23.7.2019 12:52

Ο Προφήτης Ηλίας των Νενητουρίων

Σε μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες των Νενητουρίων εκεί που το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το μπλε του ουρανού, σε ένα μαγευτικό λοφάκι, δεσπόζει εδώ και 300 περίπου χρόνια το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση ανεγέρθη πριν από 300 χρόνια, η πάροδος των ετών και των φυσικών φαινομένων το κατέστρεψε με αποτέλεσμα η οικογένεια Στεβή, στην οποία ανήκε και το χωράφι έχτισε πάνω στα συντρίμμια του παλιού ναού έναν νέο.

Σε αυτό λοιπόν το γραφικό εξωκλήσι κάθε χρόνο οι οικογένειες  Γαλάτουλα-Κατσαρού- Μαχαλιά και Σκυριώτη που έχουν αναλάβει τη φροντίδα του,  πραγματοποιούν τη «γιορτή» του Προφήτη Ηλία με Θεία Λειτουργία και παραδοσιακά βορειοχωρούσικα κεράσματα.

Το πρωί του Σαββάτου όσοι πιστοί παρευρέθηκαν στη γιορτή του Προφήτη Ηλία αφού παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από τον π. Παναγιώτη εν συνεχεία απήλαυσαν λαχταριστούς λουκουμάδες, Νενητουρούσικη σούμα, χειροποίητα κόλλυβα, που στα Βορειόχωρα τα φτιάχνουν πάντα σε κάθε γιορτή Αγίου για να τον τιμήσουν όπως χαρακτηριστικά λένε τον Άγιο.

Φέτος την εορτή του Προφήτη Ηλία είχε η οικογένεια του Γιάννης & της Μαρίας Μαχαλιά 

Γενικά οι Βορειοχωρούσοι  δίνουν τεράστια σημασία στις γιορτές των Αγίων τους, τις οποίες προετοιμάζουν με πολύ μεράκι και αγάπη ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν τα εξωκλήσια  τους να είναι πάντοτε καθαρά και περιποιημένα. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ