14.3.2022 15:00

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη για τα προβλήματα Κτηματολογίου στη Δ.Ε. Ιωνίας

Την τελευταία περίοδο, κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος, σε Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας, στη ΝΑ Χίο, τέθηκε μετ' επιτάσεως το ζήτημα των προβλημάτων της κτηματογράφησης στον φορέα "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ".

Παρά το γεγονός ότι, το ζήτημα αυτό δεν αφορά στις αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη, εν τούτοις θεωρείται υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε στους αρμόδιους φορείς, στο μετρό του εφικτού, ώστε να ενσκύψουν με προσοχή στο όλο πρόβλημα που έχει προκύψει και να ενδιαφερθούν για την επίλυση του.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν αρκετά παράπονα, για την αδυναμία πρακτικής τακτοποίησης των λαθών και σφαλμάτων κατά τον εντοπισμό και την καταγραφή των γεωτεμαχιων, αλλά -κυρίως- για την αδυναμία άμεσης διευθέτησής τους δίχως τη συνδρομή δικαστικών Αρχών (υποβολή αγωγών, επίδοση δικογράφων, δικές, έκδοση αποφάσεων, κοινοποιήσεις, κλπ).

Αναφέρθηκε ακόμη ότι, ενώ κλήθηκαν οι πολίτες να καταθέσουν το έτος 2012 ενστάσεις, με αποδεικτικά στοιχεία, για τη διευθέτηση των σφαλμάτων καταγραφής, δεν υπήρξε καμία πρόοδος, παρά ξαναζητήθηκαν τα ίδια στοιχεία περί το έτος 2017 (μετά πενταετία). Στην τελευταία περίπτωση, υπήρξαν κλιμάκια ελέγχου, που προέβησαν σε διαδικασία διόρθωσης, δίχως ωστόσο να αφορά το σύνολο των γεωτεμαχίων, αλλά μέρος αυτών.

Οι πολίτες υποχρεώνονται, εκ των πραγμάτων, να καταφεύγουν στα δικαστήρια. Όμως αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αφενός μεγάλη χρονοτριβή και αφετέρου μια χρηματική δαπάνη (στον προσφεύγοντα) η οποία πολλές φορές είναι διπλάσια ή και τριπλάσια από την αξία του γεωτεμαχίου που προσπαθεί να διορθώσει στους κτηματολογικούς χάρτες και πίνακες. 

Το ζήτημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στη ΝΑ Χίο και δυστυχώς μέχρι σήμερα, πάρα τις κατά καιρούς εξαγγελλόμενες διαβεβαιώσεις, δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος, αν και παρήλθε ήδη δεκαετία από την υποβολή των αρχικών ενστάσεων εκ μέρους των πολιτών.

Ο Συμπαραστάτης θα απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο (Περιβάλλοντος) και τον φορέα διαχείρισης του σχετικού προγράμματος (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ), σε κεντρικό επίπεδο, μεταφέροντας τους προβληματισμούς και τα παράπονα των πολιτών, ζητώντας λύση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ