11.1.2018 16:14

Έναν αιώνα πριν έπεσαν οι διαχωριστικές γραμμές του Βροντάδου

Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και σοβαρότητα θα γιορταστούν φέτος τα 100 χρόνια από την ένωση των δύο πρώην κοινοτήτων του Βροντάδου (Βόρειος και Νότιος) σε ενιαίο Δήμο.

Στα πλαίσια των οργανωτικών διαδικασιών με την παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και όλων των φορέων του Βροντάδου, συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης η Οργανωτική και Τιμητική Επιτροπή για την κατάθεση προτάσεων, την προετοιμασία και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Λευκή παραφωνία

Μοναδική παραφωνία στην ομοφωνία των θέσεων και των αποφάσεων η παράταξη της Λαϊκής Αγωνιστικής Συνεργασίας.                                                   Δια του εκπροσώπου της, Μάρκου Σκούφαλου, ψήφισε λευκό και θα απέχει από τις διαδικασίες για ιστορικούς λόγους, επειδή, όπως  ισχυρίστηκε, πριν από 100 χρόνια οι δύο κοινότητες ενώθηκαν σε Δήμο, αλλά οι σύγχρονοι  Βρονταδούσοι παρέλαβαν Δήμο και παραδίδουν Δημοτικό Διαμέρισμα.

Επιτυχίες και στόχοι

Διαδικαστικά αποφασίστηκε έως το τέλος Ιανουαρίου να μορφοποιηθούν οι προτάσεις και στις 3 Φεβρουαρίου να κατατεθούν για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κύριο μέλημα θα είναι να καταδειχθεί  τί πέτυχε ο Βροντάδος με αυτή την πράξη, αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι για τη συνέχεια της Δημοτικής Ενότητας Βροντάδου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν πάρα πολλές προτάσεις, αλλά δεδομένα αποδεκτή  θεωρείται εκ των προτέρων  η πρόταση του πρώην δήμαρχου Μάρκου Μεννή, να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι ένα Παμβρονταδουσιακό Συνέδριο, στο οποίο θα συζητηθούν όλα αυτά και πιθανά θα συμπληρωθούν οι προτάσεις.

Θέσεις φορέων

Πρώτος έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου Μάρκος Κοσμάς, ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό των γεγονότων και κατέθεσε την πρόταση της Δημοτικής Κοινοτητας «να συγκροτηθεί Οργανωτική Επιτροπή, της οποίας αρμοδιότητα και ευθύνη θα είναι η έγκαιρη και άρτια προετοιμασία και διοργάνωση των εκδηλώσεων που θα προκριθούν και θα εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα του Δήμου».

Σύμφωνος

Ο δήμαρχος Μαν. Βουρνούς συμφώνησε με τις προτάσεις τη Δημοτικής Κοινότητας και τόνισε μεταξύ άλλων ότι κάποιοι πολλές φορές  διαφωνούν με εορταστικές εκδηλώσεις επειδή πολλές από αυτές είναι αντιπαραγωγικές. 

«Εγώ συμφωνώ με τις εκδηλώσεις. Ειδικά αυτή είναι από τα γεγονότα που πρέπει να έχουμε χρόνο να το γιορτάσουμε. Πρέπει να έχουμε το χρόνο να γιορτάσουμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι στο Βροντάδο πριν από 100 χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους, ξεπερνώντας φοβερές αντιπαλότητες, πλασματικές ή πραγματικές, για να φτάσουν να δημιουργήσουν κάτι.»

Λευκό

Η Λ.Α.Σ ψήφισε λευκό, αφού, όπως τόνισε ο Μ. Σκούφαλος, «ισχύει αυτό που είπε ο συγχωρεμένος Πρόεδρος της Κύπρου «παρέλαβα κράτος, δεν πρόκειται να αποδώσω κοινότητα».                                  «Εμείς οι Βρονταδούσοι παραλάβαμε Δήμο και παραδίνουμε Δημοτικό Διαμέρισμα.                           Απ' αυτή την άποψη αδυνατώ να καταλάβω τον εορτασμό ενός μη υπάρχοντος πλέον Δήμου.               Εμείς είμαστε παραπάνω ρεαλιστές απ' όσο νομίζετε και η συμμετοχή μας θα είναι διακριτή.»

Συμβολισμός

Ο Νίκος Νύκτας, αφού τόνισε ότι αδυνατεί να καταλάβει το σκεπτικό του Μάρκου, πρόσθεσε ότι το θέμα είναι και συμβολικό, επειδή πιστοποιεί ότι  όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και όχι διχασμένοι, όπως συνήθως είμαστε ως Έλληνες.

 

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον ορισμό των μελών της Οργανωτικής και της Τιμητικής  Επιτροπής.

Η Οργανωτική  Επιτροπή αποτελείται από:

1. Τον  δήμαρχο Χίου.

2. Τον αντιδήμαρχο Ομηρούπολης Ματθαίο Φαφαλιό.

3. Τον πρόεδρο του Τ.Σ. Βροντάδου Μάρκο Κοσμά.

4. Τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας Νίκο Νύκτα, Αντώνη  Καλαγκιά, Δέσποινα Τσαρδάκα, και τον δημότη Δημήτρη Αθανασόπουλο.

5. Τον πρόεδρο του Φ.Ο.Β. Πολύδωρο Στείρο.

6. Την πρόεδρο της ΠΕΚΕΒ Μαρία Καστάνια.

7. Τον εκπρόσωπο της ΕΒΑT Νίκο Αρακά.

8. Τον εκπρόσωπο του Σωματείου Συνταξιούχων ΝΑΤ Βροντάδου Μάρκο Χρυσούλη.

9. Τον δ/ντή του Γυμνασίου Βροντάδου Αντώνη Νικολάου.

10. Την έφορο του Τοπικού  Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου  Ιουλία Ψώρρα.

11. Την αντιπρόεδρο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βροντάδου Αγγελική Γλύκα.

12. Τους δημότες Γρηγόρη Σπανό, φιλόλογο πρώην εκπαιδευτικό, Στέλλα Τσιροπινά, Φιλόλογο, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Χίου, τον Ιάκωβο Μπριλή  που καταγράφει τα δημοτικά δρώμενα του Βροντάδου από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου από το έτος 1918, που υπάρχουν στο αρχείο της Δ.Ε. Ομηρούπολης και την Μαριάνα Πελαντή, δ/ντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου.

 Η Οργανωτική Επιτροπή, κατά την κρίση της και με απόφασή της, θα μπορεί να συγκροτήσει ένα ολιγομελές και ευέλικτο εκτελεστικό όργανο για την άρτια υλοποίηση των αποφάσεών της.

Η Τιμητική Επιτροπή  αποτελείται από:

1. Τον Ιωάννη Κουντουριάδη, ιερέα  εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη.

2. Την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου.

3. Τον αντιπεριφερειάρχη Χίου.

4. Τον δήμαρχο Χίου.

5. Τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

6. Τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

7. Τους πρώην δήμαρχους Βροντάδου και Ομηρούπολης  Μάρκο Μεννή, Κώστα Μπαχά, Αριστείδη Ζαννίκο, Δημήτρη Παπαληό και Γιάννη Μαλαφή.

(φωτογραφικό υλικό από το fb του δημάρχου Χίου, Μαν. Βουρνού) 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ