10.8.2017 12:16

Με ιδιωτική δωρεά οι Αμάδες έχουν έντυπη ιστορία

• Ο Γ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ χρηματοδότησε την πολυτελή έκδοση, την οποία διανέμει δωρεάν.

Μπήκε σαν σίφουνας στο γραφείο του «π». «Δεν έχω χρόνο. Σας έφερα το βιβλίο που χρηματοδότησα για να διασωθεί η ιστορία του χωριού. Το ένοιωσα ως υποχρέωση στις γενιές που έζησαν, προηγήθηκαν και δημιούργησαν τις Αμάδες».  Άφησε την πολυτελή έκδοση «Αμάδες – Στην Απάνω Μεριά της Χίου» στο τραπέζι και έγινε καπνός.

«Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την ανάγκη μιας αναγεννητικής πνοής στο χωριό μας ως άμεση και αμετάθετη προτεραιότητα, ως ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε συλλογικά και, παράλληλα, ως έναν φόρο τιμής σε κάποιους ανθρώπους που πλέον δεν είναι κοντά μας», σημειώνει ο Γιάννης Φωτεινός στο προλογικό του σημείωμα.

Το βιβλίο διανέμεται σε όλους τους Αμαδιανούς δωρεάν. Σημαντικό αριθμό αντιτύπων ο κ. Φωτεινός άφησε και στα βασικά βιβλιοπωλεία της Χίου από όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί επίσης δωρεάν να το παραλάβει.

Την επιμέλεια της καταγραφής ανέλαβε η ιστορικός Μαρία Μανδαμαδιώτου και μέσα στις σελίδες του βιβλίου περιγράφεται η ιστορία των Αμάδων από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, χρησιμοποιώντας το σύνολο των αναφορών που είχαν καταγραφεί σε τοπικά βιβλία, μαζί με ένα πλήθος αρχειακών και οικογενειακών εγγράφων των κατοίκων του χωριού.

Στις γεμάτες φωτογραφίες, ιστορίες και ντοκουμέντα σελίδες του, το βιβλίο ανατρέχει από το παρελθόν στο παρών των Αμάδων. Παρουσιάζει τραγούδια γάμων, απόκρεων, λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στο χωριό και τέλος πληθώρα στοιχείων που δίνουν στον αναγνώστη όλα όσα χρειάζεται για να μυηθεί στον Αμαδιανό τρόπο ζωής και σκέψης.

Η πρωτοβουλία του κ. Φωτεινού εξαιρετική. Η απόφαση το βιβλίο να διανεμηθεί δωρεάν, πρωτοποριακή και ευγενική.

Ένα βιβλίο που δεν αφορά μόνο τις Αμάδες, αλλά και τη Χίο ως τόπο ευρύτερα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ