Χωριά

21/12/17 16:13

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:27

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς 50 οικίσκων στο Χαλκειός

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ το μεσημέρι της Πέμπτης και η δεύτερη αίτηση του Δήμου Χίου κατά του Δημοσίου για την διακοπή εργασιών επέκτασης της ΒΙ.ΑΛ.

Τον δρόμο για τη ΒΙ.ΑΛ. παίρνουν 50 συνολικά οικίσκοι που αποτέλεσαν σημείο τριβής και πολυήμερης δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Δήμου Χίου και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με συνεχείς προσφυγές στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ένα ανεξάρτητο από το Ειρηνοδικείο Δικαστήριο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου δικαίωσε πλήρως την πλευρά του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του Δήμου και ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την ανεμπόδιστη επέκταση του  hotspot.

Η απόφαση

Παρότι η πρόεδρος Πρωτοδικών Μ. Τομπάζη, η οποία δίκαζε την υπόθεση, δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες της απόφασής της, κάτι που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, ο δικηγόρος του Δήμου Χίου Ν. Νύκτας σημείωσε στον «π» ότι το σκεπτικό περιστρέφεται γύρω από αυτό της πρώτης απόφασης, δηλαδή του Ειρηνοδικείου, με βάση την οποία ούτε ο Δήμος ως σύνολο, ούτε ως κύριος του κτιρίου ζημιώνεται από την τοποθέτηση των οικίσκων. Επιπλέον καταρρίπτεται ο ισχυρισμός περί αύξησης της δυναμικότητας του hotspot από τα 894 άτομα στα 1.500 ως υποθετικός και μελλοντικός.

Με διμοιρίες και μπλόκα

Χαρακτηριστικό του πως το Υπουργείο επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο νησί, φορώντας «κουφά αφτιά» και παριστάνοντας το θύμα των παράλογων νησιωτών, είναι το γεγονός ότι ενώ μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης η δικηγόρος του Δημοσίου Μ. Αγγελίδου υπογράμμιζε στο Δικαστήριο ότι καμία εργασία δεν εκτελείται και άρα δεν συντρέχουν λόγοι κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων, τελικά συνέβη το αντίθετο λίγες ώρες μετά.

Κι αυτό γιατί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης συνεργεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δολίως ξεκίνησαν την μεταφορά οικίσκων από το στρατόπεδο «Αργέντη» στη ΒΙ.ΑΛ. σε μία προσπάθεια να εξοικονομηθεί χρόνος.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των κατοίκων του Χαλκειούς που έσπευσαν να σταματήσουν την μεταφορά οικίσκων, κάτι που δεν κατέστη δυνατό αφού τόσο στη διασταύρωση προς τη ΒΙ.ΑΛ. όσο και στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί σε αυτή, είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, επιβάλλοντας έκτακτα μέτρα τάξης και απαγορεύοντας την διέλευση πεζών και οχημάτων.

Από τα μέτρα της Αστυνομίας δεν ξέφυγαν ούτε τα τοπικά Μ.Μ.Ε. στα οποία απαγορεύτηκε η προσέγγιση στο σημείο.

Μπέρδεψαν στις ιδιοκτησίες

Την προχειρότητα ακόμα και στα πιο απλά βήματα διαχείρισης του μεταναστευτικού ανέδειξε ένα περιστατικό με πρωταγωνιστές τον Δ. Σκαπινάκη ιδιοκτήτη οικοπέδου δίπλα στη ΒΙ.ΑΛ. και συνεργεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Κι αυτό γιατί όλα τα είχαν υπολογίσει στο Υπουργείο, ξεχνώντας όμως να διερευνήσουν εάν υπάρχει δρόμος διέλευσης για τις νταλίκες και τον γερανό που θα τοποθετούσε τα κοντέινερ. Έτσι φθάνοντας η νταλίκα στο σημείο και μη μπορώντας να περάσει ανεμπόδιστα από τον συγκεκριμένο χωματόδρομο, αποφασίστηκε να ρίξουν κάτω τους πασσάλους του οικοπέδου και να καταπατήσουν την ιδιοκτησία του ιδιώτη.

Η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου που έφθασε στην περιοχή και ζήτησε την διακοπή των εργασιών από τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου Αθ. Μπασιούκα με την αιτιολογία ότι καταπατήθηκε το οικόπεδό του. Μη θέλοντας να δώσει έκταση στο θέμα ο κ. Μπασιούκας υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση, διατάσσοντας την διακοπή των εργασιών, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αν διαπιστωθεί ότι οι πάσσαλοι ήταν πιο έξω από όσο έπρεπε θα υποβάλλει μήνυση κατά όσων βρέθηκαν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Σκαπινάκης αναμένεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΒΙ.ΑΛ. για καταπάτηση ιδιοκτησίας. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση