12.5.2019 20:23

«Καραγκιόζ μπερντέ» τα Μεστά με την ανοχή της αρχαιολογίας

Τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ως τοπική κοινωνία της έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, αναδεικνύει με θλιβερό τρόπο το πρόσφατο παράδειγμα των Μεστών.

Εκεί όπου η Αρχαιολογία, που είναι απούσα σε άλλα σημαντικά θέματα όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων στον μεσαιωνικό οικισμό, επιτρέπει την ανάπτυξη ακαλαίσθητων πανιών στην κεντρική πλατεία του χωριού, δίπλα από την ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών, ανοίγοντας τον δρόμο για παρεμβάσεις κατά το δοκούν από καταστηματάρχες της περιοχής, που με τη σειρά τους αποζητούν ένα μέσο προκειμένου να παρέχουν στους πελάτες τους λίγες στιγμές δροσιάς.

Η αδιαφορία της υπηρεσίας στα πρακτικά ζητήματα των καταστηματαρχών, μίας περιοχής που πλέον αποτελεί τη μόνη τουριστική περιοχή στη νότια Χίο μαζί με το Πυργί, αφενός έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εικόνων που ουδεμία σχέση έχουν με το ιστορικό υπόβαθρο των οικισμών, αφετέρου αφαιρεί από τους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στα Μεστά τη δυνατότητα παρεμβάσεων κάτω από ένα ενιαίο κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

Αξίζει στα Μεστά αυτή η εικόνα; Είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, παράλληλα με το ερώτημα των επιχειρηματιών της περιοχής, για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να παρέχουν στους πελάτες τους σκίαση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θα συνεχίσει να κωφεύει η Αρχαιολογία, ταμπουρωμένη πίσω από το γράμμα του νόμου; Κι αν ναι, μέχρι πότε θα γίνεται ανεκτή από τους Χιώτες αυτή η αδιαφορία;

ΦΩΤΟ: Γιώργος Αλμυρούδης

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ