Χωριά

6/12/17 16:46

τελ. ενημ.: 6/12/17 16:46

Οι Ελατούσοι «ζέσταναν» και φέτος τον Αι Νικόλα

Τα έθιμα είναι αυτά που κρατούν ζωντανό έναν τόπο, έτσι λένε οι «παλιοί»… Στην Ελάτα οι νεότεροι έχουν κάνει αυτή τη φράση «φυλαχτό» και κάθε χρόνο παραμονές του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιούν το έθιμο του φανού.

Μέρες πριν την γιορτή του Αγίου, οι νεότεροι του χωριού συλλέγουν ξύλα, από πεύκα κυρίως, και τα στήνουν σε μορφή πυραμίδας στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αϊ Νικόλα. Κατά τη διάρκεια που ψέλνεται ο Εσπερινός η φωτιά καίει και το έθιμο αναβιώνει. Έτσι έγινε και φέτος και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού κατάφεραν να συλλέξουν δύο φορτηγά με ξύλα.

Ο Κων. Σιδεράκης, γνήσιος Ελατούσος και λάτρης του χωριού του, εξηγεί στον «π» την ιστορία που κρύβεται πίσω από το έθιμο. «Οι παππούδες μας και γενικότερα οι παλιοί άνθρωποι της Ελάτας μας έλεγαν ότι ο λόγος που ανάβανε τη φωτιά ήταν για να ζεστάνουν τον Άγιο Νικόλα, που ήταν μεγάλος σε ηλικία και κρύωνε. Ακόμη και όταν έβρεχε ο φανός δεν έσβηνε, αλλά μεγάλωνε και γινόταν ορατός ως τα Ψαρρά».

Παλαιότερα το έθιμο γινόταν «στη ζούλα», καθώς το Δασαρχείο το απαγόρευε. Πλέον γίνεται με κάθε ασφάλεια και γνώση των αρμόδιων.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση