3.7.2019 10:12

Η 1η Γιορτή Κτηνοτροφίας στο Πιτυός είναι γεγονός

Μία καινοτόμα ιδέα έρχεται, για να καθιερωθεί όπως όλα δείχνουν, και να δώσει πνοή στα χωριά της κεντρικής και βόρειας Χίου. Ο λόγος για την 1η Γιορτή Κτηνοτροφίας που θα πραγματοποιηθεί στις 26-27-28 Ιουλίου στο Πιτυός, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, με έντονο μεσαιωνικό χρώμα, που υπήρξε διαχρονικά και το κέντρο της Χιώτικης κτηνοτροφίας. Τις πλαγιές του Όρους και της Αμηθούντας διέσχιζαν κάποιες δεκαετίες πριν 18.000 κατσίκια. Ακόμα και σήμερα ηχούν τα κουδούνια από τα κοπάδια κι ένας μικρός αριθμός τσοπάνηδων διατηρεί την παραδοσιακή μέθοδο εκτροφής των αιγοπροβάτων. Κύριοι διοργανωτές της Γιορτής είναι ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς, ενώ την οργανωτική επιμέλεια έχει η Σάντυ Νταούτη.

Η Γιορτή Κτηνοτροφίας θα περιλαμβάνει εμπορική έκθεση στην μεγάλη πλατεία του Πιτυούς προϊόντων που παράγονται στο βουνό. Στα στενά, που οδηγούν στην εσωτερική πλατεία του χωριού, τέσσερις (4) διαφορετικές εκθέσεις σχετιζόμενες με την κτηνοτροφική μας παράδοση. Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου αναπαράσταση της κουράς, του αρμέγματος και της τυροκομίας. Σε ειδική εξέδρα διαδοχικές εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, χαρτοθεάτρου, διαλέξεων.
Επιπλέον, μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αγίας Παρασκευής, οι Χιώτες κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι του Πιτυούς θα δειγματίζουν στους επισκέπτες τα προϊόντα τους και θα τους δίνουν τη δυνατότητα να γευτούν πώς η κτηνοτροφική παραγωγή περνά στην τοπική κουζίνα. Παράλληλα, στους χώρους άθλησης του χωριού, θα διεξάγονται ομαδικά παιχνίδια μιας άλλης εποχής και εναλλακτικές δραστηριότητες για παιδιά.
Περιπατητική διαδρομή σε μάντρες του Αίπους σε συνεργασία με τους Φίλους Μονοπατιών Χίου αλλά και δυνατότητα επισκέψεων στον Πύργο του Πιτυούς, το ελαιοτριβείο, καθώς και τον ξυλόφουρνο του χωριού.
Όσοι εκθέτες επιθυμούν να συμμετάσχουν είναι απαραίτητη η επικοινωνία με την εταιρία διοργάνωσης Art Line. Περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων περιπτέρων για επαγγελματίες.
Στοιχεία Επικοινωνίας:  22710 20014 & 6945215236

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ