιο, κατεβαίνουμε με τον άντρα μου μία βόλτα στην Λαγκάδα ή στα Καρδάμυλα», αναφέρει.

Ο κήπος της Εδέμ

Πριν το σπίτι αυτό μετατραπεί σε μόνιμη κατοικία τους  το χρησιμοποιούσαν σαν εξοχικό, καθώς η τοποθεσία του τους χάριζε ανάπαυση, γαλήνη και ησυχία. Σιγά- σιγά ξεκίνησαν να μένουν ολοένα και περισσότερο διάστημα, μέχρι που τους έγινε απαραίτητο. Έτσι ξεκίνησε και η μετατροπή του για να φτάσει σήμερα να θυμίζει σπίτι παιδικού παραμυθιού.

Δεκάδες λουλούδια, κάθε λογής χρώματος, στολίζουν τον κήπο. Κηπευτικά, βότανα, δεντράκια και ένα πέτρινο πηγάδι είναι ό,τι αντικρίζει το μάτι του κ. Νικόλα και της κ. Ειρήνης, όταν ξυπνούν το πρωί. Μία ξύλινη πέργκολα, μπροστά ακριβώς από το σπίτι, έρχεται να ολοκληρώσει το παραμυθένιο σκηνικό. Με μεράκι και αγάπη για τη φύση, το ζεύγος, χωρίς να το επιδιώκει, έφτιαξε ένα μικρό στολίδι στην αδιάφορη διαδρομή της Εθνικής Οδού.

Έχουν και τα τυχερά τους…

Η κατοίκηση στο συγκεκριμένο σημείο έχει και τα τυχερά της, υποστηρίζει η νοικοκυρά του σπιτιού, καθώς ψαράς και μανάβης περνάνε πρώτα από εκεί πριν κατέβουν στα Καρδάμυλα, με αποτέλεσμα η κ. Ευγενία να παίρνει τα πιο φρέσκα ψάρια και είδη μαναβικής. Αναφορικά με άλλα χρηστικά ειδή, το μοναδικό που χρειάζεται είναι ένας καλός προγραμματισμός. «Πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και παίρνουμε ό,τι χρειάζεται. Έχουμε μία μικρή αποθήκη στο σπίτι και έτσι δεν ξεμένουμε ποτέ. Εξάλλου δεν είμαστε και πολύ μακριά από την πόλη. Αν χρειαστούμε φαρμακείο, έχει αρκετά περιμετρικά μας, είτε στα Καρδάμυλα είτε στη Συκιάδα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους γιατρούς. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε χρειαστεί κάτι σημαντικό, εξυπηρετούμαστε από το ιατρείο των Καρδαμύλων, αλλά και από το Σκυλίτσειο», καταλήγει η κ. Καραβόλου.

Ποιος κλέφτης;

Το πιο παράδοξο – ή και όχι- της ιστορίας, είναι ότι δεν τους έχουν κλέψει ούτε μία φορά. Φυσικά, μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε  και ο φύλακας του σπιτιού, ένας γερμανικός λύκος, που προσέχει τα αφεντικά του σαν τα μάτια του. Ακόμη και όταν η κ. Ευγενία έμενε για κάποια διαστήματα ολομόναχη στο σπίτι, λόγω ταξιδιών του συζύγου της, δεν φοβήθηκε ποτέ.

Ο παράδεισος όλων

Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους αδημονούν για τη στιγμή που θα βρεθούν στον σπίτι των γονιών τους και θα νιώσουν το συναίσθημα της ξεκούρασης και της πραγματικής γαλήνης μέσα στη φύση. «Ο γιος μου μένει μόνιμα στις Βρυξέλλες, καθώς εργάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Κάθε καλοκαίρι έρχεται με τη  γυναίκα του. Η κόρη μου μένει στα Καρδάμυλα, αλλά όταν μας επισκέπτεται νιώθει ότι βρίσκεται σε άλλο μέρος», μας εξομολογείται.

Πρόσχαροι άνθρωποι, με αγάπη για τη φύση, αλλά και για όλο τον κόσμο, ο κ. Νικόλας και η κ. Ευγενία, λύνουν σε όλους μας την απορία για το σπίτι «μύθο», που μας έχει βάλει κατά καιρούς σε σκέψεις.  Και αν πιστεύετε ότι έχετε «φορτικούς» γείτονες, ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν πολλά σημεία στο νησί που μπορούν να στεγάσουν την «ηρεμία» σας.

 

Σχόλια: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση