9.2.2018 15:09

ΦΩΤΟ- Όσα δεν είδαν τα μάτια της αλεπούς αλλά είδαν της κουκουβάγιας

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ενημερώθηκε ή ότι δεν είδε. Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χαλκειούς κατά παντός υπευθύνου για τα ανεξέλεγκτα λύματα περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ., έρχεται να εκθέσει Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αλλά και την Εισαγγελία Πρωτοδικών που πάνω από ένα χρόνο κωφεύουν στις εκκλήσεις των κατοίκων του Χαλκειούς.

Και μπορεί οι αρχές να έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή, ορθώς ή λανθασμένα (αυτό κρίνεται ξεχωριστά από τον καθένα), στην απομάκρυνση των πασσάλων που είχαν τοποθετήσει οι κάτοικοι, όμως είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι είδαν μόνο τα πασσαλάκια και όχι τα ανεξέλεγκτα λύματα που τρέχουν από το hotspot και έχουν μετατρέψει τα τριγύρω χωράφια σε βούρκους που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Ένα βήμα πριν την άνοιξη και η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική. Μάλιστα την ώρα που Αστυνομία, Εισαγγελία και Διοίκηση ΒΙ.ΑΛ. προφασίζονται ότι η τοποθέτηση των κοντέινερ θα βελτιώσει τις συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών, προτάσσοντας μάλιστα τα ανήλικα προσφυγόπουλα για τους σχεδιασμούς τους, τα ανεξέλεγκτα λύματα που εδώ και μήνες συνεχίζουν να τρέχουν και να καταλήγουν στις τριγύρω εκτάσεις, τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Αφενός διότι με έγγραφό της η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα αποκάλυψε ότι ο χώρος συγκέντρωσης των λυμάτων είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται στο σημείο όπου σήμερα επιχειρείται η επέκταση της ΒΙ.ΑΛ., αφετέρου διότι είναι γνώστες της κατάστασης χωρίς να έχουν κάνει το οτιδήποτε.

Στην περίπτωση μάλιστα της Εισαγγελίας τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, αφού και τα 3 έγγραφα με τις αυτοψίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών εδώ και καιρό.

Θα ακολουθήσει την τακτική της Σούδας;

Μοναδικό ερώτημα είναι αν η Εισαγγελία θα αποδείξει έστω και τώρα ότι λαμβάνει υπόψη της τις καταγγελίες των κατοίκων απαγγέλλοντας κατηγορίες εκεί που υπάρχουν ή θα κρατήσει τη στάση που κράτησε στην περίπτωση του καταυλισμού της Σούδας, όταν παρά τις απαγορεύσεις εφορίας Αρχαιοτήτων και Υπουργείου Πολιτισμού για στήσιμο οικίσκων και διενέργεια εργασιών, ουδέποτε κινήθηκε αυτεπάγγελτα, παρά τη σωρεία δημοσιευμάτων και αναφορών στη Βουλή, κατά του κράτους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Προς το παρόν και προκειμένου να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τίποτα, ο «π» δημοσιεύει σημερινές φωτογραφίες από την περιοχή πέριξ της ΒΙ.ΑΛ., οι περισσότερες από τις οποίες έχουν τραβηχτεί στο χωράφι της οικογένειας Σκαπινάκη, μισό μέτρο δηλαδή από τα περίφημα πασσαλάκια. Το γιατί κάποιοι είδαν τα πασσαλάκια και όχι την υγειονομική βόμβα ας το απαντήσουν οι ίδιοι στην κοινωνία…

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ