1.2.2018 11:48

Ο ΜΕΟΘ ανοίγει το δρόμο

Ελάχιστη σημασία αποδόθηκε στην ανακοίνωση του ΜΕΟΘ ότι σκοπεύει να διαθέσει χώρους στις τοπικές επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε μια ενδεικτική τοπική αγορά τη μέρα που η Μόστρα βουλιάζει από κόσμο τα Θυμιανά.

Ουσιαστικά οι διοργανωτές του χιώτικου καρναβαλιού ενστερνίζονται την ανάγκη αμφίδρομης ωφέλειας εθίμων και τοπικής οικονομίας.

Διαχρονικά ο πλούτος των εθίμων του νησιού μας δεν συνέβαλε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Ούτε καν για το έθιμο των εθίμων, το ρουκετοπόλεμο, δεν είμαστε άξιοι να εμπορευτούμε ένα αξιοπρεπές αναμνηστικό.

Η αλληλένδετη πορεία εθίμων και τοπικής παραγωγής, όπως επιχειρείται σαν πρώτο βήμα από τους Θυμιανιούσους, ισχυροποιεί και τα δυο. Δημιουργεί πηγή εσόδων στα έθιμα, παύει να τα έχει ολοκληρωτικά εξαρτώμενα από τον πενιχρό αυτοδιοικητικό προϋπολογισμό. Δημιουργεί παράλληλα κι έναν κύκλο πωλήσεων για τις τοπικές μας επιχειρήσεις, καθώς, αν για παράδειγμα στηθεί ένας πάγκος σε σημείο από το οποίο θα περάσει μέσα σε μια ημέρα η … μισή Χίος, θα φανεί για τα καλά στο ταμείο του μηνός Φεβρουαρίου στην κάθε επιχείρηση.

Οι Θυμιανούσοι λοιπόν σωστά επιχειρούν τα πρώτα δειλά βήματα. Βάζουν τις βάσεις συμπόρευσης εθίμων και τοπικής οικονομίας, απενοχοποιούν κάτι το οποίο συμβαίνει παντού, σε κάθε τόπο που επιδιώκει να κρατήσει ολοζώντανα τα έθιμα του.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ