26.8.2017 17:59

Η επιγραφή στο μονόπετρο των Καρυών

Το Μονόπετρο ή Μονόπετρα γνωστό και σαν Λιονταρόπετρα βρίσκεται στην περιοχή βόρεια των Καρυών και λίγο ψηλότερα από τα ερειπωμένα πλέον κτίρια του Τρυπατέ.
Σε έναν ογκόλιθο που προφανώς αποκολλήθηκε από το Μονόπετρο βρίσκεται μια από τις 4 ή 5 επιγραφές τις οποίες αναφέρουν ερευνητές, περιηγητές, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου.
Στο Μονόπετρο βρίσκεται η 2η αριθμώντας από χαμηλότερο σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Η 3η σε βράχο κοντά στο μονοπάτι για Αρβανίτισσα και η 4η στο Δρακοντόσπηλο, που βρίσκονται ψηλότερα του Μονόπετρου, έχουν επισημανθεί και μένει να βρεθεί η 1η.
Στην βιβλιογραφία υπάρχει αναφορά-μαρτυρία ότι στο Μονόπετρο είχε επισημανθεί και άλλη μια επιγραφή ίδια με αυτήν των φωτογραφιών.
Πιθανόν να μην υπήρξε ποτέ ή να χάθηκε σε κάποια κατολίσθηση και να έχει θαφτεί ή κατακερματισθεί ή να μην την έχουμε βρει ακόμα. Το Μονόπετρο σε αρκετά σημεία του είναι πολύ σαθρό και υπάρχουν σαφή ίχνη και μαρτυρίες για μεγάλες κατολισθήσεις.
Οι επιγραφές χρονολογούνται γύρω στο 280 π.Χ. σύμφωνα με το μηνοειδές σχήμα του "Σίγμα" όπως αναφέρει ο Αντ. Στεφάνου.
Περισσότερες λεπτομέρειες, στοιχεία και ενδιαφέρουσες σκέψεις για τις επιγραφές διαβάζουμε στο δοκίμιο "Περί των επιγραφών των Καρυών της Χίου" του Ανδρέα Μιχαηλίδη Έκδοση Δήμου Ομηρούπολις, Εκδοτική παραγωγή Αλφα Πι του 2000. 
ISBN 960-85744-4-7.

 

Το Μονόπετρο ή Μονόπετρα γνωστό και σαν Λιονταρόπετρα βρίσκεται στην περιοχή βόρεια των Καρυών και λίγο ψηλότερα από τα ...

Δημοσιεύτηκε από Chios Vertical Life στις Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ