31.1.2021 9:38

«Κάτω τα χέρια από το Θόλος»

Ηχηρό, ξεκάθαρο και μαζικό μήνυμα της Συκιάδας ότι δεν θα περάσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στην περιοχή

Μνήμες από το 1993, τότε που για πρώτη φορά και πάλι επί κυβέρνησης Ν.Δ. και με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τα ΜΑΤ έφθαναν για πρώτη φορά στη Χίο και συγκεκριμένα στο Θόλος, ξύπνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο της Λαϊκής Συνέλευσης της Συκιάδας, με θέμα την ανατροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από δηλώσεις του Νότη Μηταράκη για δημιουργία νέας δομής στο Θόλος.

Οι κάτοικοι, ενωμένοι και σαν έτοιμοι από καιρό, επέστρεψαν σε Υπουργό και Κυβέρνηση το τετελεσμένο της απόφασης με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το Θόλος», που ακούστηκε σχεδόν 30 χρόνια πριν όταν και πάλι επί Νέας Δημοκρατίας επιχειρήθηκε η υποβάθμιση της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης Λαϊκής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού και με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, κατατέθηκαν όλες οι απόψεις με συντομία, σαφήνεια που συνέκλιναν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Ότι το Θόλος για λόγους κυρίως εθνικούς, αλλά και οικονομικούς, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, θα έπρεπε αυτομάτως να είχε αποκλειστεί από τον κατάλογο των δημόσιων εκτάσεων, χωρίς να μπαίνει καν σε συζήτηση το θέμα της δημιουργίας νέας δομής στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι κάτοικοι, έστειλαν σαφές μήνυμα σε Υπουργό και Κυβέρνηση ότι ο μόνος διάλογος που μπορεί να κάνει η κοινότητα, είναι αυτός της ανάπτυξης της περιοχής και σίγουρα, όπως είπαν, αυτή η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσα από τα «καθρεφτάκια» περί προσλήψεων και έργων στις κοινότητες που τα τοπικά συμβούλια διεκδικούν εδώ και χρόνια.

Η πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία μίας μόνο δομής καταγραφής και ταυτοποίησης, στο ύψος των 500 ατόμων, λέγοντας ότι δεν αποτελεί πρόβλημα των κατοίκων τόσο της Συκιάδας, όσο και της υπόλοιπης Χίου, η διαχείριση ενός ζητήματος που λύνεται σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τοποθετήθηκαν οι Νίκος Χούλης εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων, ο Επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκος Σκούφαλος, ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Βρουλής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Νύκτας, ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής καθώς και ο πολιτευτής της Ν.Δ. Σταύρος Μιχαηλίδης.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεών τους, ήταν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, καθώς και η απόρριψη κάθε σχεδιασμού του Υπ. Μετανάστευσης, που προβλέπει, την εγκατάσταση όπως είπαν, υπερδομών στη Χίο. Οι ίδιοι χαρακτήρισαν ως καταδικασμένο τον διάλογο για υπόδειξη θέσης, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ρητή δέσμευση του Νότη Μηταράκη για τον αριθμό των 500 ατόμων ενώ ο Σταύρος Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι αν υπήρχε νομοθετική παρέμβαση που θα προέβλεπε ότι ακόμα και ένα άτομο παραπάνω από τη χωρητικότητα της δομής θα μεταφέρεται στην ενδοχώρα, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και για την Κυβέρνηση και τον Υπουργό και για τη Χίο.  

Από τη συζήτηση, δεν έλειψαν όμως και οι κάτοικοι, που παρότρυναν Δημοτικούς Συμβούλους και Δήμαρχο να υποδείξουν θέση για δημιουργία δομής καταγραφής και φιλοξενίας σημειώνοντας όμως και αυτοί με τη σειρά τους ότι το Θόλος, έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την ρητή δέσμευση Μηταράκη ότι η όποια νέα δομή θα είναι εκτός αστικού ιστού.

«Συγγνώμη» για τις ειρωνείες Ξενάκη και «όχι» στο Θόλος από τον Δήμαρχο

Στη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης οι κάτοικοι εξαπέλυσαν τα βέλη τους κατά του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη, κυρίως για την άτοπη, ειρωνική και προσβλητική τοποθέτηση Ξενάκη ότι στο Θόλος θα ενοχληθούν μόνο τα καβούρια.

Τοποθετούμενος ο Δήμαρχος, ζήτησε εκ μέρους του συνδυασμού του «συγγνώμη» στους κατοίκους, καταδικάζοντας την τοποθέτηση του αντιδημάρχου του και σημειώνοντας ότι για τον ίδιο η θέση του Θόλους αποτελεί μία λάθος τοποθεσία.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χίου, υπερασπίστηκε τη στάση της Δημοτικής Αρχής, παρότι νωρίτερα είχε δεχθεί πυρά από τους Νίκο Χούλη, Νίκο Νύκτα, Γιάννη Μαλαφή και Σταύρο Μιχαηλίδη, λέγοντας ότι, θα πρέπει άμεσα οι επικεφαλής των παρατάξεων να συσκεφθούν και να υποδείξουν σαφή τοποθεσία, με σαφή αριθμό και προϋποθέσεις για δημιουργία νέας δομής.

Οι επόμενες κινήσεις

Έπειτα από 2ωρη εποικοδομητική συζήτηση η Λαϊκή Συνέλευση της Συκιάδας, αποφάσισε να συνταχθεί πλήρως με τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου για μία μόνο δομή καταγραφής και ταυτοποίησης, εκτός αστικού ιστού και μόνο για 500 άτομα, να πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη του Θόλους και να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπομπή μαζί με τα χωριά της Λαγκάδας και των Καρδαμύλων στο κέντρο της πόλης τις επόμενες ημέρες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ