8.12.2019 7:00

ΒΙΝΤΕΟ- Η μαγευτική Ακρόπολη των Καρδαμύλων ή απλά το Κάστρο της Γριάς

Γαντζωμένη πάνω στη βουνοπλαγιά των Καρδαμύλων, η Ακρόπολη του χωριού ή γνωστότερη κατά τη λαϊκή παράδοση ως Κάστρο της Γριάς, αποτελεί ένα ξεχωριστό μεσαιωνικό οχυρωματικό έργο που υπόσχεται να αποζημιώσει τον επισκέπτη με την καταπληκτική θέα που θα αντικρίσει μόλις φθάσει σε αυτό.

Κατά τη λαϊκή παράδοση το όνομά του «Κάστρο της Γριάς» οφείλεται σε κάποια ηλικιωμένη γυναίκα που αψηφώντας τα απότομα βράχια αναζήτησε καταφύγιο στην περιοχή προκειμένου να σωθεί από τους πειρατές.

Σήμερα ο επισκέπτης, αντικρίζει δύο πύργους, έναν ημικυκλικό και έναν κυκλικό, που ενώνονται μεταξύ τους με τείχος. Μάλιστα λέγεται ότι ο ένας από τους δύο σωζόμενους πύργους παλαιότερα επικοινωνούσε με το «πηγάδι του Κουλαλά», από το οποίο υδρεύονταν όσοι βρίσκονταν μέσα στο κάστρο.

Σε ότι αφορά στο πηγάδι του Κουλαλά, χρονολογείται από την περίοδο της Γενουατοκρατίας στη Χίο, αποτελούμενο από πέτρινα σκαλοπάτια (με πέτρα της περιοχής) τα οποία στηρίζοντα στα τοιχώματά του και καταλήγουν στον πυθμένα του.

Εκτός από τη μαγευτική θέα, ο αναβάτης μπορεί να δει τα ταμπούρια, δηλαδή της οχυρωματικές θέσεις του Εθελοντικού Σώματος των Καρδαμυλιτών, που χρησιμοποιήθηκαν για τις νικηφόρες μάχες της απελευθέρωσης της Χίου το 1912 από τον Οθωμανικό ζυγό.


Info: Η ανάβαση γίνεται από τον παρακαμπτήριο δρόμο που οδηγεί από τα Καρδάμυλα προς το Πιτυός, περίπου 1,5 χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση. Ακολουθώντας το χωμάτινο μονοπάτι ο αναβάτης έχει να επιλέξει μετά από περίπου 300 μέτρα, εάν θα ακολουθήσει τη δεξιά κατεύθυνση που οδηγεί στο Κάστρο της Γριάς ή την αριστερή που οδηγεί στην κοιλάδα του Κουλαλά με το ομώνυμο πηγάδι. Ο βαθμός δυσκολίας κρίνεται σχετικά δύσκολος λόγων των βραχών και των μεγάλων κλίσεων.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ