Χωριά

5/11/19 19:54

τελ. ενημ.: 5/11/19 19:55

Ο ρόλος του Πιτυούς στην Απελευθέρωση

Ο «Μάκελος» δεν είναι μια κλασσική επιχείρηση εστίασης. Επιδιώκει – σε στενή συνεργασία με τους φορείς, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του Πιτυούς – να δημιουργήσει τις συνθήκες διατήρησης του χωριού και της κτηνοτροφικής του παράδοσης στο διάβα του χρόνου.

Η ΠΙΤΥΑΝΟ … ΓΝΩΣΙΑ: Με συναίσθηση της χαρισματικής ιστορίας του Πιτυούς ο «Μάκελος» θέτει από φέτος σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Πιτυανό … γνωσίας». Μέσα από βιωματικές δράσεις μεταφέρει στη νέα γενιά του Πιτυούς κι όσους μη Πιτυανούς επιθυμούν να συμμετάσχουν τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την ιστορική φυσιογνωμία του χωριού.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1Ο: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Το Πιτυός ως τελευταίο της οχυρό επέλεξε η Τουρκική στρατιωτική διοίκηση, ελπίζοντας σε βοήθεια από τα Τουρκικά παράλια. Στο χωριό δημιουργήθηκαν πρόχειρο Νοσοκομείο, αποθήκες, διοικητήριο. Στα υψώματα γύρω από το Πιτυός δόθηκαν οι τελικές μάχες. Η αποστολή των Πιτυανών τσοπάνηδων να κόψουν τα καλώδια επικοινωνίας του Τουρκικού Στρατού. Ο βομβαρδισμός του Πιτυούς από το αντιτορπιλικό «Μακεδονία». Ο φλογερός μοναχός Ιγνάτιος κι η κρίσιμη αποστολή του. Η δολοφονία του Τούρκου φοροεισπράκτορα Σαμπρί. Αυτά και πλήθος άλλων ιστορικών περιγραφών περιλαμβάνει το 1ο επεισόδιο της «Πιτυανο … γνωσίας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 9 Νοεμβρίου

10.00: Ανάβαση στο Κάστρο της Γριάς. Γνωρίζουμε την παράταξη των οπλισμένων Καρδαμυλιτών στην επιχείρηση κατάληψης του Πιτυούς το 1912. Σημείο συνάντησης: Διασταύρωση Πιτυούς – Καρδαμύλων.

14.00: «Σε ήχο Χιώτικο». Οι Παντ. Λύκος και Παντ. Ξύδας με τον καλεσμένο τους σε σκοπούς Μικρασιάτικους και Χιώτικους. 

Κυριακή 10 Νοεμβρίου

11.00: Περιήγηση στο Πιτυός, στους χώρους παραμονής των Τούρκικων στρατευμάτων πριν την απελευθέρωση.

12.00: Ιγνάτιος Παϊδας: ο μοναχός της  Απελευθέρωσης. Οι Μπ. Σαχτούρης και Στ. Μακριάς διηγούνται κάτω από τον πλάτανο του Μάκελου τις προσπάθειες να πεισθεί ο Ζιχνή Μπέης  να παραδοθεί.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της «Πιτυανο … γνωσίας» είναι ελεύθερη. Χρήσιμη θα ήταν μια ενημέρωση στο τηλ. 22720 22010.

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση