2.12.2017 20:44

Επέστρεψε από την Πλακιδιώτισσα η ιερή εικόνα της Παναγίας Ευρετής

Από αμνημονεύτων ετών, υφίσταται το εκκλησιαστικό έθιμο της μεταφοράς της φορητής ιερής εικόνας της Παναγίας της Ευρετής, από τον ομώνυμο ιερό ναό του Βαρβασίου Χίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Πλακιδιωτίσσης Καλλιμασιάς, στην οποία ανήκε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευρετής, προτού γίνει Ενοριακός.

Ο ερχομός της εικόνας συνδέεται με την Πανήγυρη των Εισοδίων της Θεοτόκου και το έθιμο ορίζει την αναχώρηση από τον Ενοριακό Ναό της Ευρετής σε ημέρα της προεορτίου περιόδου των Εισοδίων και την επιστροφή της από τη Μονή την μετά την εορτή της Αγίας Αικατερίνης, που είναι και η ημέρα απόδοσης της Εορτής.

Είθισται να μεταφέρουν την Εικόνα ευσεβείς κυρίες και δεσποινίδες, οι οποίες πεζοπορούν τόσο κατά τον ερχομό Της όσο και στην επιστροφή Της.

Η υποδοχή της Εικόνας γίνεται στην είσοδο της ενορίας, στο «μπρος ποτάμι», και από εκεί λιτανεύεται δια των κεντρικών οδών της Καλλιμασιάς ως τη Μονή, από την οποία και πάλι τη συνοδεύουν την ορισμένη ημέρα ως την έξοδο της Καλλιμασιάς.

Το έθιμο τηρήθηκε και φέτος, καθώς η ερχομός Της έγινε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, παρέμεινε στη Μονή την προεόρτια με μεθεόρτια περίοδο των Εισοδίων και σήμερα 2 Δεκεμβρίου, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ανεχώρησε επιστρέφοντας στην Ευρετή, στα χέρια των συνοδών της, των ευλαβών γυναικών, οι οποίες πεζοπορώντας για πολλά χιλιόμετρα την παρέδωσαν στον εφημέριο του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευρετής.

(πηγή: kallimasia.blogspot.gr) 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ