5.9.2017 10:17

Ιστορικός εορτασμός για τον Ταξιάρχη Νενητουρίων (φωτό)

Το τεκμήριο είναι αδιαμφισβήτητο. «ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1817» αναγράφει η μαρμάρινη εντοιχισμένη πλάκα στο υπέρθυρο του Ναού στον Ταξιάρχη στα Νενητούρια. Είναι η ημερομηνία εγκαινιασμού του Ναού, όπως βεβαιώνει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Πουλιάς.

Από τότε συμπληρώνονται 200 χρόνια, με τον Ταξιάρχη μόνιμο πρωταγωνιστή στην κοινωνική ζωή των απομακρυσμένων Νενητουρίων. «Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι χωριανοί έβγαιναν και κάθονταν, οι άνδρες κυρίως, στον αυλόγυρο της Εκκλησίας. Εκεί συζητούσαν για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και έπαιρναν αποφάσεις για τα προβλήματα που απασχολούσαν την Κοινότητα. Ήταν ένα είδος Εκκλησίας του Δήμου, χωρίς υπερβολή. Εμείς τα παιδιά ακούγαμε στα κρυφά τους μεγάλους και μαθαίναμε, χωρίς να το συνειδητοποιούμε τότε, ότι ο άνθρωπος έχει υποχρέωση να ενδιαφέρεται για τα κοινά και να εφευρίσκει λύσεις στα προβλήματα», θυμάται η Ευρ. Σκυριώτη.

Γύρω από τον Ταξιάρχη στήθηκε ολόκληρη η μικρή πολιτεία του χωριού. Το παλιό πέτρινο σχολείο και δίπλα του ο πεύκος στα κλαδιά του οποίου κρεμόταν η καμπάνα που σήμαινε για τη Θεία Λειτουργία.  Αργότερα το αγροτικό ιατρείο, τα γραφεία της Κοινότητας, σήμερα η παιδική χαρά, το καφενείο του χωριού. Οι Νενητούσοι ανέκαθεν αναγνώριζαν τον Ταξιάρχη τους ως την καρδιά του χωριού τους.

Βιβλίο και εκδηλώσεις

Ο εφετινός εορτασμός του Ταξιάρχη αποκτά για τα Νενητούρια άλλη διάσταση. Ήδη από το πρωί ομάδα ζωγράφων, υπό τις οδηγίες του Μπ. Κοιλιάρη, ζωγραφίζουν έναν μεγάλο υπαίθριο αναμνηστικό πίνακα για τα 200 χρόνια ανέγερσης του Ναού.

Το απόγευμα, μετά το πέρας του Εσπερινού, τον τόνο θα δώσει η χορευτική ομάδα του «Λέοντα Αλλάτιου», ανοίγοντας το παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα των αδελφών Πούπαλων.

Αύριο, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νενητουρίων παρουσιάζει την ειδική έκδοση «Ιερός Ναός Ταξιαρχών Νενητουρίων Χίου – Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από της ανεγέρσεως του». Το αφιερωματικό βιβλίο έχει γράψει ο π. Γεώργιος Πουλιάς και τυπώθηκε από τις εκδόσεις «άπλα πι». Μετά την παρουσίαση του ιστορικού ανεγέρσεως του Ναού θα προσφερθεί στους προσκυνητές παραδοσιακό γεύμα.

Ο «π» παρουσιάζει εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό κι άλλα εξίσου σημαντικά στοιχεία των Νενητουρίων, όπως τη Στέγη Εκπαιδευτικής Ιστορίας, το ξωκκλήσι της Ευαγγελίστριας ή την παραλία του Άγιου Γιώργη του Κρασσά. Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Αναγνώστου. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ