Χωριά

26/10/17 14:35

τελ. ενημ.: 27/10/17 16:15

Καταργούν όλα τα περιφερειακά Υποθηκοφυλακεία

• ΕΝΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ – ΚΑΛΑΜΩΤΗ – ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΚΑΙ ΒΟΛΙΣΣΟ

Νέο χτύπημα στα κεφαλοχώρια της Χίου επιφέρει η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη, να ενοποιήσει όλα τα Υποθηκοφυλακεία της Χίου, κλείνοντας τα αντίστοιχα που σήμερα υφίστανται σε Καλλιμασιά, Καλαμωτή, Καρδάμυλα και Βολισσό.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον κ. Σταθάκη, είναι η  ενοποίηση των Κτηματολογικών Γραφείων με τα Υποθηκοφυλακεία, η αλλαγή της ΕΚΧΑ  (Εθνικό Κτηματολόγιο-Χαρτογράφηση) από ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου σε Ν.Π.Δ.Δ, αναλαμβάνοντας την κτηματογράφηση της χώρας μέχρι το 2020 και παράλληλα η λειτουργία 395 υποθηκοφυλακείων που πλέον κρατικοποιούνται (τα 17 είναι ήδη κρατικά). Σήμερα στη χώρα υπάρχουν περίπου 400 άμισθα Υποθηκοφυλακεία.

Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ορίζεται ότι ο νέος οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου στο ΒΑ Αιγαίο θα έχει στη Λέσβο ένα κεντρικό κατάστημα με 4 υποκαταστήματα, στη Σάμο 1  συν 1 υποκατάστημα, στη Λήμνο ένα κεντρικό, στην Ικαρία ομοίως ένα και στη Χίο ένα μόνο κεντρικό!

Έντονη διαμαρτυρία δικηγόρων

Η ανεξήγητη κυβερνητική απόφαση, να ορίσει αριθμό Υποθηκοφυλακείων στο νησί μας αντίστοιχο με της Ικαρίας και της Λήμνου, προκαλεί ήδη την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου.

«Εύλογα αναρωτιόμαστε αν πληθυσμιακά και σε εδαφικό μέγεθος υπάρχει αναλογία με τα νησιά της Ικαρίας, Λήμνου και Σάμου, ώστε η Χίος να περιορισθεί μόνο σε ένα κεντρικό κατάστημα και χωρίς να διατηρηθούν αν όχι όλα, τουλάχιστον δύο απ΄ τα υφιστάμενα Υποθηκοφυλακεία/Κτ.Γραφείο, προς εξυπηρέτηση της Β. Χίου και των Μαστιχοχωρίων», διαμαρτύρεται η διοίκηση του σε επιστολή της προς τον υπουργό.

Οι δικηγόροι της Χίου πιστεύουν ότι η κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων/Κτηματολογικών γραφείων θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των τοπικών πληθυσμών, συγκέντρωση ανθρώπων και οχημάτων στην πόλη της Χίου, κόστος μετακίνησης, δυσχέρεια στις συναλλαγές  μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων εν σχέση με το παγίως μειωμένο προσωπικό, καθυστέρηση και αναμονή για καταχωρίσεις και λήψη πιστοποιητικών /αποσπασμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα πλήξει την μικροοικονομία των χωριών μας και θα οδηγήσει ακόμη σε απώλεια των όποιων θέσεων εργασίας, εφόσον οι ήδη απασχολούμενοι ως υπάλληλοι  θα ενταχθούν ενδεχομένως σε καθεστώς αρχικά οκτάμηνης σύμβασης εργασίας, με περαιτέρω αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον τους.

Να σημειωθεί ότι στις 15-3-2016 η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Χίου, υπό την Προεδρία της κ. Μ. Τομπάζη αποφάσισε ομόφωνα την διατήρηση των Υποθηκοφυλακείων στα χωριά Καλλιμασιά, Καλαμωτή, Καρδάμυλα και Βολισσό ως έχουν σήμερα, εφ όσον και στην οικονομική κρίση εμφανίζουν μικρή κερδοφορία, χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου.

Οι δικηγόροι ζητούν από τον κ. Σταθάκη να επανεξετάσει την απόφαση διεκδικώντας τουλάχιστον 2 υποκαταστήματα για τη Χίο.

 

 

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση