28.2.2022 11:27

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» αναβάθμισης του αεροδρομίου «Όμηρος» στην Χίο

Φωτό: Φωτογραφικό αρχείο "π"

Μέσω νέων επενδύσεων το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει την περαιτέρω αναβάθμιση του αεροδρομίου «Όμηρος» στη Χίο. Ειδικότερα, προωθεί διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΕΡΟΣΤΑΘΜΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ ΟΜΗΡΟΣ», προϋπολογισμού 9,61 εκατ. ευρώ (πλέον της δαπάνης ΦΠΑ 17%).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, όπως είχε αναφέρει το insider τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ είχε αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης για τα έργα «Επέκτασης -βελτίωσης πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Χίου» (η σύμβαση υπεγράφη τέλη του 2021), σε διαγωνισμό αρχικού ύψους άνω των 24 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το προς (νέο) δημοπράτηση έργο, προβλέπεται η εκτέλεση των εξής εργασιών:

Έργα επέκτασης και βελτίωσης του υφιστάμενου κτηρίου αεροσταθμού: Περιλαμβάνει τα έργα επέκτασης και βελτίωσης του υφιστάμενου αεροσταθμού που αφορούν σε υποδομή για την παροχή αεροναυτικών υπηρεσιών, ήτοι το τμήμα των εργασιών αυτών (οικοδομικές, υδραυλικές, η/μ κ.λπ.) που αφορούν στη διαμόρφωση των χώρων εξυπηρέτησης των επιβατών, των γραφείων της ΥΠΑ, των γραφείων ελέγχων κλπ., μη περιλαμβανομένων των εργασιών για χώρους εμπορικών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και αποθήκες τρίτων, εκδοτήρια εισιτηρίων κ.λπ.) και χρήσεων εστίασης.

Υποδομή εμπορικών χρήσεων και χρήσεων εστίασης: Αφορά στην υποδομή εμπορικών χρήσεων και χρήσεων εστίασης και περιλαμβάνει τις απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες για τους χώρους εστίασης και εμπορικής χρήσης του αεροσταθμού.

Έργα εκσυγχρονισμού του Π.Ε.Α.: Στο υφιστάμενο κτίριο του Π.Ε.Α. θα πραγματοποιηθούν εργασίες εκσυγχρονισμού και αποκατάστασης τελειωμάτων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Οι κύριες λειτουργίες του Αεροσταθμού, όπως ο έλεγχος εισιτηρίων, ο έλεγχος διαβατηρίων, ο χώρος αναμονής πριν την επιβίβαση, ο χώρος αναμονής των αφίξεων, η διαχείριση των αποσκευών και ο χώρος Υποδοχής Αφίξεων, έχουν μελετηθεί με βάση το νέο εμβαδόν του κτιρίου (1673,27μ² συνολική δόμηση ισογείου & νέος χώρος σε όροφο για γραφεία 58,74μ² πέραν των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του δώματος που καλύπτουν επιφάνεια 35,74μ² και του Π.Ε.Α. με επιφάνεια 20,91μ²) και συνιστούν ουσιαστική αναβάθμιση της υφιστάμενης κατάστασης.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 28η-03-2022. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην πράξη «Βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών Κρατικού Αερολιμένα Χίου».

Επέκταση-βελτίωση πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ» και συναφή έργα

 

Όσον αφορά στα έργα που είχε αναλάβει η ΘΕΜΕΛΗ με τον πρώτο μεγαλύτερο και βασικότερο διαγωνισμό, αυτά περιλαμβάνουν:

 • Επέκταση του διαδρόμου προς Βορρά σε απαλλοτριωμένη περιοχή έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει συνολικό μήκος 1.799 μέτρων και πλάτος 30 μέτρων.
 • Αναβάθμιση της αντοχής του υφιστάμενου τμήματος διαδρόμου.
 • Διαμόρφωση περιοχής ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (resa) μετά το πέρας του νότιου ακραίου strip του διαδρόμου σε μήκος 90 μ.
 • Επέκταση της υφιστάμενης εσωτερικής υπηρεσιακής οδού του αεροδρομίου στα νέα όρια της απαλλοτριωμένης περιοχής.
 • Εκτέλεση των απαραίτητων υδραυλικών έργων εντός του αεροδρομίου για την αποστράγγιση της περιοχής.
 • Εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών έργων (τοίχων αντιστήριξης κ.α).
 • Η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο πεδίο ελιγμών στα οδικά δίκτυα, που θίγονται από τα έργα του διαδρόμου
 • Επέκταση και αντικατάσταση περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ όπου απαιτείται.
 •  Εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πεδίου ελιγμών και τοποθέτηση αντίστοιχων στην επέκταση.
 • Κατασκευή νέου διώροφου οικίσκου σταθμού φωτοσήμανσης και υποσταθμού αεροδρομίου.
 • Μετατόπιση του ραδιοβοηθήματος VOR.
 • Μετατόπιση του υφιστάμενου πολυβολείου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και κατασκευή νέου σκέπαστρου προσωπικού ομάδας Ε.Σ.
 • Επέκταση, αναδιαρρύθμιση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του επιβατικού αεροσταθμού με εμπορικές και μη χρήσεις. Η προσθήκη νέων χώρων θα έχει επιφάνεια 300 m2 εκατέρωθεν του υφιστάμενου κτιρίου με αποτέλεσμα την αύξηση των χώρων αναχωρήσεων – αφίξεων, τη δυνατότητα διαχωρισμού περιοχών εντός και εκτός SCHENGEN, και συνολικά, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του αεροσταθμού.
 • Εκσυγχρονισμού του Πύργου Ελέγχου Αεροδρομίου (Π.Ε.Α.)

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο Χίου συμπεριλαμβάνεται στο «πακέτο» των 22+1 περιφερειακών, την αξιοποίηση των οποίων προωθούν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ.

[ΠΗΓΗ]

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ