7.7.2017 17:56

Μόνιμοι ευεργέτες του Αγ. Γεωργίου Συκούση οι ελληνοαμερικανοί ομογενείς

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΧΟΡΗΓΙΑ από το ζεύγος Δ. και Κ. Κουργελή στον Μορφωτικό Σύλλογο

Οι ομογενείς μας αγαπάνε το νησί τους  και νοιώθουμε συνεχώς την ευεργεσία τους. Μικρή ή μεγάλη δεν έχει καμία διαφορά, είναι ευεργεσία. Οι ομογενείς και το σχολείο του Αγ. Γεωργίου Συκούση έχουν προσφέρει και  προσφέρουν πολλά στο χωριό τους. Οι συγχωριανοί και οι φορείς του τόπου αναγνωρίζουν και τιμούν την προσφορά τους.

Αυτή τη φορά η ευεργεσία είναι διπλή. Το σχολείο παραχώρησε δύο χώρους  και οι ομογενείς  Διαμαντής και η Κάρολ Κουργελή, στη μνήμη  των γονέων τους  Δημήτρη και Μαρουσώς, έλυσαν δύο σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Μορφωτικός Σύλλογος.  Επισκεύασαν τους χώρους και δημιούργησαν σύγχρονα μαγειρεία και τουαλέτες που θα εξυπηρετούν τις δράσεις, τα μέλη και τους επισκέπτες των γραφείων που στεγάζονται σε οικήματα που τους έχει παραχωρήσει παλιότερα πάλι το σχολείο του χωριού.

«Η ευεργεσία είναι διαρκής. Το Δημοτικό Σχολείο μας δημιουργήθηκε και αυτό από χορηγίες των Ελληνοαμερικανών Ομογενών σε κτήματα που παραχώρησαν δωρεάν συγχωριανοί  και κτίσθηκε με δωρεάν εργασία των κατοίκων», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Ψύλλου.

«Οι νέοι χώροι που  μας παραχωρήθηκαν πέρσι στις 6 Αυγούστου ήταν τα παλιά μαγειρεία,στα οποία  έως το 1965-67 ετοιμαζόταν τα συσσίτια των τότε μαθητών και τέσσερις  από τις παλιές τουαλέτες. Από τότε είχαν παραμείνει αναξιοποίητοι. Ανακαινίσθηκαν ολοκληρωτικά, εξοπλίστηκαν πλήρως και θα διευκολύνουν πάρα πολύ τις εκδηλώσεις, αλλά  και τη λειτουργία των εργαστηρίων μας».

Οι προσθήκες

Τα προβλήματα ήταν σημαντικά και οι προσθήκες απόλυτα αναγκαίες. « Έως τώρα  ετοιμάζαμε τα φαγητά σε διαδρόμους με άθλιες συνθήκες. Τουαλέτες δεν υπήρχαν και ο κόσμος εξυπηρετιόταν  δύσκολα. Το διοικητικό συμβούλιο δεν μπορούσε να οργανώσει σωστά τίποτα. Τώρα οι συνθήκες είναι σύγχρονες, ανθρώπινες. Τα χρήματα που έδωσαν οι ευεργέτες Διαμαντής και Κάρολ Κουργιαλή έπιασαν τόπο. Μας βοήθησαν πάρα πολύ η δημοτική αρχή, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αριστείδης Κελεπερτζής και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανάρας», προσθέτει.

Μετά τον αγιασμό, στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το χωριό  έχει την ευλογία να διαθέτει πολλούς ομογενείς,  οι οποίοι αγαπούν τον τόπο τους και δεν διστάζουν να βάζουν το χέρι βαθειά στην τσέπη, όταν διαπιστώσουν ότι τους ζητούν να στηρίξουν μια σοβαρή προσπάθεια».

Ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας και η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν τα μικρά παιδιά του χορευτικού τμήματος, με τη διδασκαλία και επιμέλεια του Σαράντου Κωστίδη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ