18.7.2023 10:23

Με επιτυχία και θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η 4η Γιορτή βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου από τις 14 ως τις 16 Ιουλίου

Με σλόγκαν «Ελάτε στη Γιορτή, θα βρείτε δροσερό αεράκι, φρέσκες ιδέες, ζεστές καρδιές» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου, από τις 14 ως τις 16 Ιουλίου στο ορεινό χωριό Πιτυός της Χίου.  Τη Γιορτή συνδιοργάνωσαν η ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός – Προορισμός, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του Πιτυούς «Ο Μάκελος» και ο Σύλλογος Ποιμένων Χίου «Ο Άγιος Μάμας».  

Κύριος στόχος της Γιορτής είναι η ενίσχυση και προώθηση του πλούτου της κτηνοτροφικής και αγροτικής δραστηριότητας, των τοπικών προϊόντων και παραγωγών και η προβολή του σπάνιου φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής. Απώτερο όραμα είναι η αναζωογόνηση της περιοχής και η ανέλιξη της φιλοξενίας και των παραδόσεων της τοπικής κοινωνίας και της βόρειας Χίου, γενικότερα, μέσα από εποικοδομητικές συνεργασίες και με άλλους συλλόγους και φορείς.

Στη Γιορτή συμμετείχαν είκοσι παραγωγοί από τη Χίο και τα Ψαρά, με τυροκομικά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι, ροδόνερο, κηραλοιφές, παστέλι, χειροποίητά σαπούνια, βότανα του βουνού, γλυκά του κουταλιού, σπιτικό παγωτό, ζυμαρικά, ποτά, ψάθινα αντικείμενα, ξύλινες κατασκευές, κεραμική κ.ά. 

Πέρα από την έκθεση με τα τοπικά προϊόντα που παρουσιάστηκε στην κεντρική πλατεία, η μουσική είχε τον κύριο λόγο γεμίζοντας τη «μέσα πλατεία» του Άη Γιώργη του Τροπαιοφόρου με αγαπημένες μελωδίες, χορούς και τραγούδια που ερμήνευσαν πάνω από 25 εξαιρετικοί μουσικοί και χορευτές, ξεκινώντας με μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων και ο εθνομουσικολόγος Δημήτρης Γιαννιώδης. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των μουσικών και των χορευτών του Μορφωτικού Συλλόγου του Άη Γιώργη Συκούση που ξεσήκωναν μικρούς και μεγάλους με τις τσαμπούνες και τα τουμπιά τους και τους παρέσερναν σε κεφάτους κυκλικούς χορούς. 

Στα δρομάκια και τα καλντερίμια υπήρχαν φωτογραφίες και παραδοσιακά αντικείμενα όπως κόσκινα, γλίτσες, καλάθια και εργαλεία αγροτικών δραστηριοτήτων που δάνεισε το Λαογραφικό μουσείο Καλλιμασιάς, και γίνονταν  προβολές ντοκιμάντερ μικρού μήκους του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ με θέμα τη ζωή στην ύπαιθρο και την κτηνοτροφία. 

Καθημερινά υπήρχαν δράσεις για τα παιδιά, που συμμετείχαν σε διαδραστικό εργαστήρι παραδοσιακών χορών, διασκέδασαν, χόρεψαν, άκουσαν ιστορίες και παραμύθια και γέλασαν με την καρδιά τους με τον Καραγκιόζη που έγινε φούρναρης στο φούρνο του Πιτυούς. 

Επιπλέον το παλιό καφενείο της Ηρώς μετατράπηκε σε εκθεσιακό χώρο για να φιλοξενήσει την ομαδική έκθεση «Ποιμενικά» που θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Αυγούστου και θα πλαισιώνεται και από άλλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. (Μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ).

Την τελευταία ημέρα ο Σύλλογος Ποιμένων Χίου βράβευσε τον κύριο Ισίδωρο Διαμ. Μαθιούδη, έναν  από τους παλιότερους κτηνοτρόφους της περιοχής, για τη συνεισφορά του στη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και έγινε η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Ποιμενική Ζωή» (παραγωγή MECI Productions) που δημιουργήθηκε ειδικά για την ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός -  Προορισμός και τη Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου. 

Επισκέπτες, εκθέτες και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και δημιουργοί εξέφρασαν πολύ θετικά και ενθουσιώδη σχόλια, αναφερόμενοι στην αρμονική συνύπαρξη της παράδοσης με το σήμερα - στοιχείο που χαρακτήριζε το χαρακτήρα των εκδηλώσεων και των δρώμενων που πλαισίωναν τη Γιορτή και την παρουσίαση των προϊόντων. Επίσης, από πολλούς επισημάνθηκε η δυναμική και ο απόηχος που θα έχει η Γιορτή ως παράδειγμα για αντίστοιχες δράσεις που στόχο έχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ήπιο τουρισμό με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του τόπου.  Με αρκετούς ήδη δόθηκε ραντεβού για την επόμενη Γιορτή, το καλοκαίρι του 2024. 

Ήταν μια Γιορτή που έφερε ανθρώπους από διαφορετικές καταβολές και γενιές κοντά, ψυχαγώγησε, συγκίνησε και άγγιξε τις καρδιές και απέδειξε πως με τη συνεργασία και κοινό όραμα πολλά μπορούν να επιτευχθούν.  

Για περισσότερες πληροφορίες και για συμμετοχή σας ως εκθέτης, καλλιτέχνης ή χορηγός στην επόμενη Γιορτή του 2024, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός – Προορισμός στο email  pityosproorismos@gmail.com και τα τηλέφωνα 22720 23444, 6949611042 (Γιώργος Χλωρός) & 6982382667 (Καλλιόπη Λιαδή).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ