9.7.2024 10:01

Τώρα ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες του αεροδρομίου λόγω… σκόνης

Τη στιγμή που η τοπική κοινωνία αγωνιά για την εξέλιξη των εργασιών και ζητά την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του έργου, κάποιοι εφηύραν «νέο κόλπο» για να «φρενάρουν» το έργο

Στη Χίο, που τα έχουμε ζήσει όλα, ζούμε και αυτό…

Τη στιγμή που σύσσωμη η τοπική κοινωνία ζητά επιτακτικά την ολοκλήρωση του έργου του αεροδρομίου, αδιαφορώντας για τον πόλεμο των εργολάβων και των οικονομικών συμφερόντων λίγων, κάποιοι εφηύραν νέο κόλπο προκειμένου να «φρενάρουν» την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου προς βορρά.

Έτσι τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να είναι γνωστό με ποιου την πρωτοβουλία – παρότι πολλοί υποψιάζονται (μικρό χωριό η Χίος)- περιφέρονται άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Φάρκαινας και του αεροδρομίου, μαζεύοντας υπογραφές, υπό την πρόφαση της σκόνης που δημιουργείται από το εργοτάξιο της επέκτασης, ζητώντας… τη διακοπή των εργασιών.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, θα προσφύγουν μέχρι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα αναφορικά με το εργοτάξιο της επέκτασης.

Αναλυτικά η επιστολή που διακινείται:

ΘΕΜΑ: Εκτελούμενες εργασίες στον Κ.Α.ΧΙ «ΟΜΗΡΟΣ» κατά παράβαση της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και της Ασφαλείας Πτήσεων Α/Φ.

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι, όσοι συνυπογράφουμε το κείμενο που ακολουθεί διαμαρτυρόμαστε έντονα ως εργαζόμενοι, συναλλασσόμενοι πελάτες και διερχόμενοι από την περιοχή του Αεροδρομίου Χίου, για λόγους υποβάθμισης της υγείας μας, του περιβάλλοντος της περιοχής και της μη ασφαλείας των πτήσεων των αεροσκαφών.

Τα προηγούμενα συμβαίνουν, λόγω της παράβασης της Νομοθεσίας και των ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ όρων που τέθηκαν από την Υ.Π.Α για την τοποθέτηση (2) μηχανημάτων (σπαστήρων) θραύσης ΜΟΝΟ των θεμελίων των προϋπαρχουσών οικιών στον χώρο επέκτασης προς βορρά του διαδρόμου του Αεροδρομίου.

Ενώ η παραπάνω εργασία έχει περαιωθεί από έτους και πλέον, το τελευταίο διάστημα μεταφέρονται υλικά εκσκαφών ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΑ και αλέθονται από τα ίδια μηχανήματα ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΡΟΧΗ.

Με λίγα λόγια, το Αεροδρόμιο έχει γίνει ΝΤΑΜΑΡΙ και μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ.

Φυσική συνέπεια των προηγούμενων, η παραγόμενη σκόνη – νέφος να μεταφέρεται στα Γραφεία, Καταστήματα, Οικίες και στα πνευμόνια ντόπιων και επισκεπτών, γεγονός που υποβαθμίζει και ευτελίζει την υγεία και τις περιουσίες μας.

Επειδή δε, ο τοπικός Βουλευτής κ. Μηταράκης πανηγυρίζει για αυτό, τον ενημερώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να του παραχωρήσουμε τα γραφεία μας για να αντιληφθεί που οδηγεί η μη τήρηση – παράκαμψη της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και η υπερβολική άσκηση πίεσης στους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων για να αφήνουν τον εργολάβο να κάνει ότι κάνει.

Επειδή αυτά που συμβαίνουν μας ντροπιάζουν και ζημιώνουν την υγεία μας και τα νησιά μας, διαμαρτυρόμαστε και ζητούμε από όλους τους αποδέκτες την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια τους, δηλώνοντας ότι είμαστε διατεθειμένοι και θα προσφύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που χρηματοδοτεί τα έργα, για να επιβάλει στο κράτος και την κυβέρνηση ότι η Νομοθεσία ορίζει.

Μέχρι ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι διαπιστωτικοί έλεγχοι από την υπηρεσία περιβάλλοντος Π.Ε. Χίου, την Ελληνική Αστυνομία και την Επιθεώρηση Εργασίας ζητούμε να διακοπούν οι εργασίες.

Χίος, 5 Ιουλίου 2024

Οι υπογράφοντες ​

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ