14.9.2017 21:16

Ενάντια στην επέκταση της ΒΙ.ΑΛ. τα Καμπόχωρα

Γ. Ζώας για τις ευθύνες του Δήμου: «Κάναμε μία βλακεία με τη ΒΙ.ΑΛ., συγγνώμη δεν θα το ξανακάνουμε»

Φρένο σε κάθε σχέδιο επέκτασης της ΒΙ.ΑΛ. ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον αριθμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, μετά το κλείσιμο της Σούδας, έβαλε το απόγευμα της Πέμπτης, ομόφωνα, η Λαϊκή Συνέλευση του Χαλκειούς, που συνεδρίασε μετά την ενημέρωση που είχαν οι κάτοικοι από ανώτερο στρατιωτικό στέλεχος του Κέντρου Υποδοχής ότι ξεκινούν άμεσα έργα νέας περίφραξης περιμετρικά του hotspot.

Αιτία της αναστάτωσης των κατοίκων αποτέλεσε το σχεδιάγραμμα που ενεχυριάστηκε στους κατοίκους, σύμφωνα με το οποίο η νέα περίφραξη δεν είναι στα όρια της σημερινής αλλά περιλαμβάνει όλο το κομμάτι που ναι μεν ανήκε στο hotspot ωστόσο μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούνταν.

«Σήμερα κατέβαλα μία τεράστια προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψω την είσοδο των μηχανημάτων που θα προχωρούσαν στην ισοπέδωση της έκτασης. Ο στρατιωτικός μου είπε ακριβώς τι θέλουν να κάνουν. Το ζήτημα είναι ότι η περίφραξη αποτελεί πρόφαση προκειμένου να επεκταθεί ο καταυλισμός και να μας φορτώσουν μία νέα Σούδα. Του είπαμε να αντικαταστήσουν την υπάρχουσα περίφραξη με κάγκελα όπως αυτά που υπάρχουν στο Λιμάνι της Χίου αλλά η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή», ανέφερε στους Χαλκούσους ο πρόεδρος του χωριού Μ. Φουτράκης.

«Συγγνώμη κάναμε βλακεία…»

Και σε αυτή τη συνεδρίαση σφοδρή υπήρξε η κριτική των κατοίκων προς τον Δήμο τον οποίο θεώρησαν υπεύθυνο όχι μόνο για την ενοικίαση του χώρου στη ΒΙ.ΑΛ. αλλά και για το γεγονός ότι παρότι καταπατήθηκαν οι όροι της παραχώρησης, η Δημοτική Αρχή δεν στράφηκε με κάθε νομικό μέσο ενάντια στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Προσπαθώντας να κατευνάσει τους τόνους ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Ζώας που βρίσκονταν στην αίθουσα παραδέχθηκε τα λάθη της Δημοτικής Αρχής με μία μάλλον κυνική ομολογία λέγοντας: «Κάναμε μία βλακεία με τη ΒΙ.ΑΛ., συγγνώμη δεν θα το ξανακάνουμε. Ότι έγινε- έγινε, τώρα πάμε όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια σε αυτή την απόφαση για επέκταση». Μετέφερε μάλιστα την άποψη της δημοτικής αρχής ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες να κλείσει η ΒΙ.ΑΛ. με κάθε μέσο.

Κάν’ το όπως ο Μάρκος

Έπειτα από σχεδόν δύο ώρες συζήτησης, η λαϊκή συνέλευση του Χαλκειούς αποφάσισε ομόφωνα σειρά δράσεων που θα αποτρέψουν την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής, με κυριότερη από αυτές την προσφυγή στη δικαιοσύνη, όπως δηλαδή έκανε και η Μητρόπολη Χίου για να αντιμετωπίσει την πρόθεση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Μερσινίδι. Επιπλέον αποφασίστηκε η δημιουργία 8μελούς επιτροπής από το Χαλκειός που θα μελετήσει τις επόμενες κινήσεις και θα βρίσκεται σε εγρήγορση ειδοποιώντας όλα τα Καμπόχωρα σε περίπτωση που επιχειρηθούν εργασίες περιμετρικά του hotspot. Η συγκεκριμένη επιτροπή δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας τη στήριξη του Οργάνου ενάντια στο νέο εγχείρημα του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Το σχεδιάγραμμα της επέκτασης. Με κόκκινο χρώμα ο κεντρικός δρόμος έξω από τη ΒΙ.ΑΛ.. Με πράσινο χρώμα τα σημερινά όρια του hotspot, με ανοιχτό μπλε η έκταση που θα ενσωματωθεί στη ΒΙ.ΑΛ. και με σκούρο μπλε χρώμα τα σύνορα του hotspot μετά την επέκταση. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ