16.2.2019 11:01

Για ποια ρήτρα Αμανής μιλάμε τελικά;

315 ευρώ για σύνδεση στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης ζητά η εταιρεία του Δήμου από τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών

Αντιμέτωποι με τον παραλογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιμετωπίζει την πόλη της Χίου το ίδιο με τα απομακρυσμένα χωριά της Αμανής, βρίσκονται οι κάτοικοι πολλών χωριών που καλούνται να πληρώσουν μεγάλες χρεώσεις για να συνδεθούν με τα προϋπάρχοντα της ΔΕΥΑΝ Χίου δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η περίπτωση των Αγιασμάτων

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό των μακρινών Αγιασμάτων που βρίζονται στην πινέζα του χάρτης της Χίου. Μιλώντας στον «π» ο Κώστας Ρυμικής, ανέδειξε ένα βασικό ζητούμενο, αυτό της εφαρμογής της ρήτρας Αμανής, σύμφωνα με την οποία πρέπει να δίνονται κίνητρα όχι μόνο παραμονής των κατοίκων στα χωριά αλλά και προσέλκυσης νέων κατοίκων.

«Εδώ και δεκαετίες πασχίζουμε να έρχεται κόσμος στο χωριό για να μην ερημώσει τελείως. Μετά από αρκετά χρόνια βρέθηκαν κάποιοι να αγοράσουν ιδιοκτησίες στο χωριό και να χτίσουν σπίτια. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι για να μπορέσουν να συνδεθούν πρέπει να πληρώσουν 145 ευρώ για εγγύηση και σύνδεση με την ύδρευση και 170 ευρώ για σύνδεση με το δίκτυο της αποχέτευσης», ανέφερε ο κ. Ρυμικής.

«Είναι ή δεν είναι παράλογο. Που είναι το κίνητρο που προσφέρει η αυτοδιοίκηση στους κατοίκους των χωριών. Μπορεί να αντιμετωπίζονται τα Αγιάσματα το ίδιο με την πόλη της Χίου;», διερωτήθηκε ο ίδιος,  επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα υπάρχοντα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης δεν είχαν κατασκευασθεί από τη ΔΕΥΑΝ Χίου αλλά από τις παλιές κοινότητες.

«Πριν η ΔΕΥΑΝ Χίου ζητήσει αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να μας εξηγήσει τι έχει κάνει τόσο καιρό γι’ αυτά τα χωριά σε επίπεδο έργων για να μπορεί να αξιώνει τέτοια ποσά», κατέληξε ο κ. Ρυμικής.

«Διαφορές στην τιμολογιακή πολιτική»

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου Παντελής Νεαμονίτης δεν διέψευσε τα λεγόμενα των κατοίκων, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχει σαφής διαφοροποίηση των χωριών της Αμανής με τις αστικές περιοχές, σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ