5.11.2019 19:54

Ο ρόλος του Πιτυούς στην Απελευθέρωση

Ο «Μάκελος» δεν είναι μια κλασσική επιχείρηση εστίασης. Επιδιώκει – σε στενή συνεργασία με τους φορείς, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του Πιτυούς – να δημιουργήσει τις συνθήκες διατήρησης του χωριού και της κτηνοτροφικής του παράδοσης στο διάβα του χρόνου.

Η ΠΙΤΥΑΝΟ … ΓΝΩΣΙΑ: Με συναίσθηση της χαρισματικής ιστορίας του Πιτυούς ο «Μάκελος» θέτει από φέτος σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Πιτυανό … γνωσίας». Μέσα από βιωματικές δράσεις μεταφέρει στη νέα γενιά του Πιτυούς κι όσους μη Πιτυανούς επιθυμούν να συμμετάσχουν τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την ιστορική φυσιογνωμία του χωριού.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1Ο: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Το Πιτυός ως τελευταίο της οχυρό επέλεξε η Τουρκική στρατιωτική διοίκηση, ελπίζοντας σε βοήθεια από τα Τουρκικά παράλια. Στο χωριό δημιουργήθηκαν πρόχειρο Νοσοκομείο, αποθήκες, διοικητήριο. Στα υψώματα γύρω από το Πιτυός δόθηκαν οι τελικές μάχες. Η αποστολή των Πιτυανών τσοπάνηδων να κόψουν τα καλώδια επικοινωνίας του Τουρκικού Στρατού. Ο βομβαρδισμός του Πιτυούς από το αντιτορπιλικό «Μακεδονία». Ο φλογερός μοναχός Ιγνάτιος κι η κρίσιμη αποστολή του. Η δολοφονία του Τούρκου φοροεισπράκτορα Σαμπρί. Αυτά και πλήθος άλλων ιστορικών περιγραφών περιλαμβάνει το 1ο επεισόδιο της «Πιτυανο … γνωσίας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 9 Νοεμβρίου

10.00: Ανάβαση στο Κάστρο της Γριάς. Γνωρίζουμε την παράταξη των οπλισμένων Καρδαμυλιτών στην επιχείρηση κατάληψης του Πιτυούς το 1912. Σημείο συνάντησης: Διασταύρωση Πιτυούς – Καρδαμύλων.

14.00: «Σε ήχο Χιώτικο». Οι Παντ. Λύκος και Παντ. Ξύδας με τον καλεσμένο τους σε σκοπούς Μικρασιάτικους και Χιώτικους. 

Κυριακή 10 Νοεμβρίου

11.00: Περιήγηση στο Πιτυός, στους χώρους παραμονής των Τούρκικων στρατευμάτων πριν την απελευθέρωση.

12.00: Ιγνάτιος Παϊδας: ο μοναχός της  Απελευθέρωσης. Οι Μπ. Σαχτούρης και Στ. Μακριάς διηγούνται κάτω από τον πλάτανο του Μάκελου τις προσπάθειες να πεισθεί ο Ζιχνή Μπέης  να παραδοθεί.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της «Πιτυανο … γνωσίας» είναι ελεύθερη. Χρήσιμη θα ήταν μια ενημέρωση στο τηλ. 22720 22010.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ