Χωριά

17/1/18 22:18

τελ. ενημ.: 17/1/18 23:10

Λόγια της Λαγκαδούσικης πλώρης

ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Οι Καρδαμυλίτες λένε «όταν εμείς είμαστε ακόμη βοσκοί, οι Λαγκαδούσοι ήταν καραβοκύρηδες. Αλλά εμείς γίναμε εφοπλιστές και οι Λαγκαδούσοι ναυτικοί».

Είναι μια πραγματικότητα αλλά οι Λαγκαδούσοι έχουν την απάντηση με δύο όψεις, την κοινωνική πρακτική και την ηθικοπλαστική ερμηνεία. Oι Λαγκαδούσοι  λένε ότι προτιμούν και ξέρουν να χαίρονται τη ζωή τους, δεν υποδουλώνονται στον Μαμμωνά και εκτιμούν πράγματα που δεν τα παρέχουν τα πολλά χρήματα.

Παράλληλα, γνωρίζουν  να γεφυρώνουν  ρήγματα που υπάρχουν στα στεγανά του πλοίου της κοινωνίας τους με σημείο ενότητας το θαλασσινό «καημό», τη ναυτική αξιοσύνη και τις μητριαρχικές οικογένειες, απόρροια της ναυτοσύνης των αντρών.

Όλα αυτά που τις ενώνουν ξέρουν να τα υποστηρίζουν, να τα προβάλουν και να τα τιμούν. Αυτό κάνουν και με την ημερίδα-έκθεση «Λόγια της πλώρης», που διοργανώνει σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας «Η Κυδιάντα» στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου στις 18:00.

Τα παλιά

Η ιδέα για μια παρουσίαση της ναυτοσύνης της Λαγκάδας προέκυψε τον Οκτώβρη του 2017, σε μια συζήτηση για τα παλιά, για τα μπάρκα, για τους πατεράδες τους και τα όσα τράβηξαν οι μανάδες τους για να τους μεγαλώσουν, όπως ενημερώνουν η Βίκυ Γεωργούλη και η Ματρώνα Αποστολίδη.

«Ανακοινώθηκε στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκάδας και έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό. Η πρώτη προβολή πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στη Λαγκάδα με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό από τη δεκαετία του 1930 με τα καΐκια μέχρι και τη δεκαετία του 1990 με τα σύγχρονα πλοία, που απλόχερα προσέφεραν πολλές οικογένειες του χωριού», λένε.

Μοίρασμα

Ωστόσο, οι δεκατέσσερις ενότητες που προέκυψαν αρχικά αποδείχτηκαν λίγες, γιατί το παρελθόν όσο το σκαλίζεις μαθαίνεις και αναγνωρίζεις, συγκινείσαι και σέβεσαι και δε θέλεις τίποτα άλλο παρά να το μοιράζεσαι.

« Έτσι», προσθέτουν, «η παρουσίαση διευρύνθηκε και αναδομήθηκε, χωρίς να πάψει όμως να αποτελεί ένα φόρο τιμής όχι μόνο στο Λαγκαδούση αλλά και σε όλους τους ναυτικούς του κόσμου».

Αξιολόγηση

Γι’ αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας προσκαλεί στη σημερινή εκδήλωση, με το σκεπτικό να αξιολογήσουμε παρέα το παρελθόν που τους έκανε αυτό που είναι τώρα.

«Το μόνο που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι η συγκινησιακή φόρτιση που επιφέρουν οι αναμνήσεις γύρω από «τη δική μας» θάλασσα, καθώς και η μνήμη και η εκτίμηση όλων εκείνων των καταστάσεων που έζησαν και ζουν οι εργάτες της, προκειμένου να διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση στους ανθρώπους που αφήνουν πίσω, σ’ αυτούς που νοιάζονται και αγαπούν», σημειώνουν.

Κάτι ακόμη που κάνουν και είναι αυτονόητος ο λόγος  που δεν το λένε, είναι ότι με την ενέργεια τους αυτή τιμούν όλη την μεγάλη οικογένεια των ναυτικών της Χίου. 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση